duminică, 20 septembrie 2015

Se caută motive plauzibile de chiul :))


Bună seara sau, în funcție de momentul în care citiți, bună dimineața :)) Lumeeee, help :D Țin neapărat să chiulesc de la serviciu zilele următoare, de fapt estimez că vreo săptămână ar fi suficient. Cauza? Trilogia ”Millennium” de Stieg Larsson, al cărei prim volum (”Bărbați care urăsc femeile”) am început să-l citesc astăzi, la îndemnul unei prietene. 
(Ok, respectând adevărul istoric, n-a fost chiar un îndemn, ci un scandalizat ”ce faceeeee??? N-ai citit 'Millennium'??? Da' ce-aștepți, mă rog? Pune mâna și citește, e una din cele mai bune scrieri polițiste existente la ora actuală, n-ai s-o mai poți lăsa din mână. Tot nu pricep cum de n-ai citit-o încă!!! Tocmai tu, care iubești literatura polițitstă...” etc etc etc :D). 

Frații mei albi, deci adevăr grăiesc când vă spun că nu mă îndur nici să mă duc să pun de-un ceai. Practic, orice chestie care îmi ia din timpul de citit mă enervează :)) Nici nu mai țin minte de când n-am mai simțit așa ceva pentru o carte. E o poveste polițistă complexă, dar cu siguranță nu e vorba numai de asta, ci și de scriitură în sine, și de elaborarea conflictului, și de felul în care sunt narate faptele... Este un thriller absolut fascinant, iar faptul că acțiunea se petrece într-o țară nordică îi adaugă o notă irezistibilă de exotic, de inedit. Am parcurs aproape 100 de pagini abia, din cele 1935 câte însumează cele trei romane ale ciclului. Și sunt deja on drugs!!! 

Acestea fiind spuse, veți fi de acord cu mine ar fi împotriva naturii să mă duc mâine la muncă și să-mi fac nervii praștie cu Plodul Incurabil, când acasă mă așteaptă asemenea comoară. Bun, mă bucur că suntem de acord în această privință :D Acum, tot ce-mi rămâne de făcut este să găsesc un motiv plauzibil pentru care voi absenta în următoarele zile. 

Iată câteva posibile variante la care m-am gândit deocamdată:

- m-am convertit la islamism, iar Profetul mi-a poruncit să nu muncesc (scuza asta ar trebui puțin prelucrată, fiindcă intenționez să mă duc iar la lucru după ce termin de citit; poate să spun că am avut, hmm, o rătăcire? :)). Eventual în încheiere zbier cu patos ”allah akbar”, asta ar trebui să-i convingă de seriozitatea situației :D
- m-am urcat din greșeală într-un tren cu destinația Paris (nu mi-ar asigura o săptămână de liniște, dar nici vreo două zile n-ar fi de lepădat);
- trebuie să asist canarul cum depune ouă și ficusul cum crește, ceea ce-ar putea dura aproximativ o săptămână (n-am nici canar, nici ficus, dar ei nu știu asta, deci avantaj eu);
- am fost răpită de extratereștri;
- sufăr de amnezie (nu-mi mai pot aminti unde lucrez) și de dislexie (nu mai pot citi indicatoarele). Ba chiar și de daltonism, dacă stau să mă gândesc bine. Medicul mi-a prescris o cură intensivă de stieglarssonicină :D 
- m-am teleportat din greșeală în viitor; dacă mă plătesc bine, le povestesc și lor cum se prezintă situația și uite-așa fac și-un ban cinstit pe chestia asta :))

Mai elaborez, nu mă las. Între timp, dacă aveți vreo idee, nu uitați că sharing is caring :)) Și dacă n-ați citit cartea, pe barba profetului invocat într-una din posibilele mele scuze, apucați-vă de ea că n-o să vă pară rău. Eventual, vă ajut apoi să fabricați un motiv de chiul :D 

6 comentarii:

 1. Du-te la doctor și spune că dimineata ai avut diaree.Oops,tocmai ti-a trecut si te simti mai bine dar dimineață serios daca te-ai putut da jos de pe tron (ok,citeai dar asta nu mai spui).
  Ei,ce zici? Asta faceau colegele mele la cursul de germană.Eu ma si miram cum mama naturii le lovește periodic diareea până când mi-a șoptit una ce și cum.Nu le mai consulta nimeni,primeau motivarea,punct.

  Lasă barba profetului că nu-i de glumă...sa nu ajungem sa ne salutam cu as salamu alaykum (nu stiu exact cum se scrie/zice).

  O săptămână liniștită sa ai!

  Carmen

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Previbil, sunt o fraieră: m-am dus pe plantație. Unde m-au muncit ăia de n-am mai reușit aseară să citesc decât un capitol, iar azi - nimic, nu sunt în stare pur și simplu. Nu mai bine băgam eu treaba cu profetul? :)))

   Ștergere
 2. Am citit multa literatura scandinava in ultima vreme. Marea majoritate politista. Cred ca oamenii aia au o inclinatie deosebita pentru romane politiste. Cartile au aparut la noi de vreo 2-3 ani si, pentu ca nu prea le cumpara lumea, le scot la reduceri periodic. O carte ajunge cam 8 sau 9 lei. Chiar mai putin. Recunosc ca asta e motivul pentru care am cumparat prima data. Dupa care am inceput sale caut special. Mi-au placut mult. Dar de trilogia asta nu am stiut, recunosc spasita. Desi eu sunt "specialista" la trilogii...stii tu :D
  Acum mi-ai trezit curiozitatea. Sigur le cumpar. Cred ca mi lecomand chiar in seara asta.
  Acuma, daca accepti o recomandare din partea mea, incearca sa citesti Ken Follett. O sa-ti placa. Eu am inceput cu "Stalpii pamantului", dupa ea este "O lume fara sfarsit", dar cel mai mult mi-a placut "Caderea uriasilor", primul volum din trilogia (:D) secolului si "Iarna lumii", volumul 2, care a aparut la noi abia anul asta. Volumul 3 a fost lansat de curand in Anglia si-l astept cu nerabdare.
  Dar are si multe crti de actiune, politiste, istorice oarecum. Tipul e foarte documentat. Nu scrie la intmplare. acum citesc "Pe muchie de cutit" care ma tine in priza pana tarziu in noapte.

  Am deraiat cam mult. :)
  Cum ziceam, o sa-mi iau si trilogia ta, daca tot zici ca e asa de buna.

  Felicia

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred că o să-ți placă, Felicia, mai ales dacă ai mai citit literatură polițistă scandinavă și te-a prins. Dacă te apuci de ea, aș fi curioasă să-ți știu opinia :)
   Cât despre recomandările tale, cum să nu le accept? :) Cu dragă inimă, și mulțumesc! De Ken Follett am auzit, ce-i drept, dar nu am citit nimic. După ce termin Millennium, îl atac :)

   Ștergere
 3. vaiiii e geniala trilogia, o vei iubi, sunt sigura 100%!!! Eu mai am vreo 20 de carti politiste scandinave, astept sa scap ba de munca, ba de examene, nu stiu cand ma apuc de ele. Multa bafta, astept updateuri!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, Mădă! :) Revin cu impresii de îndată ce termin primul volum - tot din cauză de muncă pe brânci n-am citit săptămâna asta decât un capitol...

   Ștergere