duminică, 8 ianuarie 2023

Leapșă despre cărți

Acum ceva timp, pe unul dintre grupurile de cărți de pe Facebook în care sunt, a apărut imaginea de mai jos - ca un fel de leapșă la care putea lua parte oricine dorea. Am reținut ideea și mai devreme mi-am adus aminte de ea, așa că să le luăm pe rând... 

 

1. Ai citit primul capitol dintr-o carte într-o librărie.
Nu s-a întâmplat. Cred că n-aș avea răbdare, chiar dacă tot mai multe librării pun la dispoziție și un spațiu pentru lectură. Cel mult citesc sinopsisul de pe coperta a patra - și asta numai dacă este un autor nou, ale cărui cărți să nu le mai fi citit până atunci. Dar de cele mai multe ori merg pe încredere, având ca termen de referință feedback-urile de pe Internet.

2. Ai cumpărat o carte în aeroport.
Da, am cumpărat cândva unul dintre volumele din ”Viața la curte”, de Eliza Ene-Corbeanu (femeia scrie bine, dar având în vedere opiniile și simpatiile sale politice, pe care am ajuns să le cunosc urmărind-o pe Facebook, nu am intenția să mai cumpăr nicio carte de-a ei).

3. Ai stat toată noaptea să termini o carte.
Nu chiar toată noaptea, că nu mai puteam să mă concentrez, dar până pe la 04:30 tot am stat - pe vremea când citeam seria ”Millennium”. Oricât de mult nordic noir de calitate am citit ulterior (și n-a fost deloc puțin), Stieg Larsson rămâne pentru mine formidabil și inegalabil.

4. Ai cumpărat o carte pe care o aveai deja.
Nu mi s-a întâmplat. Cred că ar fi posibil numai dacă aș avea o bibliotecă de mii de volume (vise, taică, vise).

5. Păstrezi o evidență a cărților pe care le-ai citit.
Numai în parte, dacă e vorba de vreo carte care fie m-a impresionat în mod deosebit (negativ sau pozitiv, nu contează), fie țin să scriu despre ea ca să mi-o ”cristalizez” mai bine în minte.

6. Citești timp de mai mult de 20 de ore pe săptămână.
Mi-ar plăcea să pot spune asta, dar nu mai e cazul demult. Nici măcar atunci când am ceva mai mult timp liber. Nu e vorba că nu mi-ar plăcea să citesc, în privința asta nu s-a schimbat nimic; dar rar mă mai ”prinde” o carte astfel încât să-i dedic ore în șir. Sau poate mi-am pierdut din puterea de concentrare.

7. Folosești un bon de cumpărături/chitanță pe post de semn de carte.
Ciudat, dar probabil că există oameni care fac asta, altfel nu le-ar fi venit ideea celor care au conceput leapșa. Nu este cazul meu. Eu am două semne de carte normale (deși tot mai rar citesc cărți ”pe hârtie”; mi-ar plăcea, dar nu am prea multe).

8. Urmărești mai mult de 10 autori pe Social Media.
Hm, în niciun caz atâția. Ia să văd: Stephen King, John Grisham, Igor Bergler, Dan Brown, Agatha Christie (nu se menționează că e musai ca autorii să fie în viață), Ana Barton și... cam ăștia sunt. 

9. O carte cu paginile îndoite la colțuri te face să te crispezi. 
Poate nu chiar să mă crispez, dar în mod sigur nu-mi place să văd cărți maltratate. Apropo de asta, m-apucă damblaua când văd cărți masacrate (pardon, sculptate 😒). Mi se pare o batjocură, pur și simplu. Abia la așa ceva mă crispez. Nu văd nimic artistic aici, nimic romantic, doar bătaie de joc față de o carte.


10. Deții peste 300 de cărți.
În format electronic, cred că am peste 2.000. Mi-ar plăcea o bibliotecă mare și plină, dar cum ziceam... vise.

11. Ai ”adulmecat” o carte înainte să o citești.
Asta da, am făcut-o și continuu să o fac și acum. Iubesc mirosul de pagină proaspăt tipărită, mi se pare că anunță un mister pe care, în același timp, mă invită să-l descopăr...

12. Ai cumpărat o carte fără să știi despre ce este vorba în ea.
Dacă este de un autor pe care-l cunosc și care-mi place, sunt toate șansele să o fi făcut.

13. Ai plâns la moartea unui personaj fictiv.
Prima dată cred că mi s-a întâmplat când am citit despre moartea lui Winnetou. Și-mi aduc aminte că am plâns și când a murit doamna Bonacieux, care a sfârșit în brațele lui d'Artagnan. Iar ei cu siguranță n-au fost singurii.

14. Preferi să citești decât să te duci la o petrecere.
Singura circumstanță în care chestia asta n-ar fi valabilă ar fi dacă la petrecere ar fi prezent și Zubin 😀. Cum asta este extrem de puțin (spre deloc) probabil, prefer de un catralion de ori să stau acasă și să citesc în loc să socializez de nevoie. (Off topic: de vreun an încoace, simt că am devenit și mai retrasă decât eram înainte. Nu că asta ar fi vreun lucru rău, e doar o constatare).

15.
Aici nu prea înțeleg ce vrea să zică poetul. Dacă posed vreun articol vestimentar care să fie ca o mărturie a iubirii mele pentru cărți 🙄? Serios nu mă prind. Însă, presupunând că am înțeles corect: nu posed.

Aș încheia prin a spune că n-am nici cea mai vagă idee ce carte să citesc în continuare. Aș alege una de Stephen King, dar nu mă pot decide care dintre ele. Existențiale complexe, dom'le, nu așa oricum 🙈.

6 comentarii:

Anonim spunea...

1. Ai citit primul capitol dintr-o carte într-o librărie.
Niciodata. N-am timp. Rasfoiesc cel mult.

2. Ai cumpărat o carte în aeroport.
Nu-mi aduc aminte. Stiu ca as fi vrut s-o fac la Heathrow, dar n-aveam atitea lire.

3. Ai stat toată noaptea să termini o carte.
Ca si tine, nu toata noaptea. Imi amintesc ca stateam cu lanterna sub plapuma si voiam sa termin "Pe aripile vintului".

4. Ai cumpărat o carte pe care o aveai deja.
Da. Ultima data cind am fost in România am vazut reeditari de romane politiste din anii 70-80. Erau mai multe titluri si fix pe ala pe care-l aveam l-am mai cumparat o data :-((

5. Păstrezi o evidență a cărților pe care le-ai citit.
Oh, daaa. Tin liste si clasamente de carti si filme citite/vazute pe an. In 2022: 55 carti noi (nu tin cont de relecturi) si 76 filme noi (intra si serialele, dar a fost doar 1). Pe primul loc a fost "Berezina" de Sylvain Tesson, respectiv serialul "Parlement".

7. Folosești un bon de cumpărături/chitanță pe post de semn de carte.
Da, mi se intimpla, cind nu am altceva sub mina.

8. Urmărești mai mult de 10 autori pe Social Media.
Nu, deloc, nu ma intereseaza. Faptul ca citesc bloguri se pune? :-)).

9. O carte cu paginile îndoite la colțuri te face să te crispezi.
Am descoperit conceptul de sculptura de carte la biblioteca locala cu ocazia unei sarbatori. Bibliotecara zicea ca erau carti care urmau sa fie aruncate (din cind in cind ceea ce se intimpla in biblioteci, cind au prea multe donatii). Dar sint de acord cu tine, tot imi pare rau de ele.

10. Deții peste 300 de cărți.
Da. Daca adaug si serialele de manga si de benzi desenate ale lui barbatu'meu, sint sigur peste 1000. Nici una in format electronic.

11. Ai ”adulmecat” o carte înainte să o citești.
Da, imi place mirosul de carte noua.

12. Ai cumpărat o carte fără să știi despre ce este vorba în ea.
Da, mai ales pe vremea Odiosului, cind lumea lua orice ce nu era la pachet. De vreo citiva ani ma retin (lipsa de spatiu si bani), incerc sa citesc intii de la biblioteca si daca chiar imi place o cumpar.

13. Ai plâns la moartea unui personaj fictiv.
Alors là, oui...Pling foarte usor, si la carti si la filme. Uneori pling si cind nu moare cineva, doar de emotie.

14. Preferi să citești decât să te duci la o petrecere.
Ei, na! Parca as avea atitea invitatii incit s-ar face conflict de interes! In schimb, mi-ar place sa am de ales intre citit si mersul la serviciu!

15. N-am.

Multam pt quiz!
Jual

Ileana50 spunea...

Ai incercat Jojo Moyes? Dar, in cu totul alt registru, John Le Carre?

Greta spunea...

Ileana, bune idei, ambele! Am început mai demult ”Omul nostru din Panama”, nu s-a ”legat” și mi-am zis că poate John Le Carre nu este pentru mine. Însă acum că mi-ai adus aminte de el, parcă aș mai încerca o dată. Poate după ani și multe alte lecturi, o să-l percep altfel.
De Jojo Moyes nu am citit nimic până acum...

Greta spunea...

Eu sunt cea care-ți mulțumește, Jual, pentru răbdarea de-a răspunde la quiz 🙂 Foarte interesante răspunsuri! Wow și iar wow, 55 de cărți într-un an... nici nu-mi pot imagina cât de minunat trebuie să fie. Mi-e tare dor să citesc, să mă cufund într-o poveste bine scrisă. Poate reușesc să mă mobilizez.

Anonim spunea...

N-as fi crezut,dar Jojo Moyes chiar m-a facut sa-i caut cartile (gasesti multe pe MS books de care ti-am scris eu acum ceva timp). Iar Carre...incearca 'Cartita'; mie mi se pare o bijuterie. Dar, de gustibus...

Greta spunea...

Uite, chiar am să încerc ”Cârtița”. Mulțumesc mult pentru recomandare! 🙂