duminică, 15 noiembrie 2020

România. Nimic.

N-aveam un text anume plănuit pentru astăzi, dar m-aș fi gândit eu la ceva. Acum însă, nu mă mai pot gândi la nimic. 

Zece oameni au ars de vii aseară, într-un incendiu izbucnit la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului județean din Piatra Neamț. Primele cercetări arată că focul a pornit de la o instalație de oxigen care nu a funcționat cum trebuie și s-a întins rapid și în salonul alăturat.

Medicul de gardă a intrat în salonul unde focul ardea și, ajutat de o asistentă, a scos pacienții împingând paturile. Are arsuri pe circa 40% din suprafața corpului, mai ales în partea inferioară. Nu 80% cum se spusese inițial, dar 40% este, de asemenea, foarte grav. 

La ora asta, avionul militar în care se află medicul trebuie să fi aterizat în Belgia, fiindcă din fericire a fost acceptat - în mod excepțional, date fiind condițiile actuale impuse de pandemie - la spitalul ”Regina Maria Astrid” din Bruxelles, unde va fi tratat. 

Nu doar faptul că s-a întâmplat așa ceva este șocant și cumplit. 

Dar.

În 2020, la exact 5 ani după tragedia de la Colectiv, România nu are capacitatea de a trata nici măcar UN SINGUR mare ars.

Nu mai este nimic de spus.

Dumnezeu să-i ajute doctorului, să se recupereze pe deplin. Iar pe cei duși de moarte năprasnică, arși de vii în paturile unde oricum se luptau să respire, să-i odihnească în pace.

Niciun comentariu: