marți, 13 martie 2012

Tara arde si unii se piaptana in limba rromani


Nu mi-am propus nicio clipa sa fac politica pe blog, n-am facut-o niciodata si n-o sa ma apuc acum. Dar sunt contrariata si simt nevoia sa ma exprim. De fapt, nici nu sunt sigura ca problema in discutie e de natura politica, da' am zis sa fiu acoperita just in case.

Dupa cum e evident inca din titlu, sunt siderata de ideea de a infiinta clase de liceu cu predare in limba rroma. Este momentul sa subliniez faptul ca, in principiu, sunt cel mai tolerant om din lume, aplic principiul "daca esti Ohm cu mine, sunt si eu Oahma cu tine" (jucam "x-o" in timpul orelor de fizica si numai legea lui Ohm s-a prins de mine :D) si n-am nimic cu nimeni atat timp cat reciproca e valabila. 

Bun, disclaimer over. Teoretic si numai teoretic, ideea poate fi considerata una constructiva: rromii se vor simti, poate, mai stimulati si mai dornici sa invete, vor fi poate mai putini analfabeti in tara, tinerii nu vor mai fi (tot "poate") atat de agresivi si de recalcitranti... 

Practic insa, initiativa mi se pare disproportionat de costisitoare, cu perspective prea putin promitatoare si, de la deal la vale, inutila: rromii au si-asa o veche problema in ceea ce priveste integrarea, o scoala in limba lor n-ar face decat sa-i izoleze si mai mult, nu vor mai fi nici macar constransi sa interactioneze in limba romana, efectiv ar fi ca si cum i-am pune sub un clopot de sticla.

Afara de asta, investitia in sine e considerabila: manuale traduse in rromani, profesori calificati sa predea in rromani, fara sa existe o cat de firava garantie ca va merita si ca vlastarele isi vor da silinta sa invete si /sau vor veni la cursuri. Si, again, ma intreb - care-i sensul?

Am auzit si opinii contrare - ca asa e bine si civilizat, ca asa se face in Vest (eronat, de altfel, o sa inghete iadul cand o sa apara in scolile de aici clase cu predare in limba turca, de exemplu), ca tiganii au nevoie "sa se simta respectati" (say what? Da-n limba romana de ce nu se simt?) samd. Niciunul dintre aceste argumente nu mi se pare valabil.

Voi ce parere aveti de treaba asta?

6 comentarii:

A.O. spunea...

Aud pt. prima oara de chestia asta. Si ce sa zic. Daca se aproba si treaba asta, nici in 30 de ani nu mai ma intorc in Romania... Da-o naibii de treaba. Daca vor scoli unde se preda in rromani, atunci sa isi faca scoli private...acolo la ei in sat, pe Dealul Treifoi. Damn :(

Carmen spunea...

Interesant! Azi, discutie despre tigani. Personajele implicate: eu(romanca), un tip din Costa Rica, un marocan crescut si scolit in Franta si o chinezoaica, crescuta in UK, scolita in Franta, Belgia si Mexic.
Toti ne declaram dezgustati de cioacele facute de tiganii plecati prin Europa, mai putin marocanul, care ii apara cu o fervoare demna de cauze mai bune.
Au aparut si aici cersetorii tigani( veniti din Romania)cu o tactica ciudata. Se pun in patru labe, cu capul practic lipit de pamant si tin intre labute un pahar de cafea "to-go" , unde cei milostivi sa arunce ceva maruntis. Suedezii, neobisnuiti cu asa ceva, au raspandit zvonul ca cica ar fi musulmani, care se roaga:))) Toata ziua! Habotnici, nu gluma!

Nu stiu ce sa zic la subiect. Mi se pare ireal! Nu cred ca ar accelera integrarea si nu cred ca ar avea efecte notabile in conduita membrilor minoritatii. Pe de alta parte, poate-i invata la dirigentie sa foloseasca prezervativul si fac amor protejat. Mai scade natalitatea in randul lor :P Vise!

habarnam spunea...

Ha,ha, asta cu dirigentia din comentariul precedent mi-a placut maxim. Asta cam asa-i, eu am niste vecini, la trei case mai incolo, care n-au prea dat pe la orele de educatie sexuala.
Nu mai sunt asa toleranta, tot din cauza de vecini, asa ca scoala lor mi se pare total de prisos si bani aruncati pe fereastra. Dar dupa cum ne-am obisnuit, e interesul cuiva la mijloc, mai sunt niste licitatii de castigat, etc. Trist.

Greta spunea...

@A.O, nu pune la suflet. Programele de integrare a tiganilor sunt oricum o sursa de bani pentru cei care, chipurile, le implementeaza, poate inclusiv din motivul asta au esuat toate. Chiar si daca se pune in practica, nu vad sa reziste prea mult o astfel de scoala, inclusiv ca urmare-a "motivatiei" si calitatii majoritatii elevilor....

@Carmen, si la voi au ajuns, frate? :)) E clar, maine-poimaine ii vezi prin metrourile din Patagonia (chiar, aia or avea metrouri? :D)
Iar chestiunea cu dirigentia - best ever, am ras de una singura. Mi se pare insa ireal. Nu vad sa se prinda ceva de majoritatea, sigur ca se vor mai gasi si exceptii, dar tare putine.

@Habarnam, da - aia ma gandeam si eu: sunt niste interese in joc. Nu s-a strofocat nimeni de la noi de dragul tiganilor, de ce-ar incepe acum?

Maria spunea...

Eu nu am nimic cu nimeni, inclusiv tiganii, si am si un background profesional in domeniul social. Ideea mi se pare tampita, din doua motive. In primul rand, mi se pare ca este o varianta cosmetizata, cu spoiala democratica a izolarii. Fa-le scoli in limba lor si grupeaza-i acolo. Pe urma le facem si un cartier pentru ei, strazi doar pentru ei si un gardut frumos- iupiii, ce frumos ne purtam noi cu tiganii. Daca vrem sa facem incluziune, ideea e sa ii integram printre noi, nu sa le facem o lume a lor paralela.
Apoi, pentru ca nu cred ca exista "targhet". Daca as fi mama tiganca, ori mi-as trimite copilul la scoala normala, printre toti ceilalti copii, ori l-as tine acasa sa-mi spoiasca tigai. Ce sens ar avea sa invete sa scrie frumos intr-o limba in care lumea nu scrie, de mii de ani?

Nu are importanta ce cer un "oengist" sau altul, probabil acu' e "hip" sa ceri scoala in limba romani, dar repet, mi se pare o tampenie si poate ar merge facuta varianta moderata, a orelor de romani la scoli romamnesti, daca nu ar fi ataaaaat de multe probleme de rezolvat inainte de asta. Mai exista copii de tigani in Bucuresti care merg iarna la scoala fara sosete, la naiba, nu ar fi mai logic sa-i incalti pe aia inainte? :( E o "tichie de margaritar", probabil ca sensul ei e sa arate donatorilor de pe afara, care-s rupti total de realitatile comunitatii, ce chestii marete fac ei cu banii pe care-i primesc. Sa spui ca le cumperi sosete la copii e una, dar sa spui ca faci scoli tiganesti... parca suna in alt fel, nu? :D

PS: Nu folosesc termenul "tigan" in sens discriminator. Eu chiar cred ca realitatea sociala a tiganilor e mult mai complexa si nu exista vinovati intr-o singura tabara. Dar voi renunta la cuvantul "tigan" atunci cand ei insisi vor inceta sa se auto-denumeasca tigani. Din nou, nu vb de ong-uri, ci de oamenii obisnuiti, de fostii mei vecini, de exemplu. Cuvintele nu discrimineaza, atitudinea din spatele lor o face si pot sa jignesti toata comunitatea tiganeasca folosind exclusiv termenul "rrom"- si invers.

Greta spunea...

@Maria, am citit o data si inca o data comentariul tau... cata dreptate ai. La asta ma gandeam si eu: ca, de fapt, se accentueaza izolarea si vor deveni si mai reticenti in relatie cu restul oamenilor decat sunt acum.
Nu poate iesi nimic bun de aici - ma rog, parerea mea e ca, lasand exceptiile la o parte, tiganii au suflet si spirit nomad, nu se pot stabili intr-un loc, nu inteleg necesitatea de a se adapta rigorilor societatii si pentru ei "acasa" e unde le este mai bine in momentul respectiv...


Cu siguranta, asa cum spuneai si tu, vinovati nu sunt numai de o singura parte. Insa modul in care se incearca acum rezolvarea problemei e fortat si absurd.