joi, 17 ianuarie 2013

Eu despre cărți (II)


Îmi aduc aminte că am mai spus cândva cât de rău îmi pare că lepșele par să se fi demodat.  Mi se par foarte interesante (citesc întotdeauna cu plăcere o leapșă, când - rareori - se întâmplă să mai găsesc), te pun de cele mai multe ori ân situația de a te gândi la tine dintr-o perspectivă încă neabordată, și, de ce să n-o zic pe-aia dreaptă, te scot din impas când inspirația îți face bezele și nu se apropie de tine nici rugată. 

Citind-o ieri pe Tomata, am ajuns din link în link la o leapșă despre cărți care mi-a făcut cu ochiul. Nu mai e de actualitate, dar pe de altă parte cărțile vor fi întotdeauna actuale, dacă mă-ntrebați pe mine. Așa încât, deși inspirația mea nu coace bezele astăzi, altfel spus aș avea câteva idei de articole, am decis să le amân o zi-două. Azi e zi de leapșă, am zis :D 

Preambulul fiind făcut, să-i dăm drumul.

1) Ce autor apare cel mai des la tine în bibliotecã?
Ăăă... formulată în felul ăsta, întrebarea nu mă pune într-o lumină prea roz.  Luând în considerare exclusiv criteriul "autor", predomină Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu și Sven Hassel. Realitatea e că nu prea mă (mai) interesează un autor anume, adică nu în măsura în care să colecționez cărțile lui, cel puțin nu mai mult decât am făcut-o până acum și nu altfel decât în format electronic (ceea ce e altă mâncare de pește, acum vorbim strict de bibliotecă) .
Asta cu atât mai mult cu cât de la o vreme citesc aproape numai biografii și / sau cărți care prezintă anumite aspecte din viața anumitor oameni (de exemplu, un volum de corespondență, sau poveștile de dragoste ale cuiva șamd). Din categoria asta, am două cărți despre Zubin Mehta (autobiografia și încă o biografie mai puțin cunoscută, dar care are avantajul de-a se baza pe interviuri făcute cu oameni care-l cunosc pe el), două despre Hugh Laurie (biografia și romanul al cărui autor este) și patru volume despre Mozart (două biografii, un volum în care sunt publicate scrisorile lui, precum și unul despre femeile din viața lui). Mai am o carte despre Elvis, volumul de interviuri acordate de Al Pacino și nu intenționez să mă opresc aici.

2) Din ce carte ai mai multe exemplare?
Nu știu dacă se pune: am "Nașul" lui Mario Puzo atât în format fizic, "pe hârtie", cât și  în format electronic. Dar asta mai degrabă întâmplător. Nu văd de ce-aș ține să am mai multe exemplare ale aceleiași cărți.  Afară doar dacă ar fi scrisă de mine :)) O să se întâmple și asta într-o bună zi.

3) De ce personaj de ficţiune eşti sau ai fost amorezată în secret?
Marea mea pasiune a fost d'Artagnan :D Și voi fi întotdeauna fanul lui Hercule Poirot, micuțul și genialul detectiv posesor al unei formidabile perechi de mustăți și al unui cap în formă de ou.

4) Ce carte ai citit cel mai des?
Probabil cărțile din care-am avut de dat examene și  "Gramatica limbii germane" :D Serios vorbind, am recitit cu mereu același entuziasm cărțile lui Sven Hassel, ale Rodicăi Ojog-Brașoveanu, ciclul mușchetarilor sau  "Contele de Monte-Cristo". În principiu însă, nu recitesc. Viața e prea scurtă, timpul alocat lecturii e oricum tot mai ciuntit, iar numărul de cărți pe care-aș vrea să le citesc e mult prea mare.

5) Care era cartea ta preferată la 10 ani?
"Legendele Olimpului", "Singur pe lume" de Hector Malot și "Aventurile lui Oliver Twist" de Charles Dickens.

6) Care a fost cea mai proastă carte citită anul trecut?
N-am citit niciodată o carte proastă. Și asta nu pentru că aș fi covârșitor de inteligentă :D, ci pentru că nu ajung să termin o carte dacă mi se pare slabă. Ca idee, în general țin să termin orice carte începută, dar dacă mi se pare nepotrivită (n-aș folosi termenul "proastă"), o abandonez și pe bună dreptate o consider necitită.

 7) Care a fost cea mai bună carte citită anul trecut?
"Green Mile" de Stephen King și "Împăratul muștelor" de William Golding. Regret că am fost prea leneșă pentru a-i face o recenzie acesteia din urmă. Uite-o greșeală pe care mi-am propus să n-o mai repet.  Fiecare carte citită merită recenzată, așa se "prinde" mai bine ceea ce ai citit.

8) Dacă ar trebui să obligi pe cineva să citească o carte, care ar fi aceea?
Grea întrebare, nu numai pentru că mi-e greu să mă decid, cât și pentru că nu văd rostul de-a obliga pe cineva sa citească o carte anume.  Dacă însă aș face-o, nu ar fi una singură, ci trei cărți: "Cel mai iubit dintre pământeni", "Muntele vrăjit" și "Quo Vadis". Fiecare dintre ele a mișcat ceva în mine și a lăsat o urmă de neșters.

9) Cine crezi că ar trebui să câştige premiul Nobel pentru literatură?
Nu cred deloc că am competența necesară pentru a judeca asta, dar aș numi-o totuși pe Isabel Allende.

10) Ce carte ti-ar plăcea să vezi ecranizată?
Orice roman de Rodica Ojog-Brașoveanu.

11) Descrie visul cel mai straniu care să fi inclus un scriitor, o carte, sau un personaj literar?
În privința asta n-am visat niciodată decât cu ochii deschiși. Iar visul cel mai frecvent e acela de a-mi pune semnătura pe o carte care să însemne ceva în necuprinsul univers al literaturii.

12) Care e cartea cea mai puţin cultă pe care ai citit-o ca adult?
Romanele semnate de Sophie Kinsella. Pe care, apropo, le recomand. N-or fi ele culte, dar asigură o excelentă stare de spirit.

13) Care e cartea cea mai dificilă pe care ai citit-o?
 "Demonii" de F.M. Dostoievski.

14) Preferi autorii francezi său ruşi?
Francezii, cu siguranță. Au un quelque chose care mi-i aduce mai aproape de suflet. O fi spiritul latin comun, cine știe. Dar în ciuda acestui fapt, unul dintre cele mai bune romane pe care le-am citit în viața asta rămâne "Anna Karenina".

15) Shakespeare, Milton, sau Chaucer?
Shakespeare. Milton n-am citit, iar de Chaucer m-am împiedicat prin liceu (clasă de limbi străine, deh). M-a plictisit crunt, motiv pentru care nu mai țin minte absolut nimic din ce-a produs onorabilul.

16) Ce te deranjează cel mai mult în activitatea lecturii?
Faptul că nu am atât de mult timp pentru citit și, prin ricoșeu, nici disponibilitatea emoțională de odinioară. Dar încerc să rămân la minge, cum spun nemții.

17) Care e romanul tău favorit?
Orice top mi se pare într-o oarecare măsură nedrept, iar unul de felul ăsta cu atât mai mult. Dar dacă trebuie să mă rezum la un singur titlu, acesta ar fi "Quo Vadis".

18) Joci ceva?
Nu înțeleg ce caută întrebarea asta într-un dialog despre cărți. E vorba cumva despre jocul de cărți? :D Poftim, atunci: macaua. Stau jalnic la capitolul ăsta, dar nu consider că pierd mare lucru. În studenție făceam nopți albe cu whist și eram un adversar redutabil, acum nu mai știu nici măcar regulile jocului.

19)Povestiri scurte, schiţe?
Schițele lui Caragiale și povestirile Rodicăi Ojog-Brașoveanu. Ar mai fi povestirile scrise de mine, toate gen Agatha Christie.  Încă îmi plac :D

20) Non-ficţiune?
Just love it.  Am zis mai sus, biografiile.

21) Scriitorul favorit?
Și asta am zis mai sus, mai mult sau mai puțin direct. Leapșa asta începe să-mi aducă aminte de chestionarele alea de personalitate care introduc aceeași întrebare de două ori, într-o formulare diferită, urmărind să-ți testeze sinceritatea :D

22) Ce scriitor crezi că este supraevaluat?
Paulo Coelho.

23) Ce carte ţi-ai lua pe o insulă pustie?  
Una pe care s-o scriu eu. Garantat nu mă voi plictisi și pe-o insulă pustie voi avea cu siguranță liniștea necesară pentru o asemenea îndeletnicire :D

24) Şi…acum ce citeşti?
Despre Zubin Mehta.
(Încă nu v-am exasperat cu subiectul ăsta? Sper sincer că nu, fiindcă urmează în curând recenzia autobiografiei lui).

Considerațiune de final: faină leapșă, m-a făcut să reflectez și să-mi aduc aminte de-o mulțime de lucruri. Conform principiului meu deja enunțat de a nu limita leapșa la anumiți "aleși", o dau mai departe la toată lumea. Integrală sau pe bucăți, pe blogul propriu sau aici, care cum preferă :)

8 comentarii:

Carmen spunea...

Oooaaaaa...Pot sa scriu si eu la leapsa? Pe blogul tau, ca eu nu posed un asemenea instrument. Pot, pot? Please, please, please!!!

Greta spunea...

@Carmen, mai încape vorbă?! Evident că da, îmi face plăcere și abia aștept să te cunosc mai bine în privința asta :) So, da-i bătaie!

(Poate-ar fi cazul să te apuci de blog, că tot veni vorba. N-ai idee cât de expresivă poți fi în scris. Trust me, I'm a doctor ;)) )

Carmen spunea...

Muahaha...nu ma face sa rad, ca-mi plezneste masca pe fata si isi pierde efectul.

Sa purcedem, zic :

1) Ce autor apare cel mai des la tine în bibliotecã?
In ordinea numerelor de pe tricouri: Dumas, Zevaco, Hassel, Asimov, Paul Goma.

2) Din ce carte ai mai multe exemplare?
Nu am, nu-mi plac dublurile.

3) De ce personaj de ficţiune eşti sau ai fost amorezată în secret?
Pardaillan. Cred ca mai sunt, desi nu admit lucrul asta nici macar in secret.

4) Ce carte ai citit cel mai des?
’’Expeditia Nisetrul II de Vlad Musatescu’’. Si mereu am ras la fel de mult.

5) Care era cartea ta preferată la 10 ani?
’’Legendele Olimpului’’ si ’’Morcoveata’’.

6) Care a fost cea mai proastă carte citită anul trecut?
Vingklippt Ängel ( de Berny Pålsson) Deprimant!

7) Care a fost cea mai bună carte citită anul trecut?
Shantaram de Gregory David Roberts.

8) Dacă ar trebui să obligi pe cineva să citească o carte, care ar fi aceea?
N-as oblige pe nimeni sa citeasca nimic, insa as recomanda oricui sa citeasca John Fowles.

9) Cine crezi că ar trebui să câştige premiul Nobel pentru literatură?
Nu ma dau in vant dupa literatura de Nobel.

10) Ce carte ti-ar plăcea să vezi ecranizată?
‘’Shantaram’’.

11) Descrie visul cel mai straniu care să fi inclus un scriitor, o carte, sau un personaj literar?
Oh, m-am visat Fausta ) Pe la 12 ani. M-am cutremurat, cat de diabolica eram.

12) Care e cartea cea mai puţin cultă pe care ai citit-o ca adult?
Cartea de bucate :D

13) Care e cartea cea mai dificilă pe care ai citit-o?
‘’Despre frumos si bine’’. Kant.

14) Preferi autorii francezi său ruşi?
Francezii. Rusii au darul de-a ma deprima si de-a-mi da o senzatie de “totul e in zadar , nimic nu are rost”
15) Shakespeare, Milton, sau Chaucer?
Shakespeare. Nu i-am citit pe ceilalti doi.

16) Ce te deranjează cel mai mult în activitatea lecturii?
Nu pot citi daca nu sed. Daca incerc sa citesc intinsa in pat, amortesc.

17) Care e romanul tău favorit?
Nu cred ca am un favorit.

18) Joci ceva?
Nu inteleg intrebarea 

19)Povestiri scurte, schiţe?
Caragiale.
20) Non-ficţiune?
Da, jurnale. Al lui André Gide, al lui Jules Renard, al lui Plesu ....gimmme more!

21) Scriitorul favorit?
Am o slabciune pentru Paul Goma.

22) Ce scriitor crezi că este supraevaluat?
Murakami.

23) Ce carte ţi-ai lua pe o insulă pustie?
Numai una?

24) Şi…acum ce citeşti?
Ma chinui cu Paul Auster “Oracle Night” . Merge incet, ca foarte meticulous si da milioane de detalii.

Greta spunea...

Wow, Carmen, sunt impresionată :) Chestia cu “Legendele Olimpului“ nu face decât să confirme, o dată în plus, că suntem soulmates :D

De mare angajament chestia cu virgulă :P cartea de bucate :))

Carmen spunea...

Eu nu mai aveam nicio indoiala, de cand am avut noi niste discutii pe teme de literatura :)

Andreea B spunea...

N-am timp acum pt aceasta leapsa din pacate daaar, remarc ca ne cam potrivim in gusturi :))). Iar la punctul 13) am inceput Demonii de cel putin 5 ori dar n-am trecut de pagina 50 niciodata. Tu ai terminat-o, deci... esti eroul meu :))))

Anonim spunea...

Greta draga, m-ai atins iar la corazon...
Analizam ce-as raspunde eu la intrebarile din leapsa... si constatam predominanta lui Frank Herbert si Orson Scott Card in aceste raspunsuri. Deci, in cazul meu, ar trebui sa mentionez doar exceptiile, ar fi mai scurt :))
Rox

Greta spunea...

@Andreea, trebuie să-ți mărturisesc, însă, că referitor la "Demoni" mai am doar o foaaaaarte vagă idee :)) Deci nu știu dacă merit să fiu erou :))

@Rox, și ție trebuie să-ți mărturisesc ceva: n-am citit nicio carte a domnilor menționați de tine, de fapt, doar de Herbert am auzit.... :-S

Stau și mă gândesc, cam fatalist așa, cât de multe cărți vor rămâne necitite și câți autori nedescoperiți, pentru că ne lipsește timpul...