duminică, 5 aprilie 2020

Urâțenie umană pe timp de pandemie


Nu că aș mai fi scris eu așa mult ca-n anii anteriori (de câte ori mă uit la statistica din stânga, m-apucă damblaua; scriam, frate, nu mă-ncurcam...), dar de când cu homeoffice-ul, parcă și mai greu mă îndemn. Adică în măsura în care încheierea zilei de muncă presupune doar să închid un laptop și să deschid altul și după ce mi-am petrecut toată ziua scriind și bătând din plisc pe diverse căi, nu mai e același fior de-a scrie.
Iar ceea ce văd în Social Media nu mă stimulează deloc, trebuie să recunosc. 

Pe măsură ce zilele petrecute în izolare se scurg și încă nu se întrevede un final al acestei situații - inconfortabilă pentru cei unii, dramatică pentru cei mai puțin norocoși - iese tot mai mult și mai clar la iveală urâțenia din oameni. În multe cazuri și limitarea intelectuală, aș adăuga. Culmea, de la unii dintre ei aveai pretenții, cel puțin într-o oarecare măsură și judecând după ce obișnuiau să scrie. Și nu ești pregătit să te confrunți cu hidoșenia și cinismul din ei. 

Ca de exemplu....

- în ultima vreme, o chestiune foarte arzătoare și intens dezbătută (pe Facebook, evident. Doar unde credeți că socializez cu-atâta râvnă?) este... a pune sau a nu pune poze cu mâncare. Vreo două persoane au scris că ar fi de dorit, poate, ca-n aceste vremuri - când unii se confruntă cu lipsuri materiale tot mai mari, fiindcă nu toată lumea poate lucra de-acasă - să nu se mai posteze public imagini cu bunătăți. Poate unii au mâncat pâine goală, poate alții mănâncă doar o dată pe zi, poate alții n-au mâncat deloc. Să ne-nțelegem - apelul nu era la oamenii care comunică în grup restrâns, cu prietenii, unde fiecare cam are idee despre situația celorlalți - ci la modul general vorbind. 
Oameni buni, nu vă puteți imagina ce s-a declanșat. Jihad-ul la puterea a zecea. 
”Încercați să ne anulați dreptul la normalitate!”
”O să postez ce vreau, cine are bani de Internet are bani și de scofeturi” (nu musai, aș opina eu)
”Dacă nu le place, să nu se uite” (prea târziu, o dată văzut, ca să zic așa)
”Este hobby-ul meu, cum să-mi impună cineva să renunț la el, uaaaaa”. 
În paranteză fie zis, am cosmetizat oarecum reacțiile, în sensul că am scos injuriile și invectivele. De necrezut ce-au putut să dea din ele, ce ură mestecau în taste - doar pentru că li se sugerase să nu mai pună poze cu mâncare. Și da, clamau sus și tare că pentru ele asta este ”normalitatea” și ”hobby-ul”. Ca să vezi, nu știam că au dispărut cărțile bune, glumele, muzica... Dacă nu mai postează mâncare, se numește că nu trăiesc normal 🙄

- povestea asta cu ”distanțarea socială” și dusul românilor la magazin. A se revedea chestiunea pozelor cu mâncare de mai sus, reacțiile sunt foarte asemănătoare.
”Da' ce, da' iaca, e dreptul meu să mă duc să cumpăr mâncare, cum adică să aștept afară, nu-mi permit să pierd timpul pe-acolo, nu știu voi, dar eu sunt teribil de ocupat și important”.
”Și ce dacă mă duc de cinci ori pe zi la magazin, dac-am uitat să iau conserve de ciuboțica cucului murată? E dreptul meu!!!”.
Poți să le explici până poimarți că e vorba de responsabilitate individuală, că fiecare trebuie să contribuie la a se proteja atât pe sine, cât și pe cei din jur... ei știu una și bună: se duc de enșpe ori pe zi la magazin, că ei pot dovedi că se duc să ia mâncare, că ei AU DREPTURI! La partea cu obligațiile n-au ajuns, deocamdată; probabil conspectează încă... Despre bun-simț, nici nu mai discut.
În orașele mari din Germania au rezolvat foarte simplu problema asta. În primul rând, au impus obligativitatea cărucioarelor de cumpărături; nu ai cărucior, nu intri, chiar dacă vrei să iei numai un pachețel de praf de copt. Au postat la ușă un bodyguard și nu lasă pe nimeni să intre fără cărucior.
După asta, au redus numărul de cărucioare, deci lumea așteaptă afară să iasă cineva, ca să se elibereze câte un căruț. Și nu, nu protestează nimeni și nu încearcă nimeni să forțeze intrarea. Pentru că bodyguard-ul ar suna la Poliție și amenzile nu ar fi tocmai mici. Iar oamenii au învățat să știe de frică. (Plus că, dacă știi că ai atâta de așteptat, parcă nu-ți mai vine să te duci de mai multe ori pe zi). Instinctiv, toți stau la distanță unii de alții în timp ce așteaptă afară. Majoritatea poartă mănuși de unică folosință, mulți dintre ei și măști.
Asta iar e ceva ce nu înțeleg la români: băi, lor chiar nu e teamă că s-ar putea molipsi? Probabil au citit prea des povestea aia cu Făt-Frumos care-avea 7 vieți în pieptu-i de aramă, altfel nu-mi explic.

(Articolul e serios, dar n-am putut rezista ispitei 😀)

(Edit, după ce am aflat o informație nouă, citind niște link-uri nemțești: în unele land-uri, pentru nerespectarea regulii distanței sociale, amenda este de 750 de Euro. Pentru aplicarea amenzii sunt necesari 2 martori, alții decât persoana față de care nu s-a păstrat distanța).

- și pentru că tot am vorbit despre supermarket-uri - consider că easte absolut revoltător și inuman faptul că în România vânzătorii nu au nicio protecție. Aici le-au montat niște pereți de plexiglas care-i protejează de cumpărători. Mi se pare un gest decent și.... uman. Spre deosebire de alte categorii profesionale, ei nu pot lucra de acasă și munca lor nu este una la care să se poată renunța cu ușurință.
Nu știu, patronii ăia nu se gândesc că, dacă angajații se îmbolnăvesc, vor fi în situația de-a reduce activitatea? Sau ridică din umeri la gândul că vor veni oricum la muncă fiindcă nu-și permit să piardă bruma aia de salariu - chiar și bolnavi fiind?
Aici ar trebui să intervină statul și să-i oblige să-și protejeze angajații. E vorba de siguranța publică; dacă ei nu mai pot lucra și magazinele nu mai pot menține programul, se poate ajunge la situația în care oamenii să nu mai aibă de unde cumpăra mâncare.

- bonusul de 500 de euro promis de Iohannis cadrelor medicale care vor lucra pe secțiile Covid a împărțit, aș putea spune, lumea-n două. Acest ”stimulent” ar fi menit să-i împiedice să-și dea demisia.
Pe de-o parte sunt cei care consideră că bonusul este binemeritat, că ei își riscă viețile pentru binele celorlalți și deci să li se dea.
Pe de altă parte, sunt cei care consideră că bonusul e doar o risipă de bani și pe undeva chiar jignitor, amintind de celebrul ”vă mai dau 100 de lei!” al lui Ceaușescu. Nici atunci oamenii nu au fost mulțumiți cu suta de lei, cum probabil cei mai mulți dintre medici nu vor considera acest bonus ca justificând riscurile pe care și le asumă ei, lucrând fără echipamente de protecție performante (de-a căror achiziție nu s-a preocupat nimeni când încă se mai putea face asta; acum e cam tardiv).
Cei care și-au dat demisia n-au făcut-o - la nivel declarativ, cel puțin - pentru că erau prost plătiți. Așa că, de ce s-arunci cu bani în ei? Dă-le ce au cerut. Dă-le protecție.
(For all that it's worth, eu nu sunt de acord cu demisiile. Nici în alte țări nu au - nu mai au - echipamente la standardele necesare. Dar cadrele medicale fac tot ce pot. S-au izolat de familii și luptă cu cât pot, cu cât au. A-ți abandona pacienții nu ar trebui să fie o opțiune).

Apropo de ultimul punct, iată cum se întâmplă în Germania: medicii din prima linie (ATI și ORL) sunt testați la fiecare 2 zile. Medicii pozitivi nu pleacă imediat acasă, ci rămân în linia întâi până au primele simptome. Abia atunci sunt trimiși acasă. Un medic pozitiv tratează numai pacienți pozitivi, care au același virus.
Prin urmare, smiorcăiala demisionarilor români - ”vai, dacă iau virusul” este penibilă. Virusul nu face distincții pe criterii de naționalitate. Îl iau și medicii străini. Dar se descurcă, totuși, cât pot. Cu tot cu virus. 

Aș mai avea exemple, dar ar ieși un post la metru și cred că e destul de trist și așa.
(Nu, n-am mai menționat conspirațiile - virusul e creat de americani în laborator, vor să ne implementeze cip, ba stai că de fapt nu există niciun virus și totul e un complot mondial, tehnologia 5G și clopoțeii clinca-clinca). Serios. I can't even.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Din ce am observat la 2 magazine la care am fost în aceste 3 saptamani ( lidl și profi) s-au pus" paravanele " din plexiglas.

Ioana spunea...

O sa încep cu ideea de final. Nu te grăbi sa elimini aceasta varianta doar pentru ca pare "hai frate ca n-ar face nimeni asa ceva" . Desigur, nu dusa la extreme cum fac dementii. Nu este nimic neobișnuit. Oamenii au fost dintotdeauna sacrificați pentru bani, it's just business. Și ma opresc aici cu punctul asta că până la urmă fiecare crede ce vrea, oricum nu contează cu adevărat, suntem afectați în mod egal..

De ani buni sunt uimita sa vad cata răutate și mai ales câtă prostie există în online, da din aia grava nu asa... Tot repet că băi, mai bine era înainte când nu știam de ei și ca sunt atât de mulți și multe! Păcat de internetul asta ca a ajuns o ghena în loc sa fie utilizat la ce ar fi trebuit.

Aici totul e la fel, drojdie tot ioc. Eu nu merg cu căruciorul pentru ca nu cumpăr atât de multe încât sa am nevoie. Îmi iau plasele de acasă și cumpar ce e necesar pentru o săptămână. Nu de alta dar fructele și legumele oricum nu țin mai mult. Ridichile cel puțin, în trei zile deja îs fleoscaite.

Una peste alta, azi am stat cu paturica în gradină, am văzut semne de viata de la domnii ardei puși în ghivecele și cred ca și roșiile încep sa scoată capetele din pământ :). Asa ca în speranța că nu se nasoleste situația și sa se închidă șandramaua unde lucrează soțul, vara asta ar trebui sa mancam roșii, castraveți și ardei din gradina :). Dacă Doamne ferește o fi cazul și va trebui sa migram...insectele sau păsările și tot se va bucura cineva de ele, ca de flori știu sigur ca vor spune albinele mersi...

ancky spunea...

Și aici sunt paravane la magazine, lumea merge cu măști și așteaptă afară civilizată. Suntem de o lună în situația asta și eu sunt impresionată de disciplina oamenilor, atât cât pot observa de unde locuiesc (lângă un larc foarte mare și mereu aglomerat în Cluj care de o lună e gol). La fel, când tracersez orașul pentru job (cam o dată pe săptămână sunt nevoită) observ mereu că orașul e gol, foarte puțină lume pe străzi.

ancky spunea...

*parc, nu larc, văd ca nu pot edita :)

Anonim spunea...

Hehe, ai uitat de invidia dintre gospodinele romance, cine are drojdie, cine n-are ;)))
Si parca fix acum toate fac gogosi, langosi, paine de casa. Deci asa ceva..

Greta spunea...

Mă bucur foarte, foarte mult să aud asta! Sper să devină o regulă, pentru cât va mai dura pandemia...

Greta spunea...

Ioana, da... în bună măsură îți dau dreptate la asta. Poate e ceva dubios la mijloc, având în vedere și cât s-au străduit chinezii la început să ascundă gravitatea situației. Doar că scenariile pe care le-am citit l-ar face pe alocuri să roșească și pe Spielberg... Adică pot crede că virusul a fost creat (și mi-aduc aminte de romanul ”Inferno”, de Dan Brown... cu o intrigă periculos de asemănătoare cu ceea ce trăim azi, și-a fost publicat în 2013). Dar chestiunea cun implantarea cipului prin viitorul vaccin, mmm.... aș zice că parcă nu.
Mi s-a făcut poftă de ridichi, mai cumpărăm și noi dar la ultima rundă de cumpărături nu am luat. Mă gândesc la voi și vă țin pumnii să vă fie bine și să mâncați vara asta legume din grădina voastră :)

Greta spunea...

Parcă-mi revine un dram de optimism citindu-te, Ancky :) Am atâta respect pentru fiecare om care se străduiește să respecte regulile și se gândește și la binele lui, și la al celorlalți...
Te îmbrățișez, să fii bine!

Greta spunea...

Aoleo, da!! Pfff, cum de-am putut uita de drojdie... Nu, că e deja o chestie generalizată și toate drumurile duc la drojdie, vorba ceea. E marfă de contrabandă, ce mai tura-vura.

Maya spunea...

Sa spun si eu ca sunt paravane la magazine in tara. Cel putin unde sunt ai mei.
Apropo de banii dati medicilor, am citit o stire ca si in bayern se dau si in comentarii cam 90% se plangeau ca nu merita, ca si altii lucreaza. Parerea mea e ca banii nu se dau ca lucrezi pentru ca fiecare e platit pentru munca. Medicii merita banii in plus pentru ca muncesc direct cu oamenii bolnavi.
Ca alta idee, se pare ca vom reveni incet la munca cu masca si pastrarea distantei. Inca nu e sigur dar vor discuta saptamina viitoare si vom stii inainte de 19 cand se termina perioada actuala de stat in casa

Greta spunea...

Sigur că medicii merită bani, dar strict în situația dată, mă gândesc că banii trebuie folosiți pentru achiziționarea de cât mai multe materiale sanitare de primă necesitate, nu pentru bonusuri...
Altminteri, auzisem și eu ceva de 19 aprilile, apoi s-au răzgândit, din ce-am înțeles. Sper să fie așa. 19 aprilie mi se pare mult prea devreme.