miercuri, 11 octombrie 2023

Bunul simț și unii oameni sunt două drepte paralele

Este binecunoscut faptul că posibilitatea de-a te intersecta cu oameni certați cu bunul simț este cu atât mai pronunțată în locurile aglomerate, unde sunt mulți turiști. Culturi diferite, mentalități diferite, relaxarea de concediu (și de ”aici nu mă cunoaște nimeni”, probabil), nepăsarea... motivele sunt multe și este inevitabil să dai peste unii ca aceștia.

Din fericire, nu ni se întâmplă des și la drept vorbind n-a fost niciodată ceva extrem. De cele mai multe ori nici n-am mai scris despre asta, că am uitat aproape imediat. Dacă am reținut cazurile din Portugalia, a fost pentru că s-au nimerit să fie toate în aceeași zi și la aceeași destinație - Sintra, care oricum nu fusese din cale-afară de încântătoare, după cum poate vă amintiți din articolul dedicat.

Primul exemplu este din autobuzul luat din gară, ce urma să ne ducă la castele. O familie cu doi copii - unul de vreo 5-6 ani, celălalt părea să aibă cam 3 ani, cel mult 3 și jumătate. Puștii nu păreau deloc încântați, dar au fost liniștiți până când autobuzul a pornit pe străzile înguste și ascendente.
Cel mare s-a bosumflat și smiorcăit puțin, moment în care tatăl i-a dat telefonul mobil și piciul s-a cufundat într-un joc.
Cel mic însă a început să urle. Dar... nu am cuvinte să descriu în ce fel putea răcni. Se contorsiona în brațele maică-sii, lăsa capul pe spate să-și ia elan, inspira adânc și expira într-un urlet care, în spațiul îngust din autobuz, era de-a dreptul asurzitor.
Niciun moment nu s-a oprit din urlat. Se zbătea să fie dat jos din brațe, iar când maică-sa a făcut asta s-a lăsat pe vine și orice tentativă de a-l ridica (lucru oricum complicat, autobuzul fiind în mers) se încheia cu urlete și mai puternice. Îl lua în brațe, se zbătea din nou. Era transpirat și roșu la față de efort, periodic se îneca și tușea, iar când își recăpăta suflul începea din nou să țipe. Ascuțit și foarte, foarte tare. Te și-ntrebai de unde are o mână de om atâta forță.
Mi-a fost milă de el, era un copil vizibil în disconfort, pe care (dată fiind vârsta) nu putea să-l exprime în alt mod. Și m-am enervat pe mă-sa și pe tac-su, probabil doi egoiști care se conduceau după principiul ”nu-mi schimb eu stilul de viață doar pentru că am copil, mă duc unde vreau și fac ce vreau”. Spun asta fiindcă era evident că nu pentru cei mici veniseră la Sintra, nu era nimic acolo ce-ar fi putut fi atractiv pentru doi copii de vârstă preșcolară.

Am coborât, în fine, la Castelul Maurilor și ne-am așezat la rând la unicul automat de bilete funcțional. Familia era în spatele nostru; copilului mai mare i se luase telefonul și începuse să bâzâie, iar cel mic continua fix ce făcuse în autobuz. Peste vreo cinci minute a dat să fugă, așa că l-au pus cu forța în căruț și l-au prins în centuri, drept pentru care a început să țipe și mai tare, zbătându-se.
Ne-am luat biletele și ne-am îndepărtat repede, încercând să punem cât mai multă distanță între ei și noi. Dar tot am mai auzit țipetele copilului, chiar și de la depărtare.

Mă gândeam așa, la părinții care insistă că ei le oferă experiențe deosebite copiilor și de-asta îi cară cu ei în locații în mod evident nepotrivite vârstei lor. Și mă-ntrebam care-o fi fost în cazul dat experiența deosebită a copilului aceluia, care a urlat și s-a zbătut vreo jumătate de oră cât am văzut fiind în preajma lui, practic fără întrerupere.
N-am găsit vreun răspuns.

La casa de bilete de la grădinile castelului Pena am dat peste alți indivizi. Ăștia nu aveau copii, dar tot iremediabil certați cu bunul simț păreau să fie.
Coada era destul de lungă, am stat aproape o oră. La un moment dat am văzut un tip care argumenta ceva cu paznicii de la intrare, din felul în care gesticula părea că vrea să intre în grădini. Un paznic i-a arătat coada. Respectivul s-a uitat, a dat din cap afirmativ către paznic, a trecut pe lângă noi toți cei care stăteam la rând, a ajuns la ghișeu, și-a cumpărat bilet și-a intrat în grădini.
Așa, pur și simplu.
Nu i-a zis nimeni nimic, presupun că toată lumea era siderată de atâta nesimțire. Noi sigur eram.
În fine, a trecut timpul și mai aveam doar două cupluri înaintea noastră. Teoretic ar fi trebuit să răzbim în tot atâtea minute, numai că unul dintre cupluri a decis că abia la casă este momentul în care pot începe să se informeze despre ce tip de bilete sunt disponibile, dacă vor să ia numai pentru grădini sau mai bine să ia pentru castel în ziua următoare? 😒 Și stăteau și se sfătuiau și toată lumea îi aștepta să se decidă.
Nu era ca și cum n-ar fi stat la rând o oră și n-ar fi avut timp suficient să dezbată acest subiect 😏.

Acuma n-am pretenția că noi am fi perfecți, nimeni nu este, dar în opinia mea exemplele astea de mai sus sunt absolut banale.

Ca părinte, nu interesul / cheful tău primează, ci confortul copilului (inclusiv cel emoțional).
Nimeni nu stă de plăcere la rând și n-ai decât să faci același lucru (excludem urgențele, când oricine poate înțelege; nu era vorba de așa ceva aici).
Te informezi din timp ce opțiuni ai și discuți cu partenerul despre ce vreți să faceți; nu ții zeci de oameni în loc fiindcă n-ai catadicsit să te ocupi de asta până atunci.

S-ar putea spune că nu-i greu să iei în considerare aspectele astea dar cum se vede, pentru unii ele reprezintă o adevărată provocare.

25 de comentarii:

Ioana spunea...

M-au apucat nervii numai citind...foarte bine descrisă criza de plâns, cu datul capului pe spate etc... 😡😡😡
Printre lucrurile care mă zgârie pe creier cel mai mult, se află urletele ălor mici. Și cum pe ei nu pot să îi urăsc, pentru că sunt mici, atunci îi urăsc pe părinții lor imbecili. Nu sunt doar imbecili, da' sunt și egoiști. Atât față de propriile progenituri cât și față de cei din jur. Îți dai seama, că tot a fost un subiect la moda in lunile trecute, cum ar fi sa ai unul din asta în avion? Care sa îți facă creierii praștie doar pentru că vor părinții să își plimbe curul in vacante în străinătate...sa culturalizeze copilul domne, că el înțelege și apreciază experientele de genul încă din pântec. Barem dintr-un autobuz poți să cobori...
Știi că am tot vorbit că părinții din generațiile astea sunt retardați de-a dreptul... iar excepțiile sunt tot mai puține.

Anonim spunea...

Da, noi (eu si consortu') facem parte din parintii care n-au renuntat la placerile lor, au plimbat copiii peste tot incepind cu virsta de 1 an si...ma bucur ca a fost asa. Avem amintiri frumoase IN FAMILIE, toti 4. Cu virsta, cu sanatatea sau pur si simplu cu schimbarea centrelor de interes, sint locuri pe care n-am mai putea sa le facem acuma (un circ sau o gradina zoologica, de ex).

Nu inteleg, daca un copil ar fi plins la o coada la 5 minute de domiciliul sau ar fi fost mai putin deranjant pentru ceilalti? Sau cind am plecat in România sa vizitez familia ce ar fi trebuit sa facem cind copilul de 2 ani plingea in avion din cauza presiunii? Sa-l las sa vina pe jos??!!

Poate parea egoist sa cari dupa tine in vacanta copii mici. Dar este si asta o forma de educatie - sa se obisnuiasca sa doarma in alt loc, sa vada alte persoane, sa manince altceva. E mai egoist sa-i pasezi bunicilor si sa pleci doar cu iubi la Acapulco. Pentru ca, in fond, nu va fi niciodata momentul sa-i accepti cu tine in vacanta. Sau poate doar la adolescenta, cind vor sta tot timpul imbufnati, nu vor dori sa viziteze nimic, vor minca doar cartofi prajiti la restaurant si vor enerva pe toata lumea pt ca nu stiu sa se poarte in concediu.

Sigur ca la inceput nu e usor. Sint convinsa ca mai deranjati decit pasagerii din autobuz erau chiar parintii copiilor. De altfel, tata a incercat sa faca ceva, a dat telefonul copilului cel mare (ceea ce poate fi interpretat ca un act de mare curaj pentru ca si aici sint unii care vor striga ca acest lucru nu se face, ca va iesi un cretin digital din cauza ecranului).

Jual

Mmmaria spunea...

@ Ioana - daca iti spun ca eu am prins asa ceva in avion? Pe ruta Bruxelles - Bucuresti, era un grup foarte mare de parinti cu copii, cred ca mergeau in Israel si cred ca nu mergeau in scop turistic, presupunerea mea este ca se intorceau acasa.
Erau si familii cu doi sau trei copii mici. Sincera sa fiu eram plina de compasiune si intelegere dar tot a fost greu, familia din fata noastra avea doi, unul sub 2 ani care probabil nu se simtea confortabil, s-a linistit un pic abia dupa ce am decolat si tatal lui a putut sa se plimbe cu el pe culoar.
A fost crunt oricum si pentru ei si pentru noi, pur si simplu copilasul ala era epuizat, eu ma gandeam ca oboseste de atata urlat si adoarme dar nu s-a intamplat, exact cum spune Greta, nu stiai de unde are atata forta.
Parerea mea sincera, din ce am vazut, este ca generatiile mai tinere pur si simplu nu ca nu au bun simt, bunul simt inseamna si un pic de constientizare a lucrurilor pe care le faci/nu le faci. Pur si simplu nu se gandesc. NU se gandesc ca un copil mic nu face fata unor lucruri, nu se gandesc ca alti oameni asteapta la coada.
Pur si simplu creierul lor este "wired" altfel, eu asa simt.

Mmmaria spunea...

Si apropo de asta, spuneti-mi voi daca femeia asta a gandit vreun pic ce face: https://www.digi24.ro/video/o-soferita-a-lasat-masina-in-mijlocul-drumului-si-a-traversat-liniile-de-tramvai-cu-un-copil-2538873

Ioana spunea...

Hah, am văzut-o ieri. E o dementă și demonstrația in carne și oase a nesimțirii. Comportament de maimuță.
Se simte acel "eu am dreptul pentru că sunt mamike" de la cinci kilometri. Dar și aia din trafic ar fi putut lua măsuri. Așa că ...data viitoare va face la fel.

Ioana spunea...

Fără supărare, dar nimeni nu este obligat să suporte urletele unui copil doar pentru că părinții vor amintiri frumoase. Poți avea amintiri frumoase cu toată familia și în locuri unde nu îi deranjezi pe ceilalți.
De fapt și de drept acest tip de argumentare nu emană decât egoism, la fel ca în cazul tuturor celor care o folosesc. Tu o să ai amintirile frumoase, nu copilul.
A, și alți adulți care au avut ghinionul să fie langa voi in acele momente in care ăla mic a urlat din x motive, numai că evident, ale lor nu vor fi plăcute deloc.
Copilul poate învăța să doarmă altundeva de exemplu ducându-l într-un Airbnb la doi, cinci pași de casă, la vreo rudenie la țară, ori la niscaiva prieteni, nu la mii sau sute de km cu avionul.
Și da, copilul ăla are toate șansele să iasă un cretin digital. Dacă de exemplu între timp i-ar fi furat cineva telefonul, să înțeleg că tatăl nu știa alta metoda de a îl liniști ? Păi de ce nu? Poate pentru că nu o face alte activități cu el și telefonul este de obicei unealta principală în petrecerea timpului ?

Greta spunea...

@Ioana, am avut si in avion, nu o dată. Culmea, când a fost cel mai grav - țipete atât de puternice, încât se auzeau inclusiv prin AirPods - a fost din cauză că mama nu-i permitea copilului să stea în picioare lângă scaun, ci insista să îl tină in brațe, șuierându-i din când în când “stai cuminte!”. Abia la rugămintea unei stewardese l-a lăsat un pic lângă scaun, și atunci a fost liniște. După care l-a luat iar in brațe si s-au repornit urletele.
Deci până la urma tot o chestiune care ar fi putut fi gestionată mult mai ușor de mamă, dar acesteia nu i-a păsat. Nemaivorbind ca ar fi fost atât de simplu să-l liniștească pe ăla mic.

@Jual, nu știu dacă am redat foarte bine ceea ce voiam să spun. Neavând copii, se poate spune că vorbesc exclusiv teoretic. Dar eu cred că, în primii ani de viață ai copilului, destinațiile de concediu trebuie să aibă în vedere în primul rând confortul lui. Am amice care au mers în vacanță cu micii lor de 1-2-3 ani, la mare in resorturi, si / sau la all inclusive, alegând în general locații nu foarte agitate, unde sā poată să culce copilul oricând dacă acestuia i s-ar face somn, să nu stea în căldură, nu fie supraexpus la chestii noi şi de natură să îl agite (ceea ce ar fi avut ca efect perturbarea somnului, refuzul de a mânca etc) şi aşa mai departe. Devine mai uşor pe măsură ce trec anii, dar eu cred că în primii ani de viață ai copilului chiar trebuie ținut cont de aceste aspecte.
Așa cum am văzut eu copilul acela, era teribil de agitat si iritat. Sincer si fără să exagerez, Sintra nu este o destinație pentru copii atât de mici. Nu stiu nici părinților cât le-a tihnit ziua aia, în atâta urlet și zbucium.
Nu spune nimeni să nu meargă părinții în concediu împreună cu cei mici, dar cred că destinațiile trebuie alese raportat şi la vârsta acestora.

@Mmmaria, foarte probabil ai dreptate. Tinerii nu se gândesc la aspectele astea. Aleg destinația de concediu exclusiv în funcție de preferințele lor, spunându-și că se vor descurca ei cu copilul. Și sigur că de cele mai multe ori așa și e, doar că apar și sincope de astea când pentru copil devine prea mult de gestionat.
Cât despre tipa din link, o văzusem și eu. Incredibil, nici nu știi dacă să te apuce nervii sau exasperarea că există asemenea oameni. Bine că nu s-a întâmplat nicio nenorocire….

Anonim spunea...

@Ioana, sa recapitulam: daca un copil e constient ca e intr-un Airbnb la 5 pasi de casa are voie sa urle. Daca nu, nu. Parintii nu au voie sa emigreze pt ca daca le vine ideea sa calatoreasca in avion pt a-si revedea rudele trebuie sa astepte pina creste mare cel mic.

@Greta, sincer, cred ca tine de copil. Un copil care nu e obisnuit cu cei din jur, care de cind s-a nascut a dormit doar in patul lui, nu va dormi fara tipete nici in resort. Nici noi ca adulti nu dormim bine peste tot si asta nu tine (numai) de numarul de stele ale hotelului. Apoi, ai vazul copilul ala numai o data, nu ai de unde stii daca ca asa se manifesta de obicei sau nu.

Jual

Anonim spunea...

@Jual, coada aia de la 5 minute de domiciliu nu e formată din oameni care se află acolo pentru a se RELAXA într-un concediu, sesizezi vreo diferență? De asemenea, educația copilului tău o faci acasă, nu pe seama urechilor altora, și o faci nu "încerci", wtf. Copilul este pregătit pentru o experiență socială când nu mai URLĂ. Până atunci, ajungi cu el, urlă -> mergi cu el acasă, afară, pui distanță între tine și străinii cărora nu are de ce să le pese că îți faci tu amintiri "frumoase" de familie pe nervii lor. Voi care vă scuzați cu "în fond, nu va fi niciodată timpul" pur și simplu nu știți să educați un copil care să se poarte civilizat în societate (pentru că probabil nici pe voi nu va dau manierele afară din casă)

Ioana spunea...

Într-un Airbnb la cinci minute de casă nu are de suportat condițiile care l-ar putea irita într-o călătorie care ține câteva ore. Nu e târât prin aglomerație, căldură, nu are de ce sa își piardă răbdarea etc. In fine.
Și da poti aștepta să vizitezi rudele până creste un pic, că oricum dacă îl duci la sub doi ani nu va înțelege nimic din revederea familiei. De fapt și de drept tot pentru adulți e făcută vizita, nu pentru copil.
Nu as fi atât de contra, daca as vedea părinți care sunt mai puțin egoiști și indiferenți. Însă când mai toți au comportamentul tip "e copil, trebuie sa îi suporți urletele că e mic" ... nu pot să am altă atitudine. Că ăla mic într-adevăr nu știe că deranjează, părinții în schimb știu, dar îi doare in cot pentru că li se cuvine...

Adela Tarpan spunea...

Salut Greta. Noi ne-am mai contrat pe tema asta si se pare ca o sa fim in continuare cu viziuni diferite.
Inainte sa am copil gandeam la fel ca tine. Mai ales ca pe atunci credeam ca un copil caruia ii explici clar ce are si ce nu are voie, o sa inteleaga imediat si tantrumurile vin doar de la copii ai caror parinti au esuat in educatie.
Intre timp am invatat ca nu e chiar asa.
Sau poate esuez eu ca parinte.
Sau poate ca Karma imi da o palma peste ochi.
Dar nu ma ajuta nici capacitatile cognitiive aproape inexistente la copiii f mici. Lucru pe care l-am invatat abia cand am facut un copil.

O sa iti dau un exemplu: cand David avea 9 luni am decis sa mergem in vacanta in Emirate. Am ales destinatia asta special pentru el. Tu stii cam pe unde ne-am plimbat noi fara copil. Emirate nu era deloc o destinatie pe care am fi luat-o in calcul in viata pre-copil. Voiam insa o destinatie sigura, curata, cu servicii medicale ok, fara riscuri mari etc etc etc. Practic un fel de Europa de Vest dar cu soare in decembrie :) Apoi am ales hotelurile special pt el. Toate au avut plaja proprie. Toate cu sercicii OK pt copil asa mic. Am avut msina inchiriata ca sa nu depindem de taxiuri si transport in comun. Nu am vizitat mare lucru pt ca nu voiam sa il punem prea mult pe drumuri.
In fine, ideea este ca toata vacanta a fost construita in jurul lui.
Un singur lucru mi-am dorit pentru sufletul meu: sa alerg pe circuitul de Formula 1 din Abu Dhabi.
Ceea ce in princiu nu era deloc iesit din comun. David este f obosnuit cu alergatul. Sotul meu alearga zilnic cu el de si la cresa. One way asta e 4 km daca ia drumul cel mai scurt. Sta in carutul de alergat fara probleme.
Mai putin atunci cand am mers pe circuit.
Circuitul are 5 km si il poti face doar intr-o directie. Din motive de siguranta. Alergatorii fac circuitul intr-un sens. Biciclistii invers.
Dupa 2 km, s-a pus David pe un urlat de ziceai ca il schingiuiesti. Ne-am oprit. Ne-am jucat nitel. Am mers. Mai l-am luat in brate. Nimic. Da-i si urla si da-i si urla. Pt jumatate de ora pana am reusit sa terminam tura, a urlat.
Probabil ce daca m-ai fi vazut ai fi zis ca suntem niste egoisti care chinuim copilul la alergat. Ca doar nu muream daca nu alergam sau daca faceam cu randul.
Probabil ca asta au si zis unii oameni care ne-au vazut.
Eram atat de rusinata de ce gandesc unii si altii si ce zice gura lumii ca ne-am urcat rapid in masina si am tulit-o la hotel. Am ramas mereu cu un regret ca nu m-am bucurat de singurul lucru pe care mi l-am dorit pt mine in vacanta aia. Puteam sa mai stam un pic sa vedem daca se calmeaza si sa mai incercam o data. Sau sa facem cu randul. Insa presiunea sociala m-a facut sa renunt la ceva ce imi dorea ca sa nu fiu nesimtita. Sa nu deranjez.
M-am gandit mult la asta si la cat de presati suntem noi ca parinti sa nu deranjeze copilul.
Cred ca cea mai frecventa cautare pe google a mea este jucarii si idei pt activitati cu copilul pe avion si la restaurant.
Am zeci de jucarii alese pt astfel de situatii. Sa nu faca zgomot. Sa nu aibe bucati ce cad pe jos. Sa nu aibe lumini prea stridente. Sa nu deranjeze.
Un copil nu e o papusa pe care o poti pune intr-o cutie and deranjeaza.
Poate fi perfect ok in 20 de zboruri si sa urle ca din gura de sarpe in al 21-lea.
La restauranta sa fie ok pana intr-o zi cand nu are chef si basta.
Singura solutie ar fi sa nu iesim cu el nicaieri.
Sa stam acasa ca acolo nu deranjeaza pe nimeni.
Sau poate ca un pic de ingaduinta din partea celor din jur ar fi de aur.
Este atat de important pt un copil sa experimenteze lumea asta mare.
Daca vezi ca parintele ala incearca, da-i un pic de credit.
Sau si mai bine vezi daca poti ajuta.
Ce functioneaza f bine la un copil f mic e sa ii distragi atentia.
Stii ca de usor distras e un copil de un strain care ii vorbeste?
Ai fi uimita sa vezi cat de repede dispare "chinul ala" in care crezi ca e un toddler ce tocmai are o criza, un tantrum. :)

PS: mesaj de la o mama al carei copil a fost in 17 tari de pe 3 continente pana la varsta de 1 an si 1 luna.

Mada spunea...

așa gândeam și eu Pre-copil. Dar, cum ai zis și tu, nu poți sa îl tii intr-o cușca pana când se comporta decent (așa cum decide societatea) și atunci când îl scoți prima data sa îți dai seama ca nu a avut de unde sa învețe lucrurile astea pentru ca a stat in cușca.
Și eu am călătorit cu cel mic de 5 luni cu avionul, am fost super norocoasa ca nu a plâns deloc și am știut ce sa fac ca sa nu i se înfunde urechile. Dar ce s-a spus mai sus, un Airbnb la 5 minute de casa sau sa nu îți vizitezi familia doar pentru ca ai copil e ridicol.
Inteleg poziția Gretei, nu mi s-a părut deplasata. E greu sa te pui in pielea cuiva, sau sa înțelegi de ce părinții au ales Sintra.
Noi ce am făcut pana acum, in ideea de a ne simți și noi bine, și copilul, și cei din jur e sa mergem pe cont propriu, cu mașina. La restaurant, de voie de nevoie, mancat in ture. Și in general, multă plimbare, nu spații închise. Nu o sa ma apuc sa vizitez Louvre cu un copil de un an, dar nu o sa ma închid nici in casa pana face 18 :)

Ioana spunea...

Ti se pare ridicol pentru că ai copil. Plus că ai scos din context aceasta parte. Dar na. Când ai copil, trebuie cu orice preț să ai dreptate...

Ioana spunea...

Și cu siguranta acel copil va tine minte fix...nimic din toate acele călătorii...chiar nu înțeleg lauda asta pe care am mai văzut-o și pe la atâtea alte mame în online, cu "copilul meu a fost în x tari până la y ani" fiindcă wtf, de fapt, este din nou, repet, un motiv de a va mândri voi, părinții.
Că acel bebeluș săracul, nici nu știe pe ce lume este. Cat despre partea cu "o destinație PENTRU EL" in Emirate...mă abțin...

Mada spunea...

Nu e vorba sa aibă cineva tot timpul dreptate, e ridicol sa îmi spui sa îl țin închis in casa pana nu se mai tăvălește pe jos și apoi ne miram de ce adolescenții nu vorbesc cu nimeni, sunt închiși in ei și nu mai știu eu ce. După cum am spus in comentariu, ne organizam așa încât sa nu deranjam pe nimeni și pana acum am reușit. Bine, pe tine te-ar deranja doar vizualul, așa ca nu mai zic nimic :)

Adela Tarpan spunea...

Ioana esti extrem de agresiva si din cum te percep citind comentariile tale, tu ai fi deranjata si daca un copil respira langa tine cand esti in vacanta sau la relaxare. Din pacate ca tine sunt extrem de multi. Si daca reactia Gretei este una pe care as intelege-o pentru ca si eu gandeam ca ea inainte de copil. A ta mi se pare atat de extrema incat este din categoria vecinului ce iti taie mingea cand ti-o prinde. Este adevarat ca e lumea plina de parinti egoisti si dezinteresati. Insa e lumea plina si de oameni la fel de egoisti care nu ar lasa de la ei nimic doar pentru ca ei au drepturi.

Simplul fapt ca nu ma cunosti nici pe mine nici pe copilul meu dar deja ne-ai catalogat, spune multe despre tine.

Uite al meu copil iubeste sa se balaceasca si sa se joace in nisip. Asa a fost de prima data cand a vazut marea (la 3 luni) si inca este asa. Eu as vrea sa prefere muntele dar el ar sta in apa zi lumina. Evident ca as putea sa il pun in cada sau sa il duc la piscina din sat. Sau as putea sa il duc la mare. Eu am ales sa le fac pe toate trei.

Nu m-am dus in Emirate pentru shopping sau pt mai stiu eu ce.
M-am dus pentru ca voiam o locatie de plaja in luna decembrie care sa aibe standarde Europene la curatenie/mancare/etc. Apropos stiai ca Emirate a mai mult decat Dubai. Arunca un ochi la Fujeirah.

Cat despre treaba asta cu faptul ca ma laud in cate tari a fost: am spus-o nu pentru a ma lauda ci pentru a sublinia ca eu fac parte dintre parintii care au ales sa calatoreasc cu copilul pentru ca eu consider ca este important pentru dezvoltarea lui sa experimenteze cat mai multe lucruri. Tu zici ca nu conteaza ce vede si ce face cat e mic. Sunt o gramada studii care arata ca nu este adevarat. Crezi ca daca nu isi aminteste in ce tara a fost la 1 an, nu castiga nimic din experienta expunerii la o societate noua? Sa vada oameni de diverse culori? Oameni imbracati diferit? Sa manance mancare diferita de ce e acasa? Sa fie intr-un grup mare de straini?


Eu nu o sa stau inchisa in casa cu copilul pentru ca sunt oameni ca tine care au asfel de reactii. Asa cum tu ai drepturi asa avem si noi astia egoisti care merg in plimbare cu plozii in loc sa stea acasa.

Tot ce pot sa fac este sa fiu cat mai pregatita pentru ce ni se asterne in fata. Stiu ce sa fac sa il ajut cu diferenta de presiune. Merg mereu la medic inainte de un zbor sa verifice sa nu aibe ceva infectie la urechi. Am mereu nurofen in bagajul de mana. Am tot felul de jucarii. Platesc in plus pentru locurile din avion cu loc mult la picioare sa il pun pe jos sa se joace (uite in decembrie asta m-a costat cu 600 de euro mai mult la biletul de avion). Am marit gradual durata zborurilor ca sa fiu sigura ca e ok. NU merge sa vizitam muzee. Nu mergem la restaurante de fite. Nu intru in magazine. Ne petrecem foarte mult timp in aer liber. Sunt foarte flexibila cu organizarea. Nu avem un program fix totul depinde de cum ne trezim dimineata. Daca nu are rabdare sa astepte la masa la restaurnat, facem cu randul ca sa il tinem ocupat. Incercam pe cat se poate sa nu deranjam.


Pana acum nu a plans nici macar 5 secunde pe vreun zbor. Dar asta nu inseamna ca nu se poate intampla. Si cand se va intampla nimeni nu se va gandi ca poate eu am facut ani de zile tot posibilul sa nu deranjez pe nimeni. Ci vor sari ca sunt o nesimtita care putea sa stea acasa. Ca uite cum le strica lor vacanta.

Mmmaria spunea...

Eu cred totusi ca discutiile astea in contradictoriu de mai sus se concentreaza pe un aspect care e mai putin important, si anume cum un copil care urla deranjeaza alti oameni (da, bine, cam asta a si reiesit din textul scris de Greta, desi eu simt ca a vrut sa spuna mai mult cu el); din tot ce s-a discutat in comentarii mie mi se pare ca NU a reiesit cum un copil care urla este de fapt un copil care are nevoie de ajutor (ca doar nu urla degeaba, bietul) si ca daca niste parinti ar realiza dinainte ca anumite locuri nu sunt pentru un copil de 6 luni - 3-4 ani, nu l-ar supune inutil unui stres care sa il aduca in situatia sa urle.
Exista locatii in care poti sa mergi cu copii mici fara teama ca vei deranja alti oameni si exista locatii in care ar fi de bun simt sa realizezi, tu ca adult, ca iti vei chinui copiii.
EU am copii dar in acelasi timp cred cu tarie ca o persoana care NU are copii nu e neaparat privata de un punct de vedere (adica faza cu "tu nu ai copii asa ca nu stii ce inseamna" e o replica ce pe mine ma face sa pun distanta fata de persoana care o emite)

Ioana spunea...

E drept că eu sunt mai din topor in exprimarea ideilor. Însă prin faptul că am tot repetat faptul că părinții, precum mamele de mai sus, sunt egoiști, fix și ideea asta am vrut sa o spun. Ca acei copii ajung să plângă din cauza ignorantei adulților prea axati pe "wtf, eu am drepturi, eu merg cu copilul in vacanta /in x locație".
Și evident că nu am nimic cu copii, așa cum presupun unele mame care fac excursii exotice sa "vadă copiii culori noi..." din contra, mi-e extrem de milă de ăștia mici care ajung sa fie tratați ori ca niște păpuși vii, fie ca niste trofee, fie pe post de fabrici de bani in cazul imbecililor care fac conținut media pe cârca lor.
Insa rămâne valabilă și partea că nu, nu e normal să fii obligat sa suporti urletele copiiilor altora și mă bucur sa văd că mai există și parinti care gândesc cu bun simt...

Greta spunea...

@Adela, mă bucur să te citesc aici, chiar dacă, într-adevăr, pe subiectul ăsta se pare că nu suntem de acord :)

La drept vorbind, nu știu de ce nu suntem. Nici când ne-am contrat anul trecut nu am înțeles de ce te-ai simțit vizată de bombăneala mea și ai reacționat așa cum ai făcut-o. Eu scrisesem despre părinții care și-au ținut bebelușii de 7-8 luni timp de 3 ore pe o barcă de cel mult 30 de metri pătrați, expunându-i la temperaturi de 35 de grade. Normal că acei copii au plâns continuu, supraîncălziți și agitați. Nimeni și nimic nu mă va putea convinge că a fost o experiență benefică pentru ei. Sau că părinții respectivi nu erau niște egoiști care nu se gândiseră decât la dorința lor de a se plimba cu barca, nu șu la confortul copiilor. Adică oricine s-ar putea gândi că pentru un bebeluș atât de mic o barcă supraîncinsă nu este tocmai un mediu confortabil.

Or, tu te-ai simțit vizată și te-ai supărat, deși ai specificat că ai grijă ca David să nu stea în căldură și că ai permanent în vedere confortul lui. Așa stând lucrurile, este limpede că bombănelile mele nu s-ar fi putut referi la tine. Tu nu făceai nimic din ce blamam eu - ba dimpotrivă. De aceea nu am înțeles nici atunci - și nici acum - de ce reacționezi astfel.
Din ce scrii, tu ești o mamă care are grijă de confortul copilului ei. Ceea ce în niciun caz nu se poate spune despre părinții de pe barcă, și nici de cei de la Sintra. Aceea nu era o destinație pentru copii (nici pentru cel de 5-6 ani, necum pentru frate-su mai mic). Ce să fi fost atractiv, incitant pentru niște copii atât de mici la castelele acelea? Dacă nu mă înșel ai fost și tu la Sintra, poți spune că este o destinație adecvată pentru niște copii atât de mici?

Chiar dacă nu am copii - și nu am pentru că medical nu am putut, nu că nu mi-aș fi dorit - știu că un copil nu este o păpușă. Nici n-aș putea avea pretenția asta. Și nici nu am spus nicăieri să stea părinții numai în casă. Ceea ce mă enervează - atenție, NU SPUN CĂ TU AI FACE ASTA... că parcă văd că iar se înțelege altceva - este indolența părinților care se duc în medii nepotrivite pentru copii și nu le pasă decât de propriul confort și propriile dorințe.
Sau a părinților care ridică din umeri: ”urlă, asta e, să urle, e copil”.
Sau a mamelor care, într-un magazin extrem de mic, intră cu căruțul ȘI cu soțul, și te împung pe tine ostentativ cu roțile căruțului, ”vai mă scuzați, nu e loc...”, că deh, se presupune că trebuie să te dai la o parte fiindcă ele au copil în căruț... în loc să intre alternând cu partenerul, celălalt rămânând afară cu copilul.
Am înțeles, au drepturi; dar și noi ăștia, cei fără de copii, avem...

Nu sunt însă de acord cu faptul că ar trebui să intervin eu, un străin. Eu nu am copii, nu mă pricep, nu știu de ce urlă, ce-i trebuie, ce are și nu vrea să aibă, sau ce n-are și ar dori să aibă. Nu aș interveni decât dacă un copil ar fi agresat, aș vedea un pericol iminent, sau mama ar avea nevoie de ajutor la urcat/ coborât căruțul etc. Nu văd, însă, de ce să intervin dacă un copil urlă. Nici n-aș ști ce să fac, nu am experiență, m-aș gândi că poate fac ceva greșit. De ce se pune responsabilitatea pe un străin? Sincer, nu mi se pare drept.
Altminteri, mă bucur să te recitesc aici și cred că ai foarte multă grijă de David :) Să vă fie sănătos micul de el :)

Greta spunea...

@Mada, serios că-mi vine să te aplaud pentru fraza asta:

”Noi ce am făcut pana acum, in ideea de a ne simți și noi bine, și copilul, și cei din jur e sa mergem pe cont propriu, cu mașina. La restaurant, de voie de nevoie, mancat in ture. Și in general, multă plimbare, nu spații închise. Nu o sa ma apuc sa vizitez Louvre cu un copil de un an, dar nu o sa ma închid nici in casa pana face 18 :)”.

Practic, ai sintetizat exact ceea ce încerc eu să spun. Să vă simțiți bine și voi, și cel mic, și cei din jur. Asta este esența, atât de simplu e. Vă admir foarte mult și pentru mâncatul pe rând la restaurant, știu că nu are cum fi ușor și cu atât mai mult apreciez.
Și da, jos pălăria și pentru mențiunea despre Louvre :) Am citit pe un blog despre niște părinți care fuseseră cu copilul de vreo 2 ani și câteva luni la Versailles, ce surpriză că s-a plictisit și a început să plângă... Oamenii din jur, care voiau să se uite la exponate, eventual și să asculte la audio guide sau să citească în liniște descrierile? Dă-i naibii, părinții au drepturi (că doar nu pentru pruncul de nici 3 ani veniseră la Versailles...). Ei, pe chestia asta m-apucă damblaua, pe genul ăsta de comportament de self entitlement și asta este ceea ce am încercat să spun în text.

Greta spunea...

@Mmmaria, îți mulțumesc pentru asta:
”EU am copii dar in acelasi timp cred cu tarie ca o persoana care NU are copii nu e neaparat privata de un punct de vedere (adica faza cu "tu nu ai copii asa ca nu stii ce inseamna" e o replica ce pe mine ma face sa pun distanta fata de persoana care o emite)”.

Au trecut mulți ani și nu mai sunt vulnerabilă, dar m-am confruntat de multe ori cu ”dacă n-ai copii, nu știi”. Și pentru cineva care și-a dorit și n-a putut, a fost greu multă vreme.
Așa cum ai sesizat, ideea mea a fost de adaptare a părinților în ceea ce privește destinațiile și locațiile în care vor duce copiii, și nu cât și cum deranjează, eventual, copilul. Niciodată nu m-am supărat pe copiii care țipă, ci, dacă am o problemă, cu părinții acestora am.

Greta spunea...

@Ioana, at the end of the day, avem aceeași părere: în astfel de situații nu copiii sunt problema, ci părinții acestora :)
Retrospectiv, cred că nu mi-a ieșit prea bine exprimarea ideii ăsteia...

Mmmaria spunea...

@Greta, ba cred ca ti-a iesit bine, doar ca unii dintre noi ne simtim uneori atacati fara sa fie asa.
Stai linistita. Asteptam in continuare postarile tale (chiar daca nu am mai comentat la toate, te urmaresc in continuare si iti multumesc pentru ele).

Anonim spunea...

Am un copil de 7 luni, întâmplător căreia nu ii place în mașină, e un stres să mergem și până la medic. Cât de egoist ar fi din partea mea să o chinui și pe ea și pe noi, și pe alții la călătorii la vârsta asta? Oricum nu ține minte nimic. E ok, noi am călătorit destul (e un copil făcut după 15 ani de infertilitate și 16 de căsnicie), amanam până vom fi cu toții confortabili să plecăm. Nu o țin în casă, ieșim mult afară, dar dorințele pentru locuri îndepărtate mai pot aștepta.

Greta spunea...

@Anonim, mă bucur tare mult pentru voi că, după o așteptare atât de îndelungată, aveți bebelușul dorit :) Să fie sănătoasă și să vă umple casa și inimile de bucurie! :)

Și da, este o cale foarte lungă de la ”a sta numai în casă” până la ”a merge cu copilul în destinații complicate pentru vârsta lui”. O soluție se va găsi întotdeauna ca să fie și părinții și copilul OK, așa cum spui și tu.