miercuri, 29 aprilie 2015

Câteva gânduri şi un zâmbet, la un ceas aniversar :)


La mulţi ani şi "Parsifal"! :)

Este ceea ce-i urez din tot sufletul dragului meu Zubin, astăzi, la împlinirea a 79 de ani. Monumentala operă a lui Wagner este una dintre foarte puţinele pe care nu le-a dirijat încă, iar într-un interviu acordat nu demult spunea că este una dintre marile sale dorinţe. "Am timp, sunt încă tânăr", a surâs el, oferind una dintre cele mai autentice mostre de ceea ce înseamnă gândire pozitivă, energie şi optimism.

O fotografie care-mi place foarte mult

Nu sunt şi n-am să pot fi niciodată obiectivă în ceea ce-l priveşte. Îmi asum asta, deşi nu cred că toată lumea mă înţelege. Uneori nici eu nu (mă) înţeleg. N-aş putea să explic ce anume din omul ăsta mi-a atins pentru totdeauna sufletul, cum de-am ajuns să-l îndrăgesc atât de mult, de ce pentru mine nu va mai exista vreodată niciun alt artist pe care să-l simt atât de aproape. Arthur Rubinstein spunea cândva că un concert dirijat de Zubin ar putea fi comparat cu o petrecere. Are un stil dinamic, exploziv, temperamental şi absolut seducător. Te prinde fără să-ţi dai seama şi "converteşte" fiecare clipă într-o emoţie unică. În mod sigur asta mi s-a întâmplat şi mie, dar a fost mai mult decât atât. Sunt atâţia dirijori extraordinari, a căror muzică îmi place să o ascult, dar care nu mi-ar putea trezi aceleaşi sentimente şi emoţii. 

Cu siguranţă este vorba inclusiv, sau mai ales, despre omul din el, pe care am ajuns să-l cunosc într-o infimă măsură, din cele două cărţi şi zecile de interviuri pe care le-am citit, precum şi din mărturiile altora despre el. Este un om cum puţini există şi un dirijor cum altul nu-i. Iar asta n-o spun eu, ci Sarah Chang, de pildă - una dintre cele mai valoroase şi cunoscute violoniste ale lumii. 
"Debutul meu cu orchestrele Filarmonicilor din New York, Berlin şi Viena a fost alături de Zubin Mehta. Nu mai există un altul ca el. Dincolo de maniera lui dirijorală, fluidă şi naturală, posedă un al şaselea simţ - intuieşte cu exactitate fiecare nuanţă, fiecare variaţie pe care o ai în minte, şi ştie chiar înaintea ta ce urmează să faci. De exemplu, concertul de Sibelius e foarte dificil şi complex, dar o dată l-am cântat fără nicio repetiţie prealabilă cu orchestra, numai după 20 de minute de probă, în culise, cu Zubin Mehta. A fost o situaţie ieşită din comun şi n-aş avea curaj să fac aşa ceva cu niciun alt dirijor în afară de el. Este uimitor".

Nu pot să vă descriu câtă plăcere îmi face să citesc astfel de relatări, cea de mai sus fiind doar una din multele :) Cumva, mi se confirmă că nu sunt (chiar atât de) dusă... omul ăsta chiar are ceva special :)

Tare-aş fi curioasă să ştiu cum a petrecut astăzi şi ce bucate o fi dres cu nelipsitul lui curry. "Mi s-a întâmplat să fiu aproape ameninţat că voi fi dat afară din restaurante pretenţioase, înnobilate cu stele Michelin, pentru că pusesem curry în mâncare", povesteşte el mucalit. 

Sunt atât de multe lucruri pe care-aş mai vrea să le ştiu despre el... atât de multă muzică de-a lui pe care vreau s-o ascult, atât de multe interviuri de citit şi emoţii de trăit. Mulţi, mulţi ani frumoşi, my dear Maestro... :)

8 comentarii:

Anonim spunea...

admir pasiunea si admiratia ta pt Zubin :) nu simt asta pt niciun artist, trebuie sa fii pasionata si dedicata, e mai mult decat un hobby as spune.
Cris

Greta spunea...

Mulţumesc :) Înseamnă enorm pentru mine că mi-ai spus asta. Ba nu, ENORM. Mulţi oameni îmi înţeleg pasiunea asta, dar am avut parte şi de condescendenţă, şi de remarci gen "ţi-a cam trecut vremea pentru de-astea, aşa ceva se face doar în liceu", şi de ironii. Deşi nu sunt vreun stalker, nu fac decât să ascult muzica omului şi să mă bucur live de concertele lui, atunci când am şansa asta. Dar deh, nu toţi înţeleg asta, şi-mi face foarte, foarte bine că tu eşti unul dintre cei care înţeleg! :)

Anonim spunea...

Da sunt multi oameni carora le e usor sa spuna ca asta faceam in tinerete. Pai si daca sufletul ti-e tanar toata viata, ce faci? :) Si sotul meu e pasionat de muzica, jazz, rock, ma rog are multi artisti de care mi-ar povesti toata ziua, datorita lui stiu pe de rost albume de Maceo Parker, Santana... Eu abandonez rapid un hobby. Poate si de asta va admir pe voi, pt dedicatie si consecventa si pt ca poti stii atatea despre un artist, despre viata, muzica, si ca mereu gasesti placere in ceva sau poti afla lucruri noi despre ei.
Datorita tie m-am bucurat poate mai mult despre concertul de anul nou, pt ca era dirijat de Zubin, si eu stiam citindu-te pe tine cine e el (l-am impresionat pe sot :)) ) Asadar si eu iti MULTUMESC ;)
Cris

Greta spunea...

Cris, n-ai idee ce bucurie mi-ai făcut :) Este o mare fericire pentru mine să aud că oamenii se bucură de muzica lui, că le face plăcere, că le ajunge la suflet... :)
Una dintre cele mai dragi prietene ale mele a fost, la recomandarea mea, la un concert dirijat de el în cadrul festivalului Enescu din 2011 şi ulterior nu mă mai săturam s-o aud povestindu-mi cum a fost, ce impresii i-a lăsat şi cât de mult i-a plăcut... :)

Anonim spunea...

Hmm...

Hai, te aștept la Festivalul Enescu? O să ai o surpriză, hehe. Și poate chiar două. Dacă e drăguuuuuț, poate-ți pun o vorbă bună să ieși la un curry cu el! :)

Greta spunea...

N-o să fiu în ţară în timpul Festivalului :( Ştiu că are două concerte cu IPO, am scris despre asta, mi-am convins o prietenă să se ducă la unul din ele :)
Până una-alta, merg să-l văd şi să-l ascult la München, peste două săptămâni :)
Şi da, e drăguţ :D De fapt, dacă mă-ntrebi pe mine, e irezistibil :)) Tu eşti implicată în organizarea Festivalului? :) Dacă da, wow, ce experienţă faină trebuie să fie... :)

Anonim spunea...

Bine, am încredere în tine. Dar dacă face figuuuuuri, promit că-l fac de ruşine pe blog, ca pe Carpenter. :D

Da, sunt implicată. Este o experinţă foarte drăguţă, mai ales că eu am ajuns pur întâmplător acolo, am avut peripeţii cu interviul pentru job, ehee, ce vremuri, şi nici vreo legătură cu muzica de acest gen nu prea aveam. Dar iată-mă! E al treilea an de festival pentru mine.

Altfel, am primit recent programul şi am văzut că o să am grijă de el – să ajungă cu bine de la aeroport la hotel, apoi la repetiţii, să decurgă totul bine pe la repetiţii şi concert şi să ajungă teafăr şi nevătămat înapoi acasă. Pe scurt, voi fi însoţitoarea lui. Sună urât, dar nu fac nimic rău, în afara legii, zău! :D

Greta spunea...

Cât de norocoasă ești, Doamne ce n-aș da să fiu în locul tău :) Să te bucuri de fiecare moment în compania lui, e un om deosebit :) Și să scrii despre asta, am să citesc, recitesc și re-re-recitesc. Cu ochii împăienjeniți... :)