miercuri, 3 februarie 2016

Transportul public în București. Studiu de caz(uri)


Postarea de astăzi este inspirată de un text de pe un alt blog, mai bine-zis de controversa care s-a iscat acolo pe tema călătoriilor cu transportul public în comun din București. Aha, RATB-ul, drăguțul de el. Subiectul inițial se referea la un tip prins fără bilet și niște controlori ultra zeloși, care l-au bruscat și despre care am înțeles că vor fi în curând disponibili pe piața de muncă :D Pornind de la asta însă, s-a ajuns la o chestiune foarte importantă în opinia mea (și nu numai), respectiv: cum ar trebui procedat dacă omul nu are de unde să-și pună credit pe celebrele carduri? Că bilete de hârtie nu mai sunt de ceva vreme, iar chioșcuri RATB nu se găsesc în orice stație și dacă da, nu-s mereu deschise. Și nu toată lumea are Internet oricând, oriunde. Așadar: ce-ar trebui făcut în situația asta? E-n regulă felul în care procedează Regia Autonomă de Transport București, care nu le asigură oamenilor posibilitatea de-a circula legal?

Personal, am două exemple. Unul ar fi al jupânului care, acum câțiva ani (când încă existau bilete), avea de ajuns într-o duminică undeva în București. S-a dus să-și cumpere bilet. Chioșcul era închis. Nu știa unde e următorul, că nu era un obișnuit al zonei. Așa că a așteptat să vină troleibuzul și l-a întrebat pe șoferul acestuia cum trebuie să procedeze pentru a putea circula legal.
”Luați taxiul”, i-a răspuns gherțoiul în zeflemea și a demarat. 
A mers pe jos, distanța nefiind prea mare. Întrebarea este: RATB l-a tratat corect pe potențialul pasager care voia să-și achite călătoria?

Celălalt exemplu e al meu și l-am mai relatat pe blog. Ajungând anul trecut în București (veneam de la Piatra Neamț, de la înmormântarea mamei), aveam niște ore bune până când trebuia să fiu la aeroport și m-am întâlnit cu două prietene. Ca să ajung în centru, cel mai la îndemână mi-era troleibuzul. Mă duc la chioșc, unde aflu că ”nu se găsesc carduri” și că singura soluție de-a circula legal e să urc și să mă rog de cineva să-mi taxeze pe cardul său o călătorie, eu achitându-i contravaloarea. Am preferat să iau taxiul. 
Din nou, aceeași întrebare: a fost RATB-ul corect față de mine, care nu voiam decât să-mi plătesc călătoria? 

Și-acum voi spicui câteva dintre ”argumentele” celor care, în discuția iscată la postul de care vă spuneam la început, erau de părere că-n ambele situații pe care le-am descris, dar și-n altele asemănătoare, vina le aparține pasagerilor.

- ”dacă nu știai, suntem în secolul XXI, s-a inventat Internet-ul și poți afla tot ce vrei de acolo”;
- ”dacă nu aveai bilet, înseamnă că nu ai plătit, deci transportul nu-ți era permis, că nu e autobuzul tău”;
- ”dacă erai un adult funcțional, te informai dinainte și știai unde e următorul chioșc; ți-a fost lene”;
- ”dacă te duce mintea, încarci în avans călătorii, să ai la nevoie”;
- ”nu aveți etică, nu sunteți civilizați, vreți totul pe de-a moaca, de-aia e România așa cum e”;
- ”nu ți-ai plănuit itinerariul cu câteva zile înainte, nu știi să plătești online, deci furi de la RATB”.

Au mai fost și altele, dar cred că mi-a crescut tensiunea numai cât le-am scris pe astea. Oricum, cireașa de pe tort a fost argumentul final al unuia, care mi-a comunicat că-s o ”putoare hoață”, am încheiat citatul. Exact unde era hoția, din moment ce eu circulasem cu taxiul și nu cu troleibuzul ”pe de-a moaca”, n-am înțeles, da' el să fie sănătos :)) Că vorba aia, deștept a demonstrat deja că e, dă prin gropi și mai multe nu :))

Boon... Eu am încercat să dialoghez și să argumentez. Vin din an în Paști în țară, de ce-ar fi obligația mea să mă ”documentez” dinainte cum să iau un amărât de troleibuz? Că doar nu mă duceam pe Marte și nici în Papua Noua Guinee. Mă duceam în România, într-o capitală a unei țări din Uniunea Europeană, for pete's sake. Mai veneam și de la înmormântare, deci fix la documentarea științifică pe site-ul RATB îmi fusese mintea (not). Sistemul ar trebui să faciliteze oricărui călător accesul la bilet, indiferent că e profesor doctor în fizică nucleară sau tanti Aglaia de la Cuca Măcăii, care crede că Internetul e lucrul diavolului și piei drace. E un serviciu public, frate, ar trebui să fie accesibil tuturor. Și dacă din varii motive de ordin organizatorico-tehnic nu se pot cumpăra bilete, călătoriile trebuie să fie gratuite, cum am aflat ulterior că au fost în exemplul meu, când nu se găsiseră carduri. 

O situație asemănătoare am trăit și eu în Germania, când veneam odată cu trenul acasă, iar în minuscula gară de unde-l luasem nu exista casă de bilete în interior, ci doar un automat care-n ziua aceea nu funcționa (nu accepta nici plata de pe card, nici cash). Știam, și de altfel treaba asta e scrisă la vedere, că deși e obligatoriu să ai bilet, în situații excepționale cum era a mea de exemplu poți urca în tren, dar trebuie să te duci imediat la controlor să-i expui situația. Omul mi-a luat datele de contact și mi-a explicat ce urmează: va face un raport și voi fi anunțată în scris. Dacă se dovedește că automatul era defect, totul bine și frumos. Dacă nu, împreună cu înștiințarea mi se va trimite și amenda. Și am călătorit pe ruta respectivă gratuit cu bilet cumpărat de la conductor. Am primit după o săptămână înștiințarea că da, au verificat, automatul era defect. Îmi mulțumesc pentru sesizare, l-au reparat, speră că voi călători în continuare cu ei. Am detaliat și povestea asta în controversă, gândindu-mă că mă fac mai bine înțeleasă. ”Cele două situații nu se aseamănă, nu ești om cinstit, ești o hoață”, s-a zborșit inteligentul meu interlocutor, dând dovadă de-o logică deosebit de anchilozată :))) 

Pfiu, știu c-am scris mult, dar a fost dintr-o răsuflare, m-am descărcat vijelios :)) Acum întrebarea mea este: voi cum vedeți lucrurile? Cine are dreptate în situația asta? Eu și cei cu păreri asemănătoare cu a mea, ”tabăra adversă” sau RATB-ul? 
(Dacă spune careva că RATB-ul, îmi datorează o cafea și-o felie de tort de ciocolată albă, am zis :D) Pe de altă parte, dacă sunteți de părere că eu sunt pe-alături, chiar vă rog să mi-o spuneți :) În fond, din diversitatea de opinii vine progresul :)

PS: vă conjur, să nu credeți că intenția mea e să ponegresc România. Mai demult, într-un context asemănător, m-am pomenit și cu acuzația asta. Nimic mai departe de adevăr; n-am descris decât fapte reale. 

PPS: postarea inițială e pe blogul lui Zoso, dacă e cineva interesat. 

10 comentarii:

Anonim spunea...

Iarta-ma, da' zau ca pe blogul ala nu ar trebui sa comentezi. Atatia aparatori ai dreptatii, care probabil circula cu masina proprie si habar nu au de RATB.
Iti dau dreptate in totalitate. Am cateva carduri pe care am pus mai multi bani, sa am cand va fi nevoie. Dar mi s-a si intamplat sa raman fara, sa caut un chiosc, sa fie inchis etc. Sau chiar mi s-a intamplat sa aflu ca desi aveam bani pe card a expirat!!!! si ca sa fie reinnoit trebuia sa merg la nu stiu ce ghiseu , m-am dus: "ahh pai dureaza cateva zile". !!! am cumparat altul...
Si turistii ce fac?! daca ajung in weekend, cand dupa amiaza mai toate ghiseele sunt inchise.
Aflasem de varainta cu sms-ul la un nr scurt, parca taxa 2 euro si ai abonament pt o zi.
Cris

Anonim spunea...

Incontestabil, ai dreptate! Un turist care nu intelege româna cum face? In fine, eu ramin fana...metroului! Acolo sigur gasesti ghiseu deschis si poti cumpara cartela.

Ce ai povestit despre automatul defect din gara mi s-a intimplat, de mai multe ori, in Fr. Am cautat controlorul, am explicat situatia, i-am platit biletul fara supliment si mi-a dat chitanta.
Jual

Greta spunea...

Da, ai dreptate, nu mai am ce căuta în ”discuțiile” alea. Nu știu de ce-am crezut că e altceva, văzusem unii comentatori care scriu bine, pertinent și pe alocuri cu umor, dar acum am ajuns să cred că ei reprezintă mai degrabă excepția. Per ansamblu, nivelul este unul înfricoșător, practic cei mai mulți nu știu să poarte o discuție în contradictoriu decât bălăcărindu-se.
Apropo de sms, un comentator spunea că în situația asta creditul e valabil practic începând de-a doua zi, nu imediat :)) O minunăție de sistem, ce să mai zicem...

Greta spunea...

Jual, m-a pocnit revelația citindu-ți comentariul și mi-am adus aminte că și mie mi s-a întâmplat exact la fel în călătoria cu trenul despre care povesteam: am cumpărat bilet de la controlor. Au trecut atâția ani de-atunci, îmi ieșise complet din minte, dar când te-am citit pe tine mi-am reamintit precis. Am corectat și în text; mulțumesc că m-ai ajutat să corectez greșeala :)

ancky spunea...

Si sotul meu a patit la fel. Era in trecere prin Bucuresti, de la chiosc i s-a spus ca ii trebuie card dar nu sunt carduri, nici bilete si nici vreo explicatie mai detaliata nu a primit de la madama. Nu a gasit nicaieri afisat vreun numar de telefon ptr bilet prin sms, cum avem in Cluj, sau vreo alta solutie, asa ca a luat un taxi. Si noua ni s-a parut SF. Dar zau, ce cauti pe blogul ala, mie tipul mi se pare super arogant.

o femeie spunea...

Eu sunt din aia fara masina, si fara sa dau bani pe taxi. Si mai sunt si fricoasa, nu urc in transport fara bilet, am impresia ca toti se uita la mine, ca am o povara in spate, ca inima imi bate mai tare, etc. Fix ca la scoala cand ma ridicam cu tema neinvatata, doar ca acum inca nu m-a prins profu :D.
Astfel incat...am preventiv ceva calatorii in plus, stiu unde aproape de casa/de serviciu pot incarca card.
In rest, merg mult pe jos si folosesc metroul. Da, mai bine un pic de miscare.

Si in alte tari e la fel; in unele se pot lua bilete de la sofer dar sunt dublu la pret incat ... devine omul preventiv.

Cu strainii care ne-au vizitat tara am fost uimita ca s-au documentat inainte de a ateriza in Bucuresti: stiau sa isi ia card de bus din Aeroport, si cat costa, si cum sa incarce. Da, renumele romaniei e destul de prost asa ca si-au facut temele sa nu fie pacaliti, iar cand au ajuns au fost suprinsi placut de cat de SAFE e orasul.

In rest, eu nu intru pe blog la zoso, mi se pare ca instiga la agresivitate .

Anonim spunea...

In urma acestui articol am mai adaugat, preventiv, contravaloarea a 10 calatorii pe cardul ratb. ca sa fie cand voi avea nevoie. gen saptamana viitoare cand am 2 drumuri la care nu pot folosi metroul, unde am abonament. Greta, evita oamenii agresivi.. :) O imbratisare virtuala iti ofer! Alina

Greta spunea...

Am ajuns și eu să mă-ntreb ce naiba fac acolo. Nu știu, uneori mi se părea că scrie cu sens, texte scurte și cu potențial informativ, unele dintre ele. Dar cloaca aia m-a făcut să mă iau de gânduri, chiar nu mă așteptam să lase discuțiile să ajungă unde-au ajuns...

Greta spunea...

E o veste foarte bună că au fost plăcut surprinși de București, în ciuda prostului renume pe care-l are România :) Și colegii mei au fost surprinși când a fost Festivalul ”George Enescu”; s-au dat imagini la buletinele de știri de aici și erau destul de mirați de numele mari care se reuniseră la București... :)

Greta spunea...

Te îmbrățișez și eu, Alina, tare bine-mi prinde! :) Și da, voi evita locul ăla, chiar am fost destul de bulversată de stilul unora dintre comentatori. Dacă el îngăduie așa ceva... să fie sănătos!