miercuri, 9 noiembrie 2016

My 2 cents despre noul președinte al Statelor Unite


De dimineață opresc alarma, nu am răbdare până pornește calculatorul și dau buzna pe Internet de pe telefon. Nu anticipam nicio surpriză, mai degrabă eram curioasă cât de șifonat a ieșit Trump din povestea cu președinția. În loc de asta, am căscat ochii cât balena din bancul cu calcanul. Bă, ej' nebun?? Donald Trump e președintele Americii??!!
Mbooon, am zis în timp ce puneam de cafea. Bomba a căzut, a explodat, acum toată lumea se regrupează și încearcă să evalueze pagubele. Unii exultă, alții protestează, alții se vaită, site-ul de imigrări în Canada s-a prăbușit nemaifăcând față accesărilor, alții prevestesc apocalipse pe toate planurile și Putin zâmbește pe sub mustața pe care n-o are. 

Personal, nu mă bucur că a câștigat, dar nici nu mă zbucium din cauza asta. Da, a fost (și pentru mine) o surpriză. De unde la început credeam că Trump doar joacă un rol - acela de a-i netezi calea lui Hillary, pe principiul ”normal că votăm cu ea, că doar n-o să votăm cu Trump”, uite că a ieșit taman invers. 
Nu știu de ce-a câștigat. Pot doar să speculez că lumea se săturase atât de tare de ”sistem”, de corupție, de propagandă, de minciunile lui Hillary Clinton și de promisiuni sterile, încât a zis ”what the heck, hai să votăm altceva”. Am citit astăzi o explicație destul de plauzibilă a unui psiholog, care spunea așa:
”Donald Trump a folosit cuvinte mari precum bombe, închisoare (referindu-se chiar la contracandidata sa), interzicerea accesului tuturor musulmanilor in USA etc. A spus orice pentru a convinge un bazin electoral format din oameni cu nemulţumiri cronice. A adunat voturile persoanelor cu mari frustrări, supărări şi resentimente faţă de sistemul politic. A convins oameni care de obicei nu vin la vot, acei rednecks din mediul rural american, cărora le-a vândut un vis. Sigmund Freud spunea că oamenii au nevoie de un vis pentru a suporta mai bine realitatea, iar masele au nevoie de iluzii pentru a le da un sentiment de bine. Oamenii raţionali speră ca, odată ajuns la Casa Albă, Donald Trump să nu mai folosească atât de ușor noţiunea de bombă“.

Faptu-i cert, trăim vremuri interesante. Zarurile-au fost aruncate, Trump i-a dat lui Hillary un șase-șase, de-acum trebuie să lăsăm timpul să arate dacă alegerea americanilor reprezintă o greșeală colosală sau nu. Dincolo de asta însă, asumându-mi riscul câtorva cofraje de ouă în cap, trebuie să spun că admir încrederea în sine de care a dat dovadă. Nimeni n-a fost de partea lui și n-a crezut în el, în afară de însuși și de familie (dacă...). Cei mai mulți dintre republicanii influenceri s-au dezis public de el, din media în afară de Fox News nu l-a susținut nimeni, în alegerile primare și-a finanțat singur campania. Au curs caricaturile, miștourile, listele de greșeli, a pierdut toate cele trei confruntări electorale.
DAR: ”I want to win and we will win”. A crezut în el, dincolo de toate cele de mai sus. Asta nu-l face eligibil pentru Casa Albă, însă realitatea arată că oamenii au vrut altceva. El nu s-a îndoit de sine, nu și-a adaptat discursul, deși sunt convinsă că i s-a recomandat asta. A rămas el însuși, cu bune și multe rele. A speculat punctele slabe ale electoratului, dovedind că poate vinde nisip în Sahara și zăpadă eschimoșilor. Și-a câștigat.
Ce va fi, timpul va spune. Dar referindu-ne strict - și subliniez, strict - la atitudine, mentalitatea de învingător și încrederea în sine, cred că Trump e un exemplu. Posibil să percep așa tocmai pentru că încrederea în propria persoană e un aspect unde eu nu prea punctez, mă gândesc.

Cât despre declarațiile belicoase de pe parcursul campaniei, poate n-ar trebui să ne speriem atât de tare. Discursul electoral e una, comportamentul ulterior e altceva. S-a văzut asta de-atâtea ori. În America există niște mecanisme democratice, Trump nu va cârmui de unul singur și deja s-a remarcat o schimbare în prima cuvântare ținută după anunțarea rezultatelor. Eu sper că pariul făcut de America nu se va dovedi catastrofal pentru omenire.

Una peste alta, primul lucru pe care-n opinia mea ar trebui să-l facă e să-și plătească retroactiv impozitele pe care a recunoscut că le-a șuntat - prin mecanisme legale, ce-i drept, dar nu le-a plătit. Ar cam fi momentul să-și achite datoriile față de țara al cărei conducător tocmai a devenit. 

8 comentarii:

Adela Tarpan spunea...

Greta referitor la faptul ca nu ar trebui sa ne speriem de declaratiile din campania electorala pe motiv ca nu se vor pune in practica. Am mai scris asta: eu nu sunt speriata de Trump sau ce debiteaza el. Eu sunt speriata de faptul ca majoritatea a votat discursul ala electoral. Adica majoritatea a ales rasismul, sexismul, homofobia etc. Cum zicea un american misulman" nu mi am dat seama ca tara mea ma uraste atat".
si nu e numai in America. E si prin Europa la fel.
Iar daca ai de sus nu au nici o problema sa discrimineze si sa fie agresivi atunci care sunt sansele ca aia de jos sa o faca?
Iar eu o vad in jurul meu tot mai des. Ii souneam unui prieten belgian ca imi e tot mai greu sa accept remarcile rasiste pt ca devin tot mai dese. Acum zece ani nu aveam partr de nimic. Acum mi s a strigat sa plec din tara asta pt ca respectivei i s a atras atentia sa isi tina cainele in zgarda. Nu e exemplu singular. E tot mai des. Iar prietenul meu zicea ca cei ce gandesc asa acum gandeai asa si acum zece ani. Dar atunci nu indrazneau sa urle in gura mare. Acum da.
De asta imi e frica.

Ps: zilele trecute se anunta ca firmele belgiene deschise de romani vor primi controale stricte de la fisc...preventiv. Cica nu e doscriminare daca nu ai nimic de ascuns....

Anonim spunea...

Citeam undeva ca alegerea lui Trump este esecul intectualitatii de a-si impune vederile asupra unei populatii needucate. Am vazut si pe un forum cum o tipa care indraznea sa marturiseasca simpatia pt Trump era tratata cu condescendenta si cum persoane bine intentionate se intreceau sa-i demonstreze ca nu are dreptate sau, mai grav, ca nu poate avea dreptate si ca toata "lumea normala" voteaza altfel.
Nu cred, Greta, ca ai de ce sa-ti faci complexe ca nu posezi aceeasi incredere in tine pe care o are Trump in el insusi. Cred ca este ceva ce numai americanii au in ADN-ul lor. America este o natiune de luptatori, asa au fost de la inceput. De aceea multi europeni nu reusesc sa se adapteze acolo.
In ceea ce ma priveste, votul neasteptat pentru Trump mi-a deschis ochii de-a binelea. Un sondaj ramine pina la urma inutil in cabina de vot. Cine poate stii daca la anul, in Franta, in ciuda sondajelor, Marine Le Pen nu va fi presedinta?!
Jual

Delia spunea...

Cam asa ceva am vrut sa scriu si eu. Problema nu e Trump, ci milioanele de oameni care l-au votat pe el si discursul lui. Pana sa ma mut aici n-as fi crezut ca exista chiar asa de multi americani pentru care daca nu esti alb si barbat esti un soi de om de mana a doua. Eu sunt intr-o zona mult mai democrata, dar chiar si aici vezi multi carora li se pare normal ca femeia sa stea la cratita (si sa nu aiba mai multe pareri decat legate de casa si copii), iar imigrantii sa se duca de unde o venit ca fura joburile americanilor sadea (de parca americanii is aici de la facerea lumii).
Ca Trump e presedinte nu mi se pare chiar o catastrofa. Dar o sa fie (sunt?!) multi care o sa considere ca e OK sa fii rasist.. doar si presedintele ii, nu? Ca e OK sa grab them by the pussy (ca doar si presedintele le apuca, nu?) etc.
Si mai e un lucru, ca vad asta destul de des, ca Trump nu o sa faca el lucruri de capu lui. Adevarat, dar acum republicanii au majoritate si in House si in senat. Depinde care republicani o sa fie majoritari. Ron Paul care pare OK.... sau tembeli ca Newt Gingrich care ar fi foarte fericit daca s-ar intoarce randuielile de secol 17. Ce sa mai spun de Mike Pence. Intre Pence si Trump, Trump ii ala care pare mai normal. Pence ii anti femei, anti avort, anti LGBT, anti..... (cred ca si asta ar fi ok cu secolu 17 in care femeia facea mancare si copii si orice ne-alb trebuia sa isi tina gura)

Delia spunea...

Stai ca ii incurc si eu pe aici :-)) De Paul Ryan am vrut sa zic eu ca e un republican OK.

Anonim spunea...

Nu a castigat Trump, ci frica si ura. Si in urmatorii 4 ani o sa se vada cat de destructive sunt.
Pt ca omul asta ma dezgusta total, nu pot sa vad decat aroganta si mentalitatea marlanului: sunt barbat, sunt alb, am bani, fac si spun ce vreau fara consecinte.

Greta spunea...

@Adela, ca și Deliei, nici mie nu mi se pare o tragedie per-se faptul că a ieșit Trump - care, iată, și-a temperat semnificativ discursul, va păstra mult-disputata măsură Obamacare, a renunțat s-o mai amenințe pe Hillary cu pușcăria... Cred că-și va face treaba, nu va fi un președinte demn de ținut minte, dar nici nu va produce stricăciuni ireparabile. Eu sunt tot mai convinsă că-n cadrul campaniei a interpretat un rol, iar acum știe și el că trebuie să se comporte altfel.
Bine, asta dacă excludem varianta că nu poporul american și-a ales președintele, ci acesta a fost ales în spatele unor uși închise, pe care nu numai că nu știm să le deschidem, dar nici nu avem idee unde se află.
Îmi pare rău de ceea ce ți se întâmplă, mă refer la discriminare :( Cred că ține și de specificul național (mă refer la belgieni), pentru că mie în Germania nu mi s-a întâmplat ceva atât de dur...

Greta spunea...

Să știi că și eu m-am gândit la asta, Jual, mă refer la încrederea în sine a americanilor în general. E clar, nu ne putem compara cu ei la capitolul ăsta.
Altfel, vorbind de alegeri, Moldova tocmai l-a ales pe Dodon, deci contextul politic se șubrezește și mai tare...

Greta spunea...

Da, sunt de acord că nu a câștigat Trump, a pierdut Hillary. Asta s-a întâmplat. Ar fi interesant de aflat cum de s-a decis FBI-ul să redeschidă investigația cu e-mail-urile taman înainte de alegeri, când ea stătea mult mai bine ca el în sondaje... Aici a fost ceva ciudat, zic eu.