joi, 29 august 2024

Periplu în Sicilia și Malta: satul lui Popeye Marinarul (6)

Documentându-ne despre Malta și ce putem face în Valletta și împrejurimi, am dat peste ceva oarecum neașteptat - satul lui Popeye Marinarul. Fără a fi fost neapărat personajul meu preferat de animație, l-am simpatizat dintotdeauna (inclusiv în relația lui cu Olive, care-ntre noi fie vorba, mereu mi s-a părut nițel plecată cu sorcova 😀). Aveam să aflăm că este vorba despre un parc tematic pe platoul de filmare unde s-a turnat lungmetrajul din 1980, cu Robin Williams în rolul lui Popeye.

Drumul până acolo nu e tocmai scurt - locația este în Mellieha, unde se ajunge în aproximativ o oră și jumătate, cu două autobuze. Am descoperit o așezare fermecătoare cu vreo 15 căsuțe colorate, diferite stabilimente precum brutărie, oficiu poștal, primărie, cabinet stomatologic, aprozar etc, teren de minigolf, un mic cinematograf, terase și un spațiu destul de generos amenajat pentru cei care vor să stea la plajă.  Apa mării era foarte curată, cu o minunată nuanță de albastru-cleștar și verde-smarald.


Nu știuserăm până atunci despre acest film (crezuserăm că Popeye e doar un desen animat) și eram curioși. Împreună cu biletele am primit brățări și niște bonuri pe care le puteam folosi pentru accesul în cinematograf, o pungă de popcorn și două ilustrate la alegere.

Și-am pornit în explorare.


Am fost la domnu' primar, dar tare cald era în birou la dânsul, am ieșit repede la aer.


La oficiul poștal nu am putut intra, că era închis și oricum păreau să aibă multă treabă pe acolo.


Prin urmare, m-am dus la aprozar.


Medicul stomatolog a zis să-i dau zor cu fructe și legume, bine că nu mi-a făcut recomandări legate de spanac, fiindcă în afară de frunze în salată eu n-am putut consuma niciodată leguma aia.


Ne-am oprit să jucăm un X-0 (de fapt, era parte dintr-o provocare de tip escape room, pentru care însă nu am fi avut răbdare).


Ceea ce ne-a surprins a fost faptul că, în ciuda tuturor celor de mai sus, locația ar fi putut să fie mult mai bine exploatată din punct de vedere al marketing-ului. Bunăoară, cum se poate să nu pui la intrare niște păpuși Popeye și Olive în mărime naturală, care să ne salute de bun-venit? Poate au ceva probleme pe partea de copyright, ne-am gândit inițial, dar când am ajuns la magazinul de suveniruri ne-am dat seama că nu poate fi asta, fiindcă aveau o sumedenie de figurine puse la vânzare.

Apoi, la terasa unde ne-am oprit pentru o gustare. Cât se poate de banal: aveau burgeri, paste simple și am găsit doar o salată care conținea spanac. Păi dacă sunt acasă la Popeye, spanacul ar trebui să fie regele meniului.  Asta ca să nu mai spun că nu ar fi fost din cale-afară de dificil să faci niște recipiente de înghețată în formă de conservă de spanac și să vinzi înghețată verde (fistic, mentă și  orice altceva o mai fi verde). Copiii ar înnebuni de fericire și cred că și adulții ar fi încântați. Noi sigur am fi fost.


Plaja era bine amenajată, inclusiv cu spații umbroase largi, unde cu mare plăcere ne-am fi tolănit. De fapt eram hotărâți să ne petrecem întreaga zi următoare la plajă, dar ne-am dezumflat citind pe Tripadvisor că în apă sunt meduze. N-am vrut să riscăm. Nu știm cum suntem cu sensibilitatea pe partea asta, dar omul meu a avut acum câțiva ani o reacție alergică destul de urâtă la înțepătura unui bărzăune și nu eram deloc dornici să aflăm dacă e alergic și la veninul de meduză.

Am intrat și în cinematograf, unde am fi putut urmări un scurt documentar care prezintă momente din timpul filmărilor, dar n-aveam dispoziție pentru asta (și nici popcorn nu ne-am luat). Învârtindu-ne pe acolo, am aflat că multe filme cunoscute au fost măcar parțial turnate în Malta, ca de exemplu ”Gladiatorul”, ”Crima din Orient Express” (2017), ”Papillon”, ”Codul lui Da Vinci” și multe altele. Malta este foarte ofertantă din acest punct de vedere în special datorită fortului, portului și lagunei.

La fiecare oră, o echipă de animatori pune în scenă câte un moment amuzant cu personajele din film. Reproduc diferite scene și dansează, de multe ori cooptând și privitori de pe margine. Este o adevărată încântare să-i privești și muzica e bine aleasă, veselă și antrenantă. De asemenea, am văzut și un teatru de marionete.

Ne-am oprit în magazinul de suveniruri. Destul de slabă oferta, cred că s-ar fi putut face mult mai mult. M-am uitat la figurine, dar m-am hotărât pentru un foarte simpatic suport de pixuri și creioane unde-i am pe amândoi 😀.


Ne-am simțit foarte bine acasă la Popeye, chiar dacă așa cum spuneam, locația poate fi mai bine exploatată. Este un parc atractiv și bine conceput, unde cu adevărat se găsește pentru fiecare ceva interesant, indiferent de vârstă.

PS: îmi cer scuze pentru excesul de imagini cu mine, dar latura copilărească ”vreau poză și cu aia, și cu aia, și cu ailaltă” se trezise la viață 🫣).

4 comentarii:

Ioana spunea...

Foarte drăguț. Dar da, puteau face mult mai multe...plus că unde e Bluto?? Parca așa îi zicea.
Mie Olive nu îmi plăcea DEEEEELOC! Mi se părea o smiorcăită, tută, ipocrită si materialistă 😄.
Cât despre poze...so what? Oricum pozele din vacanță fără protagoniști in ele nu sunt interesante. Că dacă o să te uiți după o vreme la ele ..o să vezi doar niste imagini pe care le-ai putea găsi și pe internet...
Auzi...dar totuși o vacanta la Hogwarts, pe când ...? 😁

Greta spunea...

Pe Bluto nu-mi amintesc să-l fi văzut nicăieri. Chiar m-am uitat în mod expres după el, din moment ce este unul dintre personajele principale. Și totuși...
Clar sunt încă multe chestii acolo ce pot fi îmbunătățite. Potențial există din plin.
Referitor la Hogwarts, nu cred că se va întâmpla prea curând. Omul e Muggle :D și deci nu e pentru el, singură n-ar avea niciun farmec, prietenele cu care pot face asta sunt departe...

Tomata spunea...

Ce ne-a placut si noua acolo!! Pacat ca Ada era micuta si nu isi mai aduce aminte :(

Greta spunea...

Poate o să reeditați experiența cândva, și de data asta în 3 🙂