După cum am mai spus cu alte ocazii, în materie de muzică clasică marea mea dragoste este și va fi pentru totdeauna una singură... Wolfgang Amadeus Mozart :) Cuvintele sunt prea sărace pentru a putea descrie fascinația pe care o exercită creația lui asupra mea, bucuria pe care-o am când îi ascult muzica și admirația pentru geniul care este. Nu a fost, ci este. Fizic a murit acum sute de ani, dar va trăi pentru totdeauna și personal n-aș putea vorbi despre el altfel decât la timpul prezent.
Prin urmare, n-am vrut să treacă ziua de azi - când, dacă legile firii ar fi fost altele, Mozart ar fi împlinit 261 de ani - fără să scriu ceva despre el. Doar că nu prea știam ce anume, n-am mai citit nicio carte nouă, despre celebrul film am scris cu ocazia aniversării de anul trecut, așadar ce să fie? Așa că mi-am propus să relatez câteva aspecte mai puțin știute despre el, care, poate, vor fi interesant de aflat :)
1. Chiar dacă ultima simfonie compusă de el (”Jupiter”) este cunoscută ca fiind Simfonia nr. 41, Mozart este autorul a 68 de simfonii. Jumătate dintre ele au fost compuse de la vârsta de 8 până la 19 ani. Opera sa componistică însumează peste 600 de lucrări.
2. Ultimul cuvânt rostit de compozitorul Gustav Mahler înainte de-a muri a fost ”Mozart”. Acest lucru a fost relatat de însăși soția lui Mahler, care i-a fost alături în clipa morții.
3. O anagramă a numelui său - Wolfgang Amadeus Mozart - este ”A famous German waltz god”.
4. Unul dintre cei mai mari admiratori ai lui Mozart a fost Beethoven, care și-a dorit enorm să-l cunoască. Opiniile biografilor sunt contradictorii în privința asta. Unii spun că cei doi s-au întâlnit la Viena, cel mai probabil în anul 1787, deci când Beethoven avea 17 ani, iar Mozart 31 - și Beethoven i-a interpretat la pian o compoziție proprie. Mozart ar fi fost atât de impresionat, încât s-a oferit să-l ia ca elev - fapt care nu s-a mai întâmplat, deoarece Beethoven a fost silit să se întoarcă la Bonn având probleme familiale. Pe de altă parte, alți biografi spun că asta nu avea cum să se întâmple în realitate, cunoscută fiind aversiunea lui Mozart față de ideea de-a pierde timpul dând lecții. Mie-mi place să cred că s-au întâlnit :)
5. Cauza morții lui Mozart rămâne, în ciuda a mii de studii și cercetări efectuate, necunoscută. În total sunt documentate 118 ipoteze în această privință. Febră reumatică, pneumonie, otrăvire cu mercur, insuficiență renală, trichineloză sau infecție cu streptococ sunt numai câteva dintre ele. Adevărul nu va fi cunoscut, probabil, niciodată.
6. Cu vreo câteva luni înainte de-a muri, Mozart începuse să lucreze la mai multe compoziții, iar pe multe dintre ele nu le-a mai terminat, obsedat fiind de Recviem. După moartea lui, nevastă-sa a distrus hârtiile cu lucrările începute, pe considerentul că n-ar avea oricum nicio valoare, de vreme ce nu fuseseră scrise decât câteva măsuri la fiecare dintre ele. Fapt care nu demonstrează decât cât putea fi de, mă scuzați, toantă - în fond, nici Recviemul nu fusese terminat, Franz Xaver Süssmayr fiind cel care l-a dus la capăt în forma cunoscută astăzi. Dar deh... Constanze (”Stanzi”, cum o alinta Mozart), n-a fost oricum din cale-afară de mintoasă.
7. În ciuda a ceea ce se scrie în multe biografii romanțate, Mozart nu și-a iubit nevasta. Dragostea vieții sale a fost cumnata lui, Aloysia Weber - căreia i-a declarat ce simte și care l-a respins în chip destul de brutal și zeflemitor. Mozart nu și-a revenit niciodată pe deplin după acest eșec.
8. Instrumentul său muzical preferat nu a fost pianul, așa cum s-ar putea crede, ci clarinetul, pentru care a compus în mod special un concert și două cvintete. Aparte de asta, clarinetul este foarte des întâlnit în compoziția sa camerală. Se spune că, referindu-se la concertul de clarinet, Richard Strauss ar fi exclamat: ”aș da orice să-l fi compus eu...!”.
9. Pe data de 27 ianuarie 2006, când s-au împlinit 250 de ani de la nașterea lui, clopotele tuturor bisericilor din Salzburg au bătut concomitent la ora 20:00, consemnată în acte ca fiind ora la care s-a născut.
10. A fost bun prieten cu Joseph Haydn, care spunea despre el că este ”cel mai mare compozitor pe care l-am cunoscut vreodată”.
(Imaginea pe care am ales-o reprezintă unul dintre foarte puținele portrete autentice ale lui Mozart și a fost pictat în anul 1782 de către cumnatul său, Joseph Lange - soțul Aloysiei, marea lui dragoste...).
10. A fost bun prieten cu Joseph Haydn, care spunea despre el că este ”cel mai mare compozitor pe care l-am cunoscut vreodată”.
(Imaginea pe care am ales-o reprezintă unul dintre foarte puținele portrete autentice ale lui Mozart și a fost pictat în anul 1782 de către cumnatul său, Joseph Lange - soțul Aloysiei, marea lui dragoste...).
4 comentarii:
Eu m-am indragostit de Bach. O dragoste d'asta fugoasa, brusca, ce-ti cade pe virful capului si te lasa groggy. Da, e recent, stiu, astept sa-mi treaca. Dar cind aud preludiul n°2 in C minor imi dau lacrimile instant.
Jual
De ce să-ți treacă? :) Bach e inegalabil, e... un gigant :) Mie-mi place foarte mult, chiar dacă nu sunt familiarizată cu muzica lui de orgă.
Iubesc însă concertele de vioară, suitele orchestrale, concertele Brandenburgice... Și-mi mod special concertul pentru oboi și vioară în Re minor, pe care tocmai îl ascult, că m-ai inspirat:
https://www.youtube.com/watch?v=nSM9B0iaVys
Greta la TV pe 3sat este o emisiune cu dirijorul tau preferat.
Sb 28.01.17 - 21.20 Uhr
cu drag Livia din Stuttgart
Mulțumesc, Livia, am urmărit documentarul! Foarte bine făcut, mi-a plăcut enorm și am așa o stare de bine acum... :)
Trimiteți un comentariu