duminică, 10 ianuarie 2016

Făcute și (încă) nefăcute până la 40 de ani


Am dat de curând peste lista asta. Nu știu cât de relevantă e - cred că depinde de felul de-a fi al fiecăruia, poate pentru cineva e mai important un salt cu parașuta decât o călătorie cu Orient Express - dar se poate spune că trasează niște repere. Și cum eu nu mai am decât 4 ani și 5 luni până la marele prag psihologic de 40 (shit, numai 4 ani???), am zis să le trec în revistă. Cine știe, poate dau peste ceva ce nici nu conștientizasem că-mi doresc și-mi vin idei noi :))

Le-am împărțit, gospodărește, în trei categorii altminteri foarte previzibile: ce-am bifat până acum, ce-a rămas nefăcut deocamdată și ce poate să rămână nefăcut, că nu mă deranjează defel.


Ce-am făcut:

1) Sărbătorește Anul Nou într-un oraș din străinătate.
Nemaipunând la socoteală Germania (că deh, despre ea nu mai pot spune că e străinătate pentru mine), noul an m-a găsit de două ori la Viena și o dată la Davos, în Alpii Elvețieni. Mi-ar plăcea un Revelion la Londra, că veni vorba. 

2) Ambiționează-te și încearcă să închei ceva care ți se pare peste puterile tale.
Se pune faptul că am urcat 877 de trepte într-un spațiu destul de îngust, de claustrofobia mea se dădea cu capul de toți pereții? La Florența am izbutit performanța, când am urcat în clopotnița, respectiv în cupola catedralei Santa Maria del Fiore. Cred că a fost prima și ultima oară când mi-am forțat limitele de maniera asta. 

3) Mergi la un spectacol sau concert cu un artist pe care-l admiri.
Eheeee :) Am făcut-o de nouă ori până acum, sănătoși să fim și noi și el, că o mai facem! :) Da, asta chiar e o experiență deosebită și bucurie în formă pură. 

4) Citește toate cărțile scrise de un autor care-ți place.
Am citit tot ce-au scris Rodica Ojog-Brașoveanu, Agatha Christie, Karl May, Stieg Larsson. Mai sunt mulți autori pe care i-am citit doar parțial. Ok, nu-i timpul pierdut. 

5) Stai, măcar o dată, la un hotel de lux. 
Am stat câteva nopți la ”International Carlton” în Cannes și alte câteva la ”Palais de la Méditerranée” la Nisa. Camere normale, nu suite-uri. A fost frumos, o experiență de care-mi voi aduce mereu aminte cu plăcere. Dar mi-aș dori să stau cândva și la un suite. La ”Hotel Imperial” în Viena, de exemplu :D 

6) Joacă măcar o dată la jocurile de noroc în Las Vegas. 
Mno, la Las Vegas încă n-am ajuns, dar am pierdut, cu real talent, 10 euro la cazinoul din Monte Carlo :D E cam tot aia, nu? Dar vreau și la Las Vegas, poate acolo câștig :))

7) Învață să prepari perfect un singur fel de mâncare, chiar dacă n-ai talent în bucătărie.
Talent am stabilit demult că n-am. Nu știu ce sunt alea sarmale perfecte, dar îmi ies bune de fiecare dată. Chiar dacă nu le-am fiert în oală de lut (că n-am). Și chiar dacă mi s-a întâmplat să pun busuioc în loc de cimbru (liniște acolo-n spate. Bine că n-am pus scorțișoară, daaaa? :D). 

8) Scapă de un obicei prost.
Mi-am ros unghiile ani de zile (începând de pe la 6 ani, din ce-mi aduc aminte). Am încercat de multe ori să renunț, dar n-am reușit. Acum se poate spune că am făcut niște pași înainte, adică mi se mai întâmplă să le rod în situații de mare stres - dar îmi iau seama destul de repede. 

9) Învață ceva nou și incitant.
Am învățat germana (de fapt, fac asta și acum și probabil n-o să termin niciodată de făcut :D). Cu siguranță a fost ceva nou pentru mine, cât despre incitant, să nu mai discutăm. Numai dacă mă gândesc la verbele cu particulă separabilă, particulă care de fapt e o prepoziție aflată întotdeauna la sfârșitul frazei și care poate schimba complet sensul. Și bineînțeles, aceeași prepoziție, dar cu alt verb, are un înțeles diferit. Poetic, vă spun :))

Ce n-am făcut (dar mi-aș dori).

1) Ia masa la un restaurant cotat cu 3 stele Michelin. 
2) Prestează muncă de voluntariat.
3) Mergi la o premieră într-una din operele celebre ale lumii, cum ar fi Scala din Milano.
4) Savurează o sticlă de vin foarte bun, fără să te gândești cât a costat. 
5) Călătorește prin Europa cu trenul Orient Express (o, daaaaa!).
6) Mergi la un meci susținut de echipa preferată și fă galerie.
7) Pleacă într-o călătorie spirituală - da, îmi doresc să ajung cândva la Ierusalim și la Vatican.
8) Donează 2-5% din veniturile tale în scop caritabil.
9) Răsfață-te cu un accesoriu de lux, cum ar fi un ceas Rolex sau ceva comparabil.
10) Cumpără un cadou scump pentru altcineva.
11) Degustă vinuri în Toscana sau în altă regiune viticolă celebră. (Hmm, două dorințe referitoare la vin și încă neîndeplinite. Musai să fac ceva în sensul ăsta).
12) Fă-i un bine unei persoane care nu va ști niciodată cine-a ajutat-o. 
13) Condu mașina pe o autostradă maritimă (numai dacă mașina e decapotabilă, zic).
14) Asta nu e pe lista originală, dar e o veche dorință de-a mea: să-l întâlnesc pe Al Pacino. Zâmbiți, nu-i așa? Păi aveți și de ce, e aproape o utopie. Dar nu se știe niciodată. 

Ce n-am făcut, dar nici nu țin s-o fac:

1) Încearcă să întâlnești un erou și să ai o discuție cu el. 
Cred c-ar fi interesant, dar... pot trăi bine și fără să se întâmple.
2) Mergi în safari în Africa.
Errrm, nu. Treaba asta cu natura, sălbăticia, animalele în habitatul lor natural nu-i pentru mine. Eu vreau la resorturi de lux, doar v-am mai zis că-s cam snoabă :D
3) Fă baie complet dezbrăcat în mare sau în ocean. 
Asta cred că-i mișto doar în filme. Oricum, nu mă tentează. Cred că m-aș simți goală (d'ohhh), nemaivorbind de senzația permanentă, justificată sau nu, că pătrunde vreun ceva mișcăreț pe undeva).
4) Îndrăznește să-ți dai demisia de la un loc de muncă pe care nu-l suporți.
Eu sper din tot sufletul să nu ajung niciodată să lucrez în asemenea loc.
5) Cumpără un obiect de artă pe care vei fi mândru să-l expui în casa ta.
”Nașterea lui Venus”, de Sandro Botticelli, nu era de vânzare ultima dată când m-am interesat :P
6) Invită-ți părinții la o cină elegantă la restaurant.
Mama nu mai e. Deci uite ceva ce nu va deveni realitate în viața asta. Dar cred că ar fi fost... frumos.
7) Fii mentor pentru un tânăr care vrea să învețe secretele profesiei tale.
Profesia mea, cea pe care-am învățat-o și practicat-o din pasiune, e(ra) cea de jurnalist. Cine știe dacă o s-o mai fac vreodată...
8) Nu ezita să practici un sport care să-ți ridice adrenalina, cum ar fi parașutism, bungee jumping șamd.
Ba o să ezit mult și bine, thank you very much. Dar mi-ar plăcea să zbor cu balonul cândva.
9) Schiază într-o stațiune celebră de schi.
Eu? Cu schiuri în picioare? Pe baba cu mitraliera o știți?
10) Învață să combini cinci tipuri de vin bun cu brânzeturi fine.
Iar vin? :)) Și de ce musai 5? Las' că o s-o facă oamenii de la restaurantul de 3 stele Michelin, aflat pe lista de to do's de mai sus :))
11) Dormi în natură câteva nopți.
Ce să fac?? Nu, foarte mulțumesc. Mă pișcă țânțarii și mi-e frig, sunt o sensibilă și-o delicată :))
12) Plimbă-te cu iahtul la Monaco sau Saint Tropez.
Am vizitat ambele locații și-a fost foarte frumos și fără iaht.
13) Fă-ți o schimbare radicală de look.
Adică ce înseamnă radical? Păr albastru? Sprâncene aurii? Piercing în buză? No lasă, că mă simt bine așa banală cum sunt :))
14) Încearcă să arăți fizic mai bine ca niciodată.
Nu știu ce se înțelege prin asta. Arăt mai bine ca la 20 de ani (în sensul că-s mai puțin naturală și ceva mai rafinată, sau așa-mi place să cred), dar mai bine ca atât, io știu? De-acum încep ridurile, se mai lasă pielea etc :))
15) Savurează o friptură așa cum se prepară la festivalurile din Argentina sau Brazilia.
Nu știu ce mă face să cred că e picantă. Deci s-o savureze cine dorește, eu mă lipsesc :))
16) Mergi singur într-o vacanță.
N-ar avea niciun farmec dacă n-aș împărți totul cu dumnealui jupânul.
17) Încearcă să ajungi într-o poziție de lider în domeniul în care profesezi.
Neah, nu-s făcută să fiu șef, măcar de-atâta lucru m-am convins până acuma. Vioara a doua, da, însă mai mult de-atât nu-i pentru mine.

Pfiuuu, că lung fuse. Dacă mă uit, constat că am îndeplinit destul de puține și am destulă treabă în anii următori. Ce să zic, baftă-mi urez să iasă ce-mi doresc! Voi cum stați la capitolul ăsta?

11 comentarii:

Anonim spunea...

Eu mai am heheee mult până la 40, dar așa mult ce mă regăsesc în lista ta de "parc-ar trebui, da' lasă". Ce zodie ziceai că ești? :))) Așa fricoasă, nici umbra mea nu cred că e. Recunosc, partea cu safari e interesantă - lei, girafe, elefănțeeei, dar cum fug și de-o gâză, n-apuc să mă trag de coamă cu domnu' leu, că mă și-nghite..

Oricum, baftă să ai! Nu au mai rămas prea multe lucruri de bifat și timp pare a fi berechet!

(țâf)

Anonim spunea...

Mai un sahari as face, sa vad niste pui de hippo, de elefanti si mini-girafe, vreo 2-3 maimutici haioase, o mana de zebre si ceva pestisori aurii. Da' zau ca nu cred ca e asa pasnic si roz, asa ca nu risc, ca daca apare vreo reptila, mor de spaima, soc si groaza! Lista are destule pe ea, dar e tiiimp, eu zic ca i'm not getting older, i'm only getting better :D Asa ca iti doresc sa fii sanatoasa doamna, ca le bifezi tu de pe lista si adaugi altele :)
Cris
Ps: inca nu m-am atins de cd-urile alea, desi fi-mea cred ca va fi o "muzicofila" ca ii pune tasu zilnic radio romania actualitati clasical music :)))

Greta spunea...

Gemeni sunt. Zice-se că ar trebui să fiu îndrăzneață, dar se vede treaba că am sărit caracteristica asta :))
Săru'mâna, baftă să fie :) În altă ordine de idei, îți comentai recent la un articol și n-a apărut. Sper că nu m-am rătăcit prin Spam :D

Greta spunea...

Da, mi-am adus aminte că tu îndrăgești puii de hippo :) Reptilele mă îngrozesc și pe mine și am un coleg care deține un terariu cu vreo 4 lighioane de-astea solzoase :D Și ne arată poze, toate vietățile au nume, el le alintă ”frumoasa mea”, aoleo! :)))
În altă ordine de idei, aplaud călduros educația muzicală a puiuței :D

Anonim spunea...

Doaaaaamne feri!!! tine-te departe de el zau, eu nici poze nu pot vedea :)))
Ieri evaluam ce jucarii are puica, si culmea e ca toate canta.. hmm.. se pare ca ii place si Jazz-ul, da din cap pe Maceo Parker :)))
Cris

Bianca Alexandra spunea...

"Îndrăznește să-ți dai demisia de la un loc de muncă pe care nu-l suporți." - As putea spune ca am facut asta (intr-un fel). Adica nu am ajuns in stadiul de a spune "I quit! Go to hell!", dar nici mult nu mai aveam. In schimb, nu m-am mai dus la munca (asta se intampla in America) si m-am simtit mai satisfacuta decat ar fi trebuit, stiind ca i-am dat angajatorului planurile peste cap.

Sper ca in acest an voi fi un om mai bun, din punctul asta de vedere. :))

Greta spunea...

Bravo, Bianca! :) Admir un asemenea curaj, eu nu știu dacă l-aș avea. Și cred că erai perfect îndreptățită să te simți satisfăcută, din moment ce angajatorul te chinuise. Un fel de ”in your face!” la adresa lui, cum ar veni :)

o femeie spunea...

Sunt multe care nici nu le-as face de pe lista :)) dar am fost in pozitia sa nu imi placa un job, sa imi gasesc altceva si ziua cand mi-am informat sefii ca de aici incolo e preavizul de 3 saptamani a fost...o zi absolut o usurare!!

Adela Tarpan spunea...

Daca vrei lux mergi intr un safari. Si nu glumesc :)

Greta spunea...

Da, cred că nici șefii tăi n-au uitat prea repede ziua aia, evident din alte motive :))

Greta spunea...

Nu m-am gândit niciodată din perspectiva asta, recunosc :)