luni, 5 octombrie 2020

Mostre din viața în Germania (X)


Postarea de astăzi va fi poate un pic mai subiectivă (nu că altele de până acum n-ar fi), pentru că e legată de un aspect care uneori m-a întristat, alteori m-a agasat, iar câteodată m-a enervat de-a binelea. Azi, după ce-am citit cel de-al patrulea episod din serialul Alexandrei, am deschis editorul de text determinată să mă exprim pe tema dătătoare de nervi. Și nu numai.

1) Dacă ați parcurs primele 3 episoade, v-ați putut face o idee despre iadul parcurs de Alexandra în Spitalul de Arși din București. Despre nepăsarea medicilor, despre lipsa lor de compasiune, despre dezinteres și slaba lor pregătire profesională, care i-a făcut să ia decizii greșite. Despre infecțiile trecute sub tăcere. Despre durerile infernale. Despre asistente, infirmiere și kinetoterapeute care s-au implicat din tot sufletul și datorită cărora, cel mai probabil, Alexandra și alți pacienți au supraviețuit. 

În cel de-al patrulea episod - ”Veșnic pacienți, câteodată oameni” - Alexandra a ajuns într-un spital german. Diferența este ca de la noapte la zi. Are propria ei rezervă, totul este curat, cald, steril. Echipamente performante. Un mediu care o face să se simtă în siguranță. Medicii nu sunt aroganți. I se explică detaliat toate procedurile planificate. Cadrele medicale sunt blânde, fac tot ceea ce ține de ele pentru a-i ușura durerea și, în general, pentru a o ajuta.

Află că și aici va trebui să facă băi și, terorizată de ceea ce îndurase în România, întreabă dacă vor durea. I se spune că nu (practica lor este să înmoaie cicatricile cu uleiuri și substanțe intens hidratante) și i se explică detalii despre procedura aceasta, altminteri barbară.

”-În mod normal, în faza critică, băile marilor arși se fac sub analgezie serioasă, sedare, anestezie, nu când aceștia sunt complet treji. Șocul durerii uriașe nu este ceva ce pacientul ar trebui să experimenteze din cauza actului medical. Suferă și așa cumplit. Nu e permis să contribuim și noi la supliciu”. 

Într-adevăr, disconfortul resimțit a fost minim, incomparabil cu experiența din România. Când procedurile devin dureroase, medicii o întreabă dacă mai rezistă sau vrea să facă o pauză - și se opresc ori de câte ori le solicită ea. Este întrebată mereu dacă vrea calmante mai puternice, doctorii sunt impresionați de rezistența ei la durere. Deh, la ce experiență a acumulat... Aici nu i se spune ”nu primești nimic mai puternic”. Mai târziu, în faza operațiilor, chirurgul face eforturi mari pentru a-i salva degetul arătător, compromis de medicul din România care i-a deschis, fără să fie nevoie (și pe viu) articulația. Eforturile dau rezultate, degetul Alexandrei este salvat.

Competență. Grijă față de om. Răbdare. Compasiune. Umanitate. Pe toate le găsește Alexandra în spitalul din Germania, la absolut toate cadrele medicale cu care interacționează și care se ocupă de tratamentele ei. 

”La final, îi mulțumesc și îmi strânge mâna, empatic.

-Îmi pare rău că nu pot să fac mai mult…

Medicul acesta ne-a primit aici cu toate problemele noastre, cu infecțiile, cu exigențele ridicole ale Ministerului în ceea ce privește hățișul de acte cerute clinicii și cu întârzieri de plată. Nu ne-a umilit niciodată. Nu a făcut presiuni. După ce România ne-a aruncat la gunoi, el ne-a acceptat din toată inima și ne-a deschis porțile vindecării, într-un moment în care ne credeam condamnate la o viață de chin. A trecut peste atribuțiile lui doar ca să ne ajute. Din compasiune. Pentru că este un om bun. Și tot el spune că îi pare rău că nu a putut să facă mai mult!”.

Pentru Alexandra, contrastul dintre România și Germania este nimicitor. Acum înțelege mult mai bine diferențele, înțelege de ce ar fi avut nevoie și se va întreba tot restul vieții cum ar fi fost dacă ar fi avut parte de la bun început, imediat după incendiu, de tratamentul din spitalul german. Sau dacă nu de la început, măcar mai devreme.
Și dacă lipsa dotărilor din spitalul românesc ar putea fi explicată, atitudinea nemernicilor care-și ziceau doctori nu are absolut nicio justificare. Niciuna.

Am mai spus-o și cu alte ocazii. Eu n-am fost încă internată aici; experiențele mele au fost doar la nivel de cabinet. Chiar și cu puținul pe care l-am experimentat am fost uluită de grija lor, de cât de atenți erau, de cât de preocupați să nu mă doară o procedură sau alta. Pe-atunci nu vorbeam germană, dar ne înțelegeam în engleză. ”Please tell me if it hurts, ok? I'll give you something stronger. It mustn't be any pain”. Le pasă. Au fost educați să le pese.
Pe de altă parte, omul meu a fost spitalizat de mai multe ori. Tratat de fiecare dată cu grijă, respect, competență, umanitate. Intervențiile chirurgicale au reușit foarte bine. Și profesorul care l-a operat pe el a trecut peste atribuțiile sale, ca să-l ajute.
”Cum v-aș putea mulțumi vreodată?” l-a întrebat la ultimul control.
”Să vă amintiți din când în când de noi, cei din secție”, i-a răspuns profesorul, cu un zâmbet.

Aceasta este Germania. Germania căreia i se reproșează de către alte state că ar fi arogantă. Că prea se crede superioară și „mai cu moț”. Că de fapt nu e vreo mare scofală nici aici. 

Ba este. Chiar este MARE scofală. Cine nu crede, să o întrebe pe Alexandra. Și până ajunge să o întrebe, să citească cele 4 episoade ale calvarului ei. Diferența se vede și din avion. Din păcate, după cum veți citi în articol, nici doctorii nemți nu au putut realiza imposibilul. În mare parte din cauza complicațiilor cauzate de infecții, Alexandra nu va mai fi niciodată ca odinioară.

Vedeți? De aceea - dar nu numai de aceea - îmi ies uneori din pepeni când citesc sau aud că Germania nu e mare chestie. Pentru că eu am termeni de comparație concreți. Nu atât de concreți precum Alexandra; am fost și sunt foarte norocoasă din punctul ăsta de vedere. Chiar și așa, am trăit destule încât să apreciez ceea ce are această țară de oferit.

2) Una dintre principalele chestiuni pentru care Germania în general și Angela Merkel în special a fost blamată se referă la problema refugiaților. Vai de mine, ce mai freamăt acum cinci ani, ce mai zbucium. Cât de înjurată a fost Merkel. Se prevedea Apocalipsa, n-o să mai rămână nimic din Germania, o să devină țară de ”muslims”, o să pățească și o să i se întâmple.
Lăsând cifrele să vorbească de la sine, iată cum stau lucrurile după o jumătate de deceniu:

Aproximativ 1.000.000 de refugiați a primit Germania în 2015, atrăgându-și un val de critici fără precedent pentru politica imigraționistă permisivă. Acuzațiile de populism și grandomanie aduse Angelei Merkel erau printre cele mai inofensive.
Cinci ani mai târziu, din acest milion de oameni:
- 350.000 lucrează cu normă întreagă;
- 55.000 sunt integrați în programe de Ausbildung (o școlarizare de 2 sau sau 3 ani, cu accent pe partea practică, la absolvirea căreia vor avea o meserie), pentru care limba germană este indispensabilă;
- 10.000 studiază la universități.
Circa 570.000 primesc încă ajutor de la stat, dar unii dintre ei lucrează cu contracte part time. 
 
(sursa

Așadar aproape jumătate de milion de oameni, care au venit în Germania pentru a-și da un reset și a începe viața de la zero. Au ales să muncească și să învețe. Iar Germania le-a oferit această posibilitate.

Da, știu că Germania menționase cotele unice obligatorii, iar protestele multor țări au fost masive. Personal, cred că dreptatea e pe undeva pe la mijloc. Normal că o țară se înfurie dacă i se impune ceva; pe de altă parte, ideea era ca toate statele membre ale Uniunii Europene să-şi asume o responsabilitate egală pentru migranţii care ajung pe ţărmurile europene.
Dar nu s-a mai auzit nimic legat de ce-au făcut celelalte țări; nici dacă au preluat imigranți, nici câți, nici ce demersuri de integrare au făcut concret pentru acei oameni, nici ce s-a întâmplat cu ei. Despre Germania, în schimb, se știe ce-a făcut în această privință. Și pentru asta, dar nu numai pentru asta, eu o respect infinit.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Respect perfect justificat!
Este o societate in care, prin traditie, functioneaza civismul, (in sensul nedeformat al cuvintului).
Irina

Maya spunea...

Poate pentru cei care vin aici doar pentru bani asta e realitatea. Stiu ca multi zic ca totul e mai bine la ei in tara dar poate sunt eu defecta si nu ma simt neacasa aici in Germania.
Motivul major pentru care am ales sa plec din tara a fost clar sistemul sanitar si oamenii ce lucreaza acolo. Am avut o singura operatie ce ar fi trebuit sa fie banala, de fiere. Dar care a dus la hemoragie din cauza ca se opera pe banda. Sa zic ca am stat 24 de ore asa, asistentele zicand ca e in regula si doctorul sa fie acasa si de nederanjat. In acest timp salteaua era imbibata in sange dar totul in regula. Noroc ca maica mea a reusit cumva sa convinga pe careva sa faca ecografie si sa vada.
Si asa dupa a 2 operatie, mi se facea antibioticul direct in vena si dadeau ochii peste cap ca vai nu zambeam de durere. Nu cumva sa am pretentia ca imi trebuie la toaleta. Sau de ce nu zburd cand sa si stau in fund era greu.
Daca as fi putut as fi plecat pe jos de acolo. Exact aceeasi atitudine am intalnit la majoritatea din sistem si exact de asta la fel ma enerveaza comentariile la adresa Germaniei.
Clar nu e perfecta si nici oamenii dar nu e societatea rece de care se vorbea.
Pentru mine e o tara unde pot munci si sa vad ca pot face ceva prin munca.

Maria spunea...

Bine te am gasit, Greta!
Cred ca ti am citit cam tot blogul, ma bucur ca te am descoperit,impartasesc multe din placerile,dezgusturile si parerile tale.
Din pacate,nu mai pot sa zic mai nimic bun despre tara asta,in care am ales totusi sa raman. Daca am scrie toti despre experientele noastre in sistemul de sanatate de aici, ma tem ca ar iesi un serial de groaza interminabil. Am mai putea scrie si despre sistemul de educatie, are iesi tot cam asa ceva. Este evident ca e vorba de oameni aici, nu stiu,nu reusesc sa inteleg de ce au ajuns oamenii atat de neoameni in tara asta. Dar oricare ar fi motivele, eu una nu mai am nadejde de schimbare in bine. In orice tara te ai duce, cel putin in Europa, este altceva, oamenii sunt normali, isi fac treaba, sunt seriosi, au constiinta, nu si doresc sa si bata joc de semeni sau sa le faca rau, sunt in general amabili si omenosi. Nu exista nimic perfect pe lumea asta, bineinteles ca toate padurile au uscaturi, unele paduri insa sunt uscate de a binelea si doar ca exceptie mai gasesti ceva viu si sanatos.
Despre Germania pot sa confirm ca e o tara cu oameni sanatosi la cap si la suflet. Anul trecut, in drum spre Franta, am avut un necaz cu masina si am stat 2 saptamani in Landsberg am Lech. Necazul a palit in conditiile in care am avut astfel din nou prilejul sa traim cu ei acolo de toate. Ne au rezolvat toate problemele, nu putine - aveam cu noi pe matusa mea de 92 de ani si pe nepotica mea, suferinda de epilepsie... Pana la urma a fost un fel de concediu nedorit,neplanificat, dar chiar foarte frumos. Nu a fost prima data cand m am bucurat de Germania.
Iti doresc sa ti fie bine si drag acolo, Greta!
Avem o singura viata aici si cred ca suntem datori sa ne o traim frumos. Frumosul asta nu tine de conditiile materiale decat in mica masura, dar tine de oamenii de langa tine si de ceea ce poti realiza cu si pentru ei, asa cred...
Cu mare drag,
Maria

Greta spunea...

Într-adevăr, Irina, așa este. Nu că n-ar avea și ei destule care să necesite îmbunătățiri... dar este o societate căreia îi pasă, și cred că ăsta este unul dintre aspectele esențiale.

Greta spunea...

Nu ești DELOC defectă, Maya! Sau ok, atunci sunt și eu cel puțin la fel de defectă ca tine, pentru că și eu mă simt acasă în Germania... mai acasă decât m-am simțit oricând în România. Și da, aici ai cu adevărat sentimentul că munca ta înseamnă ceva.

Greta spunea...

Bine-ai venit, Maria! :) Îți mulțumesc pentru că ești aici și mă citești, mă onorezi și-mi faci o mare bucurie prin ceea ce mi-ai spus :)
De asemenea, mă bucur că Germania a fost bună cu voi, deși-mi pare rău că ați avut probleme... Confirm că nemții sunt foarte săritori și-n general nu sunt nici pe departe poporul distant pe care-l cred mulți.
Te îmbrățișez cu mult drag, Maria :) Să fii bine, tu și toți cei dragi ție.