duminică, 16 decembrie 2012

Piața de Crăciun sau locul eternei copilării


Târgurile anuale de Crăciun (Weihnachtsmarkt) au apărut încă din Evul Mediu în Germania, Austria și Tirolul de Sud, ulterior fiind preluate în întreaga lume. De la sfârșitul lui noiembrie și până de Crăciun, centrul orașelor se transformă într-o poveste.  Una cu zeci, sute de căsuțe din lemn unde se vând jucării și decorațiuni de Crăciun lucrate manual, cârnați prăjiți, fripturi, pâine cu ghimbir, clătite cu Nutella, ciocolată albă sau spumă de mere, deserturi pe bază de marțipan, turtă dulce în (aproape) toate varietățile imaginabile, alune și migdale caramelizate, castane coapte, un fel de pandișpan cu fructe confiate și multe altele.

Unul dintre cele mai cunoscute târguri de Crăciun din Germania este cel de la Nürnberg, unde am ajuns pentru prima dată abia anul acesta.

Vremea a ținut cu noi; cu doar câțiva kilometri înainte de-a ajunge ploua descurajant, pentru ca la sosirea noastră în oraș cerul să se lumineze și chiar să dea o geană de soare. 

Foarte multă lume, adulți care beau vin fiert, copii care mușcau din fructele trase în ciocolată, căței care, în mod curios, nu păreau deloc speriați sau agitați din cauza aglomerației, muzică, all in all atmosferă festivă și degrabă molipsitoare :)



Decorațiunile și vitrinele sunt de basm. Aș fi luat cu mine toate jucăriile, cu toate că probabil n-aș mai ști să mă joc cu ele.


Moș Crăciun veghea pe toată lumea de la înălțime....


... când nu era ocupat să-l strunească pe Rudolf.


Una dintre principalele atracții era poștalionul, construit după modelul celui de-acum câteva sute de ani și tras de doi ponei blonzi și foarte frumușei.


Am mâncat, ce altceva decât cârnați (cu sos de hrean, ceea ce e oarecum atipic, cei mai mulți alegând să-i consume cu varză acră, pe care personal n-o suport; ador hreanul, în schimb), o uriașă clătită cu ciocolată albă și castane coapte. Turta dulce n-a mai avut loc, dar am luat pentru acasă. Deocamdată o contemplez cu respect, întrucât consider că pentru azi am prestat suficiente calorii :D).

N-aș mai fi vrut să plec de-acolo și nu-mi imaginez un mod mai încântător de-a sărbători în avans Crăciunul :)

2 comentarii:

Unknown spunea...

Ce frumoasa escapada ati avut!Poneii sunt superbi, iar meniul cred ca a fost delicios. Te cred ca n-ai mai vrut sa pleci de acolo.
Si eu imi doresc sa ajung intr-un targ de Craciun, dar n-am avut ocazia pana acum. As vrea sa le vizitez pe cele din Budapesta si Viena. Am auzit ca sunt foarte frumoase. Poate anul viitor, cine stie.

Greta spunea...

@Ale, da, este o experiență pe care ți-o recomand din tot sufletul :) La târgul de la Budapesta n-am ajuns, dar la cel de la Viena da, și e pur și simplu o feerie :) Austriecii au purcelul ca simbol al belșugului, prin urmare e plin de purcei - de toate mărimile, din marțipan, lemn, ceramică, porțelan, pluș, etc :))