duminică, 9 iulie 2017

Dieta, ca semnalizarea


Știți bancul cu semnalizarea, nu? Merge, nu merge, merge, nu merge, merge....

Ei, cam așa e și cu dieta mea, pe care de fapt nu știu dacă să o numesc dietă sau stil de viață sau, mai prozaic (dar probabil mai aproape de realitate),  încercarea de a mă menține la măsura 38.


Principala problemă pe care cred că o am constă în stilul dezordonat, pe alocuri chiar haotic, în care trăiesc și deci, și mănânc. O săptămână încep serviciul la ora 6, prin urmare plec la 5 de acasă. În ultima vreme am început să mănânc micul dejun chiar și la aceste ore inumane, chiar dacă pentru asta trebuie să mă trezesc în jur de ora 4 (înainte mă trezeam la 4:30, dar nu mai aveam timp să mănânc, iar pe la 7:30 cel târziu, cu ochii-n monitor și între două telefoane, simțeam că mă ia cu leșin de la stomac). Vin acasă în jur de 4 după-amiaza, mănânc, pe la 8 seara mai legumesc ceva și orvoar, noapte bună, sănătate, bucurii. Partea proastă e că dorm prost - "îndesat", s-ar putea spune, iar asta numai de bine nu e (am citit pe undeva că dereglările de somn atrag și probleme de greutate).

Asta e săptămâna cât de cât normală, dacă nu pun la socoteală trezitul în aproape creierii nopții. Weekend-ul nu se ia în calcul, și ăla e normal. Urmează săptămâna în care încep munca la 9:30, deci cu trezit la ore mai normale, mic dejun tot normal, problema aici fiind că peste zi la serviciu nu pot mânca - efectiv "nu intră" - deci seara pe la 8 mă năpustesc asupra mâncării ca vaca-n lucernă. 

La sugestia unei prietene, încerc să am o alimentație cât mai bogată în proteine, ceea ce n-a fost o idee rea. De ciocolată nici nu mai mi-aduc aminte de când nu m-am mai atins. Mă străduiesc să mănânc mai multe fructe, dar și ele sunt cu schepsis, pentru că nu toate sunt recomandate când vrei să slăbești - bunăoară, îmi plac mult bananele și strugurii, dar cică-s big no-no în dietă. Iar de ananas și pepene m-am cam plictisit. 

O (altă) problemă pe care o am e că n-am răbdare să gătesc - și nici nu-mi place, dar să zicem că la o adică mi-aș impune-o. Însă cum să poți sta să meșterești ceva în tigaie când tu nu vezi decât mâncare în fața ochilor? Așa că mă mulțumesc cu niște brânză, ceva salată, niște roșii, pui rece, ouă fierte, d-astea.

Nu pot spune că nu am rezultate. De la 65 de kilograme, cât ajunsesem să am când m-a apucat damblaua și-am zis că așa că nu mai merge, am ajuns la 62 în câteva săptămâni. De fapt, azi-dimineață aveam chiar 61,9 și-am simțit că-mi ador cântarul pe care-l boscorodisem de-atâtea ori până atunci :))) 
(Paranteză: în perioada 65, un coleg m-a întrebat dacă sunt gravidă. Și vorbea serios! Păcatele mele... Purtam un tricou ceva mai larg, dar orișicât). 

Dar cum se explică titlul. Păiii.... dacă o zi - o singură zi - nu-s atentă și mă dezmățez cu niște înghețată, a doua zi am 700 de grame în plus, de-mi vine să șutez cântarul pe geam. Nu prin geam, că mai am nevoie de el. Totuși. 
Și, ei bine, sunt cam frustrată din sus-numitul motiv. Totul e ok atâta timp cât sunt atentă, foarte atentă la ceea ce mănânc. Dar cel mai mic derapaj mă dezechilibrează și am nevoie de minimum 3-4 zile să dreg excesul. 

De curând, o cititoare mi-a trimis pe mail un exemplu de dietă vegetariană, cu fructe, legume și lactate (mulțumesc!!! 🙂). Ceea ce mi-a atras în mod deosebit atenția e faptul că, mi-a scris ea, nu s-a mai îngrășat după ce a încetat dieta. Asta mi se pare deosebit de atractiv și cred că după ce mă întorc din vacanță (AMR 2 săptămâni, yey), cred că mă apuc de ea.

Între timp, dacă aveți idei despre cum se poate menține greutatea obținută, please share 🙂

10 comentarii:

Anonim spunea...

pfff greu zau de nu. ma zbat cu o raceala, noroc cu asta ca nu mi-e foame, dar beau cafea la greu. mai citeam la Miruna un interviu care continea un sfat: mancatul la ore fixe :) incerc sa il urmez. la mine e vb si ca nu fac multa miscare.
Greta succes iti doresc! cred ca vei reusi sa te mentii :)
Cris

Anonim spunea...

Si am mai descoperit ceva. Este un grup pe Fb "fixul care iti schimba viata" - merita sa arunci o privire. Eu asa cum spuneam cu dieta vegetariana am slabit 6 kg si apoi inca 6 fara sa fac nimic. Bine nu am mancat ca sparta dar mi-am facut poftele. Si din februarie cand am tinut dieta am ramas la aceeasi geutate ceea ce mi se pare genial!

Andreea

Carmen spunea...

Draga mea, dragă!
O să-ți înec corăbiile și insist cu un program de exerciții, care-l vrei tu și cât de scurt. Dansează în casă, 15-25-45 min, o dată la două zile, dacă asta îți place. Când condiția fizică e ceva mai bună, cauta Tabata full body. 16 minute (din care 1min încălzire), high intensity, arzi vreo 250 calorii!!! În 15 minute, soro!
Nu există om care să facă sport și să nu se simtă bine. Da, e obositor, ți se taie respirația și zici că leșini, dar explozia de endorfine, de după, e de neegalat!
Apoi, sugerez să iei ultima masă cât mai devreme. De fapt intervalul dintre ultima masă și micul dejun din ziua următoare, să fie cât mai lung (de la 12 ore, în sus).
Și sport. Pe lângă tonifiere, sportul face bine la psihic, iar tu vei face față stresului, muuuult mai bine!

Anonim spunea...

Sport. Nu de performanta, dar 15-20 min pe zi ajuta enorm. Te relaxeaza, dormi mult mai bine, somnul de calitate regleaza poftele, etc.
Stiu cum e cand te tarasti dupa munca, cand vezi sunete de obosita ce esti, e mai greu 3-4 zile, pe urma vrei singura ��
Io-ti fac galerie.

Greta spunea...

Cafeaua nu îngrașă :D (dar sper că o bei simplă, neagră).
Mâncatul la ore fixe nu prea mi se-arată în viața asta. Încercăm alte soluții! :)

Greta spunea...

Mărturisesc, tare-mi place partea cu "am slăbit fără să fac nimic", mmm... :)

Greta spunea...

Fii pe pace, n-ai înecat nicio corabie! :) Ba din contra. Știi tu de ce zic asta :)
În altă ordine de idei, măcar chestiunea cu mâncatul devreme îmi iese în săptămâna când încep de la 6, dar altfel nu prea...

Greta spunea...

Exact în asta-mi pun și eu speranța: că după primele zile în care o să trag de mine, o să-nceapă să-mi placă :))
Mulțumesc de suport, contează, să știi!

Anonim spunea...

Hmmmm. nimic in sensul in care nu m-am infometat dar am mancat mai rezonabil. Ajunsesem si mancam cam 500 gr de ciocolata pe zi. Acum gust uneori doar o pralina. Pofta e mare dar imi trebuie multa vointa. Si e nasol cand esti inconjurat numai de ciocolata toata ziua.

Greta spunea...

Mda, știu cum e. La ciocolată am reușit să renunț, adică tentația e-n continuare destul de mare, dar când mă gândesc la urmări, îmi trece pofta :))