luni, 18 aprilie 2022

Atacul elitiștilor (episodul patrumiicincisutedouăzecișiopt)

Nu știu dacă sunteți la curent cu ultima goangă de scandal care-a inflamat spiritele în societatea românească (recunoscută pentru hipercorectitudine și echitabilitate, sper că ați sesizat ironia grosolană, închid paranteza).

Se făcea că Jador - un interpret de manele - a vrut să susțină un concert de, exact, manele împreună cu Aza Dau Moda (habar nu am cine sau ce e, dar numele, aumaigad, numele 😳) în Sala Capitol a Filarmonicii Banat din Timișoara. Fără a fi semnat niciun contract, a pus în vânzare bilete în baza unui acord verbal și-a purces să promoveze spectacolul.
Numai că administrația locală a fost de altă părere
, explicând procedura de organizare a unui concert la Filarmonică și neapreciind deloc faptul că numele instituției a fost utilizat de către un privat, în interes comercial și fără acordul explicit al acesteia. După care, deloc leșinați de impresie că însuși marele Jador voia să-și pogoare talentul asupră-le, cei din conducerea Filarmonicii au anulat concertul. (sursa).

Vă puteți imagina ce-a ieșit de-aici. Jador s-a pus degrabă pe urlat că e discriminat din cauza etniei și un cor de aplaudaci politically corecți până-n cercei îi țin isonul. Rasism, elitism, aduceți sărurile că leșină artistul. Degeaba s-a explicat că nu etnia este problema, ci tipul de muzică. În zadar s-au dat exemple precum Taraful din Clejani, Johnny Răducanu,
Ion Voicu sau Damian Drăghici și tot în zadar s-au adus în discuție genurile muzicale abordate. Prea-corecții suspină că lumea e snoabă și ”ceee, numai ăia care ascultă Chopin și Mozart au voie la Filarmonică?!!”.
Dacă aș fi răutăcioasă, aș zice că nu numai ăia, ci și ascultătorii de Bach, Beethoven, Mahler, Tchaikovsky etc, ba chiar și - emoticon în suspine - ascultătorii de Webern, Schönberg și Berg (compozitori moderni care mă aduc în pragul colapsului când dau peste ei la vreun concert al lui Zubin 🙉). Serios acum, realitatea este că nici la Filarmonicile din Berlin sau Hamburg - două instituții al căror program îl urmăresc îndeaproape, din motive binecunoscute 🙃 - nu se cântă exclusiv muzică clasică; se organizează și concerte de jazz, pop instrumental (”classical meets pop”), muzică de film, lucrări pentru instrumente mai neconvenționale cum ar fi handpan pentru care nu am traducere șamd. Așadar nu se poate vorbi de limitare la muzica clasică, ci e vorba de - of, nu pot evita cuvântul ăsta, care-a inflamat toți prea-corecții - anumite standarde culturale.

Jador s-a supărat foarte, a declarat că nu mai vine la Timișoara niciodată, nanana și ninini. (Off topic: mi-a amintit de Mihai Trăistariu, care de ani de zile amenință că nu mai reprezintă România la Eurovision pentru că țara nu crede-n el și i-a făcut și i-a dres, dar tot de ani de zile anunță că e-n căutare de compozitori care să-i scrie un cântec pe măsura valorii lui, ca să poată aduce Eurovisionul în România 🙄). Prea-corecții jelesc de-și rup cămașa de pe ei că lumea e snoabă. Ba folosesc și cuvinte grele cum ar fi ADN și eugenism, că doar nu poți fi prea-corect dacă nu amintești de eugenie.

 
(Am editat și am șters numele, deși comentariul e la o postare publică, da-n fine... mi-e cumva rușine de rușinea respectivului).

Așa, deci care ce mai are prin ADN? 🧐

Vă spun, în stilul ăsta nu mai durează mult până când prea-corecții ne vor reproșa că nu bem smoală pentru că e neagră, deci suntem rasiști, discriminatori, snobi și elitiști.

Niciun comentariu: