luni, 20 mai 2024

Câteva considerații despre bullying-ul din anii copilăriei

E luni, iar eu stau acasă și încă descânt cafeaua, gândindu-mă și răzgândindu-mă despre ce să scriu. Faptul că nu sunt pe plantație se datorează zilei libere de astăzi (Rusaliile), cât despre cafeaua băută atât de târziu - e direct proporțională cu ora de trezire, ca să zic așa 😊.

Adevăru-i că mă preocupă de ceva timp un subiect, dar nu știu cum să-l abordez. Nu vreau nici să mă victimizez, nici să dau sfaturi necerute. De câteva săptămâni citesc o carte fenomenal de interesantă și pe alocuri șocantă - ”BEHAVE: The Biology of Humans at Our Best and Worst” de Robert M. Sapolsky și am ajuns la un capitol care, hai să spunem că m-a șocat.

Despre cartea aceasta îmi propun să scriu detaliat când o voi termina, este incredibilă. Dar cred că va mai dura până atunci; în format Kindle are 1.139 de pagini, o citesc în original, îmi fac adnotări și până acum am parcurs abia 20% din ea.

Subiectul la care mă refeream mai sus se referă la bullying. Mai precis - sau până unde am ajuns eu cu lectura - la bullying-ul din copilărie. Despre care nu avusesem nici cea mai vagă idee ce efecte pe termen lung și foarte lung poate avea.

Eu am fost victima unui astfel de bullying în școala primară. Sistematic, timp de 3 ani de zile (a început prin clasa a doua). Nemesis-ul meu se numea Carmen, un nume la care mă crispez instinctiv și acum, ori de câte ori îl aud.
Eu eram un copil singuratic, introvertit și dornic să facă pe plac, pradă foarte ușoară pentru un bully.
Ea era un copil sadic, avea o răutate lăuntrică și de cum a adulmecat vulnerabilitatea, a mușcat. Din nou, și din nou, și din nou. Ani la rând.

Fără a intra în detalii, hai să spunem că avea toate motivele să fie convinsă că nu vor exista consecințe pentru comportamentul ei - după cum nici n-au existat. Drept urmare făcea fix ce avea chef, aflându-și plăcerea zilnică în a mă șicana, în a mă striga ”babă” spre amuzamentul batjocoritor al celorlalți colegi (asta era de la porecla mea consacrată, ”Greta babeta”), în a mă exclude din toate jocurile de grup, profitând de statutul ei de lider de opinie al clasei (”dacă joacă și baba, eu nu mai joc”) și multe, multe altele.

Atât de gravă devenise situația și atât de disperat mi-era strigătul de ajutor, încât ai mei au luat o decizie radicală (mai mult mama, de fapt, iar tata a mormăit ceva despre incapacitatea mea de a-mi rezolva problemele singură, eu având 10 ani în momentul respectiv): la terminarea clasei a patra, m-au mutat din clasă. A fost cu siguranță o decizie bună, nu-mi imaginez cum aș mai fi rezistat încă 4 ani în aceeași clasă cu ea, dar răul fusese deja făcut. Și făcut bine, dacă s-ar preta un joc de cuvinte la asta.

Iată câteva idei desprinse din cartea lui Robert M. Sapolsky, în care m-am regăsit întru totul și mi-am putut explica retroactiv niște lucruri petrecute în urmă cu 34-35 de ani:

🔺- bullying-ul din anii copilăriei crește semnificativ riscul viitorului adult de-a se confrunta cu depresia și anxietatea (fascinant mi se pare că explicația este în primul rând fiziologică: stresul indus de bullying duce la creșterea de volum și de activitate a amigdalei - centrul emoțional al creierului);

🔺 - excesul de cortizol, secretat ca urmare a stresului, este cu atât mai dăunător în
prima parte a vieții, în plină perioadă de dezvoltare fizică și emoțională; sunt afectate capacitatea de învățare și memorare, abilitatea copilului de a-și controla impulsurile, stima de sine și așa mai departe;

🔺 - copilul supus bullying-ului își va dezvolta o distorsiune cognitivă numită suprageneralizare - ”viața va fi întotdeauna incontrolabil de îngrozitoare”.

Pe toate cele de mai sus le-am bifat, cu asupra de măsură. Îmi aduc aminte cu (neplăcut de multă) claritate despre randamentul scăzut la școală, în special în clasa a patra când bullying-ul luase proporții uriașe, starea permanentă de ”en garde!” pe care-o aveam, neliniștea și presiunea pusă de familie că ”nu dai rezultate”. Per total, nu pot spune că am vreo amintire plăcută din anii ăia. Am niște poze din acea perioadă, aveam cearcăne până la genunchi. Dormeam prost și plângeam mult.

Am simțit nevoia să scriu toatea astea pentru că m-a șocat cât de mult m-am regăsit și cât de bine se explică niște chestiuni dacă sunt puse în cheia corectă.

7 comentarii:

Mmmaria spunea...

O sa caut si eu cartea dar astept si comentariile tale.
Acum vreo patru ani - nu detaliez motivele- am ajuns sa citesc intensiv despre anxietate si despre rolul amigdalei, e atata neurobiologie care explica insa atat de bine totul, incat nu imi venea sa cred.
Da, bullying-ul este cumplit ca efecte pe termen lung si ceea ce este mai rau e ca, desi suntem intr-un moment al istoriei cand problema e constientizata si "se lupta" contra ei, se raspandeste necontrolat.
Abia astept sa mai scrii despre subiect.

Mada spunea...

Off Greta. E un subiect tare dureros. De mine în școala generală făceau mișto ca am ochii mari. știu ca am suferit mult pe treaba asta și încă sunt sensibilă când aud ca unii dintre colegi încă își amintesc ce porecle îmi dădeau. Mai mult doare asta decât faptul ca am ochii mari (i mean wtf). În liceu mă tachinau ca nu eram din București, ci dintr-un oraș de lângă. Încă mai sunt sensibilă la chestia asta - deși, ironia sorții face ca nici acum nu stau într-un oraș mare, dar stau în afara țării în care lucrez / mă simt ca acasă. Am lucruri mai bune de făcut decât să mă simt prost pentru asta, dar tot am un reflex de autoapărare pe partea asta.

Anonim spunea...

Ar fi interesant de vazut ce s-a ales de acea Carmen, cand a devenit adult.
Irina

Greta spunea...

@Mmmaria, cartea este extraordinară. De multe ori simt că ar merita mai multă atenție și dedicare din partea mea, dar în timpul săptămânii nu prea reușesc să mă concentrez și rămâne pe weekend. Deci progresul meu cu lectura este deocamdată destul de lent :( Dar nu mă las.

@Mada, cred că sensibilitatea pe subiect și reflexul de autoapărare nu vor dispărea niciodată, le vom purta pentru totdeauna cu noi...
Îmi pare rău că ai trecut și tu prin asta :( Te îmbrățișez strâns.

@Irina, fiind un oraș mic, am aflat de-a lungul timpului câte ceva despre ea. Este căsătorită și are doi copii. Când am aflat, m-am întrebat dacă-și aduce aminte de propria copilărie, de cum era, de cum s-a purtat cu mine. Și m-am mai întrebat dacă, având ea însăși copii, regretă ceea ce-a făcut. N-o să aflu niciodată, dar mă îndoiesc să fie așa.

Tomata spunea...

Of! Imi pare foarte rau ca ai trecut prin asa ceva. :(
E bine ca si la atatia ani distanta gasesti niste raspunsuri care iti explica lucruri


De multe ori ma gandesc ca, desi am avut intotdeauna multi prieteni si m-am inteles bine cu mai toata lumea, am fost si eu un bully la randul meu. Pentru o perioada scurta, insa am fost cu un baiat de la bloc, mai mare ca mine chiar, si acum imi vine sa imi dau palme. L-as cauta sa ii cer scuze, insa nu ii stiu decat prenumele. I-am povestit si Adei despre ce am facut si nu ii venea sa creada. A functionat ca spirit de turma si imi e foarte rusine de ce am facut. Dar, din pacate, rusinea mea tarzie nu mai ajuta pe nimeni...

Tomata spunea...

Si apropos de carti, am ascultat putin din cartea asta, dar am lasat-o pentru ca nu aveam starea potrivita. O sa o reiau la un moment dat, poate te intereseaza: https://www.goodreads.com/book/show/58536046-why-has-nobody-told-me-this-before

E tot despre cum influenteaza corpul starea noastra mintala si reactia la factori externi de distres.

Greta spunea...

@Tomata, nimeni nu e perfect, toți facem și greșeli în viață...
Apreciez foarte mult că i-ai spus Adei, mi se pare extraordinar că ai făcut asta :) Cine știe, poate vei avea ocazia să-l întâlnești pe băiatul respectiv și să-ți iei greutatea asta de pe suflet.
Îți mulțumesc pentru recomandarea de carte, sună foarte interesant și cu siguranță o voi căuta.
Te îmbrățișez >:D<