joi, 12 martie 2020

Mostre din viața în Germania (VII)


Trăim cu toții vremuri interesante. Mai interesante decât ne-am fi dorit vreodată, însă vorba americanilor, it is what it is și nu poți decât să-ncerci să joci cât de bine poți cu acele cărți pe care le ai. 
La drept vorbind... nici nu știu foarte bine ce simt. Aș spune că am fost destul de relaxată până recent și eram mai mult preocupată decât îngrijorată. Știți cum e, atâta vreme cât e suficient de departe de tine... 
Dar acum a ajuns și aici și nu mai pot pretinde că nu există sau că, vorba bancului, ”nu știu, nu sunt din localitate”. 

Tichie de mărgăritar îi mai trebuie chelului, iar mie - exact în perioada asta, când e de dorit să umbli cât mai puțin brambura pe-afară - știți ce-mi lipsea? Lucrări masive de terasament exact pe tronsonul pe care merg eu la serviciu. Ca urmare, traseul e deviat și în loc de 4 metrouri pe zi (două dus, două întors), de două săptămâni circul în fiecare zi cu 6 metrouri și 2 autobuze. Logic ar fi fost să se amâne lucrările, sigur nu li se ciufulea feng shui-ul liniilor ălora dacă nu erau recondiționate musai acum. Dar te pui cu nemții? Ei se țin de plan ca bețivul de gard și uneori sunt mai calculați decât ar fi cazul. Nemaivorbind că nu-s tocmai cei mai flexibili oameni. Așa încât mă distrez câte 3 ore pe drum în fiecare zi și sunt atât de agasată de situație, că-mi vine să-i castrez pe toți cei din conducerea Regiei de transport... 
Mă rog, cică ar trebui să revină la normal de luni, dar n-aș fi chiar surprinsă dacă nu s-ar întâmpla. 
La serviciu e ca la nebuni. Câteodată mă uit în jur și-mi spun că din două, una: ori sunt la fel de nebună ca ei, ori sunt în denial. Deocamdată mă abțin de la detalii (deși cu greu), dar să vă spun ce-a fost azi...
Unul dintre colegi prezenta simptome dubioase - tușea, era congestionat și avea febră. S-a dus la medic imediat (dai un telefon la cabinet și te primesc fără programare) și până s-a întors ne-au trecut toate scenariile prin cap - niciunul din cale-afară de optimist.
Ce să muncești? Nu-i stătea nimănui mintea la așa ceva. Așteptam să ne sune colegul și să aflăm dacă intrăm în carantină. Ne uitam blazați în monitoare și ”mestecam” faptul că, indiferent de diagnosticul colegului, ar fi foarte indicat să facem home office. Profilul activității ne-ar permite asta și ne-am expune incomparabil mai puțin. 
Ți-ai găsit - șefimea noastră are alte priorități (habar n-am care-or fi alea, dar pot trăi foarte bine fără să știu). Oricum, discutam între noi chestiunile cu pricina, când deodată Stăpâna Creveților s-a împipotat.
(Nu, nici până acum nu avem creveți. Ierburile din acvariu cică au crescut suficient, dar creveții sunt încă mici. Îi ține în acvariul ei personal de acasă. Probabil îi așteaptă să ajungă la pubertate 🙄). 
- Toate astea sunt aspecte secundare, a pufnit ea. 
Ne-am uitat împăiați: sănătatea e un aspect secundar? Pe timp de pandemie? Ăăăă... nu.
- Ceea ce are prioritate este business-ul, a decretat doamna Proprietară de Creveți. Vă dați seama ce se întâmplă dacă scad prea mult încasările? La o adică, e posibil chiar să se închidă biroul de aici! a continuat ea pe un ton apocaliptic. 
Mvai, dar cât devotament pe altarul unei firme care nu prea dă semne că i-ar păsa cine știe ce de noi. 
- Pe mine nu mă interesează dacă mă îmbolnăvesc, eu am altă concepție de viață decât voi, a mai cuvântat dânsa.
Ce să-ți povestesc. Or să te decoreze ăia de la Paris, negreșit...
Și dacă se-nchide șandramaua, ce? Suntem în Hamburg. Dacă nici aici nu-și găsește serviciu în Logistică, probabil ar trebui să se-apuce de dresat creveți, for a change.

Colegul ne-a sunat că are doar o gripă obișnuită și am răsuflat ușurați. Relaxându-ne, am mai dezbătut subiectele zilei - printre altele și declarația absolut iresponsabilă, din punctul meu de vedere, a Angelei Merkel, care-a zis că două treimi din populație se va îmbolnăvi și, din aceștia, vor supraviețui 80%. Nu mi-a venit să cred când am citit, de unde scoate cifrele alea și cum să le-arunce așa în spațiul public? Panică generală ne-ar mai trebui. 
- Foarte bine că a zis, a opinat Stăpâna Creveților. Și are dreptate!
Ete ca să vezi unde era epidemiologul.

Ce să mai zici? Am trăit s-o aud și pe-asta - economia e mai importantă decât sănătatea oamenilor.... Mi se pare atât de oribil, încât nici nu mai pot comenta pe subiect.

Altminteri, nemții sunt cam nepermis de liniștiți referitor la beleaua asta de virus. Școlile încă nu s-au închis, lumea iese netulburată în oraș... Ici și colo mai vezi pe câte unul cu o mască, dar per total am senzația că oamenii încă nu au înțeles dimensiunea pericolului. Măcar n-au dat năvală să devasteze rafturile de hârtie igienică, dar cred că aș prefera să fie așa. S-ar numi că au devenit mai conștienți de situație.

Încercăm să ieșim cât mai puțin, ne spălăm des pe mâini, mâncăm fructe și sperăm să scăpăm cu bine.  

Aveți grijă de voi și de cei dragi. Și aveți încredere.

8 comentarii:

Petronela spunea...

La acest moment și cu așa conducători eu cred că un "Doamne ajută!" sincer e cam tot ce ne-a rămas. În România cei întorși din Italia umblă liber, fac vizite și când sunt prinși că nu respectă izolarea impusă dau niște răsounsuri de zici că au minte de creveți, ca să fiu în temă. Dragă Greta, să fiți bine!

maya spunea...

din pacate pot spune ca in Bayern au dat navala la hartia igienica si exista magazine unde nu mai gasesti. La fel si prosoapele de hartie. Acum 2 saptamini a fost disperarea mai mare ca toate pastele, conservele si faina au fost luate dar acu pare mai liniste. Scolile se inchid de luni si la noi la lucru se discuta daca sa se lucreze de acasa. Din fericire nu avem vreun caz in persoanele din jur. ce a fost ciudat ieri la medicul de familie nu era nimeni cand de obicei e coada.

Ioana spunea...

Oau, ce cretinaaa, nu pot sa cred asa ceva. Am mai dat si eu de proaste din astea de mai ca si-ar fi donat casa companiei...
Cu ce nu sunt insa de acord, e partea cu usurinta de a gasi un alt loc de munca. Eu cred ca va fi o criza financiara muuult, muuult mai nasoala decat cea din 2009. In care n persoane au ramas fara loc de munca si j de companii s-au inchis complet ori partial.
Si asta e ce ma sperie cel mai tare, ce va urma dupa nebunia asta... Mai ales aici unde locuim noi, unde sunt deja putine firme ca na, zona relativ rurala, cred ca va deveni aproape imposibil ca cetatean de alta nationalitate sa mai gasesti un loc de munca :(.

Anonim spunea...

Pe noi in UK Boris ne-a anuntat senin sa ne pregatim ca nu o sa scapam fara sa pierdem membri din familie.
Si ma uit cu jale la ultimele 3 suluri de hartie igienica si ca niciodata, ma gandesc de 5 ori inainte sa mananc anumite chestii, ca fereasca toate alea de vreo diaree, ca alta nu gasesc ��

Greta spunea...

E tot mai rău de la o zi la alta :( Azi, deși sunt de ceva vreme în izolare, Italia a raportat 3.590 de cazuri noi și 368 de morți :( Se pare că nu pot controla deloc situația... :(
Mă gândesc la voi. Să fiți bine, draga mea Petro!

Greta spunea...

Nici aici nu mai găsim dezinfectant, bunăoară și nici făină sau paste. Dar vor reface stocurile, nu îmi fac griji de asta...
Au închis școlile și la noi, iar de mâine alternăm home office cu birou, ca să ne expunem mai puțin. Mă tem că situația se va înrăutăți însă :(
Sănătate, rezistați pe baricade!

Greta spunea...

Hmm, e adevărat că nu știe nimeni ce va fi. Dar eu parcă n-aș spune că va fi ceva comparabil cu situația din 2009, fiindcă de îndată ce vor putea controla situația, totul va reintra în normal și producția se va relua la cotele obișnuite.
Sper din tot sufletul să am dreptate... Aveți grijă de voi, Ioana!

Greta spunea...

Am văzut ce e la voi, Boris e pur și simplu dement. Încearcă el ceva cu ”herd immunity”, dar chiar nu e momentul pentru așa ceva, atâta vreme cât nu există nici tratament țintit, nici vaccin și nici nu se poate ști exact cum se comportă parascovenia aia de virus de la caz la caz.
Mă-ntreb cum cei din jurul lui îl lasă să meargă înainte cu nebunia asta...
Aveți grijă individual, fiecare dintre voi. E clar că pe conducători nu se poate pune nicio bază. Gânduri bune spre voi, fiți tari!