duminică, 24 iunie 2012

Umplutura 'telectuala


Palavrageam zilele trecute cu o amica si, dintr-una in alta, am ajuns sa depanam amintiri din studentie. Printre altele, am concluzionat ca anii de facultate au trecut nici mai repede, nici mai incet decat altii, doar ca am fost nevoite sa irosim o groaza de vreme dedicandu-ne unor materii total inutile. 

Cred ca este un sindrom specific invatamantului romanesc si sunt convinsa ca nu exista facultate in programa careia sa nu se regaseasca macar un curs inutil, a carui materie o inveti doar pentru a trece examenul si pe care o uiti imediat ce-ai iesit din sala. Care a fost utilitatea disciplinei respective, alta in afara faptului ca profesorul titular si-a acoperit necesarul de ore? Niciuna. Cu ce-am ramas dupa cate-un curs de felul asta? Cu nimic. 

Ba nu, mint... Am ramas cu amintirea orelor de curs in sine, care de fiecare data imi pareau interminabile. Si a profesorilor, care - aproape fara exceptie - erau intepati si determinati sa ne demonstreze covarsitoarea importanta a inutilei materii predate de ei.  Ah, si incapabili de a ne trezi interesul.
Ia sa vad de cate-mi mai aduc aminte...

Politologie si doctrine politice - pe prof il porecliseram Mistretul si nu fara motive.  Avea reputatie de "cui" si se straduia din rasputeri sa se ridice la inaltimea acesteia. Profera des amenintari si atunci cand preda, era la fel de captivant ca si cum ar fi citit din cartea de telefon a provinciei chineze Heilongjiang. Dondanea timp de zeci de minute cu voce monotona si la sfarsitul cursului ne saluta intotdeauna in acelasi mod - "La revedere, domnilor" - desi eram preponderent fete. O fi avut probleme de identitate sexuala (a noastra, nu a lui). 
Examenul a fost un cosmar si de indata ce s-au afisat notele am uitat tot ce invatasem. Which says a lot. 

Filozofie - cu riscul de a-mi pune lumea in cap, trebuie sa va marturisesc faptul ca intotdeauna am fost de parere ca filozofii au avut excesiv de mult timp liber la dispozitie. Din pacate, asta nu m-a scutit de Hegel si Schopenhauer. Am fentat insa in Ronaldinho style, prezentand cateva referate si convingand-o astfel pe profesoara (care era o exceptie, in sensul ca era o adevarata lady) de bunele mele intentii si nestramutatele mele convingeri filozofice. La examen am luat un 10 nemeritat. 

Cultura si comunicare  - titlu pompos, din categoria "cuvinte goale, ce din coada au sa sune". Cu toata bunavointa, nu-mi aduc aminte absolut nimic din materia asta. Tin minte insa ca proful, dandu-mi nota 9, mi-a comunicat solemn: "domnisoara, sunteti bine pregatita, dar inca aveti goluri".  Nene, la cat de interesant fusese cursul, eu zic sa te fi bucurat ca nu eram toata un gol. Sau goala :D

Organizatii internationale - asta ar fi putut fi un curs foarte captivant si util, cu vreo doua conditii: profesorul sa fi facut mai mult decat sa recite de pe niste foi structura UE si cursul sa nu fi fost in semestrul al doilea din anul IV, cand mai toata lumea isi dadea sufletul invatand pentru licenta si finalizand teza. Ma vad nevoita sa recunosc faptul ca am copiat la examen (care a fost oral). Iar proful mi-a zis ca sunt prima studenta care-a luat examenul in serios. No further comment.

Si cred c-au mai fost vreo doua, dar de ele chiar nu-mi mai amintesc.

Sunt curioasa, voi ce materii inutile ati facut la scoala? Chiar mi-as placea sa aflu, pentru ca asta e un caz clasic de "cate bordeie, atatea obiceie" - cu alte cuvinte, cate specializari, tot atatea exemple de felurite cursuri de umplutura.

4 comentarii:

Veronica spunea...

noi am avut la ASE o materie cere se numea Tehnologie... unde o tanti se chinuia saraca sa ne explice cum se selecteaza gunoaiele la capetele conductelor prin care se care deverseaza apele... (da' chiar, se intampla asa ceva in realitate?) si ne invata (asa credea ea) cum se prepara detergentul de rufe... si imi aduc aminte ca ne ameninta ca daca nu ne iese cu spuma ca la ea ne pica... mie nu prea mi-a iesit cu spuma, si atunci m-am resemnat cu ideea ca voi cumpara detergent toata viata...

Greta spunea...

@Veronica, foarte interesanta chestie am aflat de la tine :) Si recunosc ca habar n-am unde / cum se selecteaza gunoaiele, dar suna extrem de complicat. De ce v-or fi bagat asemenea materie la ASE? Ar fi avut vreun sens macar la Politehnica daca ar fi fost....
Auzi, sa inveti cum se face detergent :)) Avea spirit practic profa voastra, nimic de zis :))
Acum intrebarea se pune: cei care stiu sa faca detergent, chiar il prepara acasa? Iata o enigma :D

Veronica spunea...

da, nu stiu daca materia respectiva a avut alt scop decat ca tanti respectiva sa isi ia salariul :)

Greta spunea...

@Veronica, tot ce se poate ca asta sa fi fost unicul scop al materiei cu pricina - ca si-n cazul altor discipline, la fel de inutile :)