miercuri, 25 septembrie 2019

Astă-seară fluier în biserică


Ai o părere despre Greta Thunberg, deci exiști. ”Cogito, ergo sum” tocmai a fost redefinită, stai jos, Descartes și nu mai face gălăgie. Așa încât, după vreo câteva zile în care mă simțeam ciudat de câte ori deschideam pagina de Facebook și vedeam zeci de postări cu ”Lăsați-o în pace pe Greta”, am zis să mă informez și să văd care-i treaba cu tiza mea. 

Plec de la premisa că știți cine e copila și ce dorește (după discursul susținut la ONU, îmi imaginez că nu mai sunt mulți care să nu fi auzit de ea), așa că o să trec direct la subiectul postării. Subiect care probabil va fi dătător de nevroze, pentru că - luați sărurile la îndemână, just in case - mie nu-mi place modul ei de abordare și nu m-a convins. 

Acu', dacă n-ați închis pagina promițându-vă că nu mai reveniți niciodată, hai să clarificăm o treabă: părerea mea nu are absolut - dar absolut - nicio legătură cu felul în care arată Greta, nici cu afecțiunile de care am citit că suferă. Nu. Eu am ce am doar cu ceea ce a spus și cu felul în care a spus. 

Acestea fiind spuse, schematizând:

- Recunosc, demersul ei e absolut lăudabil și de impact, fie și numai pentru că a declanșat o mișcare internațională suficient de semnificativă încât să fie invitată să susțină un discurs la ONU, în fața unora  dintre cei mai importanți lideri politici. 

- Dar. Felul în care pune problema este unul dus la extrem. Mie una, extremismul  îmi dă fiori, indiferent de ce parte ar fi (adică inclusiv dacă este bine intenționat). Or, dacă într-un discurs de mega-audiență tu folosești expresii precum ”mass extinction”, pe mine nu doar că nu mă convingi. Mă sperii, pentru că ajungi exact în zona aia extremă din care au pornit atâtea catastrofe ale umanității. 

- Personal, melodramatisme de genul ”you stole my childhood and my dreams with your empty words” mă fac să ridic o sprânceană. Bag seama că nu are idee ce înseamnă o copilărie furată și visuri de copil pierdute. Exagerări de-astea aruncă în derizoriu ceea ce încearcă ea să facă. 

- Ideea ei de-a suprima creșterea economică pentru a salva planeta este cel puțin în neregulă. Norocul omenirii că n-o să fie luată în serios la faza asta... Creșterea economică este unul dintre garanții păcii. În toate țările sărace existe conflicte. Sărăcia duce la conflict. Atât de simplu e, indiferent dacă-i convine Gretei sau nu.

- Să susții că o companie - sau mai multe - orientată spre creștere economică ți-a furat ție copilăria și visele pentru că nu reciclează conștiincios și consumă resursele planetei, înseamnă în cel mai bun caz o exagerare care nu va face absolut deloc bine cauzei pe care o pledezi. Cu un discurs în care vorbești despre ”mass extinction” și condamni creșterea economică, nu o să reușești să produci impactul pe care ți-l dorești.  Aproape aș zice că se faultează singură. 

- Am urmărit ceea ce spune. În principiu, se ia de Franța (una dintre țările dezvoltate cu cele mai mici emisii de CO2 din lume) și de Germania (una dintre țările cu cele mai mari investiții în energia verde, care a renunțat la centralele nucleare și se preconizează ca-n următorii ani să renunțe complet și la centralele pe cărbuni). Dar ce să vezi, aproape nimic despre China (țară cu cele mai mari emisii din lume) sau despre India. În Europa s-au introdus cele mai multe taxe anti poluare, ea tot la Europa se rățoiește.

Da, știu prea bine că nemții au ”gâlma” cu scandalul Volkswagen pe tema emisiilor de noxe, dar nu statul a fost de vină, ci un mănunchi de lacomi care vor plăti cu libertatea pentru ce au făcut (procesul e în desfășurare). Iar concernul a achitat o amendă de 2,5 miliarde de euro. Miliarde. 

Că schimbarea climei nu este un mit, ci - dimpotrivă - o problemă reală, la scară planetară și care ne afectează pe toți? Desigur. Că s-ar putea face mai mult? Bineînțeles, însă ce-ar fi să ne luăm ȘI de cei care nu fac nimic bun - ba din contra, fac enorm de mult rău? Dar ar avea ea cum vorbi de maniera asta în China? Ar ajunge vreodată să țină acolo vreun discurs cu ”how dare you?”. Oh, wait…

Am scris ca din pușcă toată polologhia de mai sus, că aveam nervi. Încă am, de fapt. Și nu din cauza Gretei, cât ca urmare  a atitudinii multora dintre susținătorii ei. Mă simt un alien, pe unde mă uit numai valuri de adorație, dacă-ndrăznești să spui despre ea orice altceva decât că e minunată, te-ai tuns. M-a mâncat aseară undeva și mi-am exprimat părerea (aia de mai sus), într-o discuție. Pfuaaa, numa' nu mi-au zis că-s cam bătută în cap de nu înțeleg ”schimbările de climă”. 🙄

Nu știu ce să spun în încheiere. Poate doar că am încredere în voi și știu că, și dacă nu-mi împărtășiți părerea, n-o să vă supărați pe mine. 

10 comentarii:

Ira spunea...

Si eu impartasesc opinia ta, 100%. Nu esti singura care gandeste asa.

Anonim spunea...

Bate palma! Sint citeva luni de cind gasesc insuportabila adoratia asta a unor adulti si expunerea mediatica. Si chiar mai gindeam cind am dat click pe blogul tau la ea, pina acuma nu facusem paralela de prenume.
Anyway, am citit o super analiza in "L'Express", spunea ca nimeni nu are curajul sa i se opuna pentru ca armata de avocati din spatele ei (care cistiga gros, foarte gros) urla ca nu e luata in serios din cauza ca e autista (si se intra in sfera sacrosanta a discriminarii persoanelor handicapate). Autorul aticolului, medic, spunea ca tocmai, din cauza afectiunii de care sufera, nu are capacitatea necesara sa-si dea seama ca e manipulata si merge pina in pinzele albe.
Pierre Casiraghi, nepotul lui Albert de Monaco, a insotit-o in barca ecologica pina la New York. Bel et bien, induiosator, dar cite hectare a luat din Mediterana principatul ca sa se extinda?
Am citit ieri despre o frantuzaica de 16 ani care era cu Greta T la ONU. A fost contactata acum citeva luni de catre avocati ca sa participe la aceasta sedinta. Insa profilul acestei adolescente e chiar ridicol pentru "Cauza" - locuieste in State (San Francisco, cred) unde tatal lucreaza ca inginer la Apple. Hm, apropo, cit costa ultimul Iphone? Crestere zero ati spus?
Jual

Petronela spunea...

Give me 5!

Anonim spunea...

Bravo, Greta! Am urmarit un pic socata valul de aprecieri,pentru ca pana la urma tot populatia va plati toate aceste taxe pentru poluare si reducerea ei. Marile firme o sa primeasca subventii. Oricum sunt multe interese la mijloc si e pacat ca se folosesc de ea.

Greta spunea...

Pfiu, mulțumesc, Ira! Am răsuflat ușurată de îndată ce ți-am văzut comentariul, pe cuvânt!

Greta spunea...

Foarte, foarte interesant ce am citit, Jual. Sunt întru totul de acord, copila e manipulată și nu realizează asta. Mă-ntreb ce păzesc părinții ei, în schimb... de ce nu văd și, dacă văd, de ce nu intervin?

Greta spunea...

Yey, consider it done! :D

Greta spunea...

Exact, ăsta e rezumatul: miza constă în subvențiile care se vor acorda și marile concerne se vor lupta pentru partea leului. Cât de naiv să fii să crezi că toată această imensă publicitate se bazează doar pe forța de convingere a unei copile de 16 ani? Și totuși, ireal de mulți oameni sunt convinși de asta.

Unknown spunea...

Ei, Greta, poate nu degeaba apare ea sub înfățișare de noua Ioana d'Arc. Pana la urma, nimic nou sub soare: nu-i nici ea altceva decat o copila de buna credinta, dar cu anumite probleme de sanatate, exploatata in mod abil de papusari lipsiti de scrupule. Mie mi se pare ca cei care o sustin si o finanteaza sunt interesati mult de viitorul planetei, dar inca si mai mult de viitorul pietei automobilelor electrice/panourilor solare samd.

Greta spunea...

Sigur că nu e vina ei, cred că e foarte bine intenționată și sinceră în demersul ei. Mă-ntreb cum de nu realizează, totuși, că e aberant ce pretinde - cum ar fi de exemplu, pretenția referitoare la creșterea economică - dar probabil e prea adâncită în poveste ca să mai poată analiza obiectiv.
Altminteri, îți dau dreptate pe deplin. Energia verde - acolo e miza, și cred că vorbim despre sume enorme.