marți, 23 martie 2021

Fractură de logică nemțească

Edit 24 Martie:

Au revenit asupra deciziei și au schimbat modificarea, vorba ceea. Ziua de joi va fi zi normală de lucru. Mi se pare firesc, degringolada ar fi fost prea mare și inclusiv epidemiologii au spus că n-ar face nicio diferență; în tot cazul, nu în bine.
Angela Merkel și-a cerut scuze, într-o declarație care mie mi-a reamintit că trăiesc într-o țară unde politicienilor LE PASĂ. Nu tuturor, ce-i drept; dar celor mai mulți dintre ei, le pasă. De aceea respect țara asta, de aceea mă simt în siguranță aici, în ciuda poticnelilor și stângăciilor survenite în gestionarea procesului de vaccinare.
Și inclusiv de aceea sunt încredințată că până la urmă, va fi bine.
Redau declarația în engleză, sursa fiind ABC News:

“The idea of an Easter shutdown was drawn up with the best intentions, because we must urgently manage to slow and reverse the third wave of the pandemic,” Merkel said. “However, the idea ... was a mistake — there were good reasons for it but it could not be implemented well enough in this short time.”

“This mistake is my mistake alone, because in the end I bear ultimate responsibility for everything,” she told reporters. “A mistake must be called a mistake, and above all it must be corrected — and if possible, that has to happen in time.”

“At the same time, of course I know that this whole matter triggers more uncertainty — I regret that deeply and I apologize to all citizens,” she said.

 ***

Care-o mai pricepe ceva din strategia de lockdown a Germaniei, tac-su-i Einstein. Am zis! 🤬

Așadar. După aproape 3 luni de lockdown sever, în care n-au fost deschise decât supermarket-urile, băncile și farmaciile, au început ”primele măsuri de relaxare”. S-o facem în etape, treptat, înceeeet, au decretat autoritățile. De bunele lor intenții s-a ales praful încă din prima săptămână, când prostimea a dat buzna pe străzi, în mall-uri și-n parcuri, purtând masca de cele mai multe ori după chef, adică la mișto sau deloc. Prin urmare, incidența a crescut rapid la 108 cazuri/100.000 de locuitori, așa că vorba bancului, pauza s-a terminat, capul la fund.

Cel mai mare semn de întrebare era legat de perioada Paștelui (care anul acesta va fi pe 4 aprilie, adică duminica viitoare). Măsuri severe! au zbierat autoritățile, închidem tot de joi 1 Aprilie, până marți 5 aprilie. Tot însemnând tot - inclusiv supermarketuri, brutării, mezelării, farmacii, pe scurt: absolut tot. Ele ar fi fost oricum închise în Vinerea Mare și în lunea de după Paște, care sunt sărbători legale, diferența fiind că de data asta au inclus și ziua de joi. ”Cinci zile în șir ca să spargem al treilea val”, au clămpănit ei cu demnitate. 

Alooo. Planul ăsta splendid are 2 hibe majore:

1) Știind că totul se închide încă de joi, cam cum anticipați că se vor comporta oamenii? Vor aștepta relaxați să vină ziua de sâmbătă ca să meargă la cumpărături pentru masa de Paște? Sau se vor înghesui cu disperare miercuri, supraaglomerând magazinele?

2) Că tot ziceam de sâmbătă. Aaaa, păi sâmbătă deschidem, program normal. Bă, ej nebun? Nu ziceați că trebuie cinci zile consecutive ca să punem valul la respect? La ce ne ții încuiați 2 zile, ca să ne dai drumul în a treia zi? Asta e, măcar ne-am face provizii pentru 5 zile, pâine la congelator ca să se mențină proaspătă și gata, cel puțin știm o socoteală. Așa, evident că toți se vor îmbulzi sâmbătă like there's no tomorrow. 

No, asta e măreața strategie de Paște a nemților. Suspectez că valul va fi foarte impresionat 🙄

4 comentarii:

Anonim spunea...

Haidi, bre, ca nici cu francezii nu mi-e rusine! Aici incidenta e de vreo 300 la 100 000 loc, dar nuuuu, noi nu confinam. NU inchidem scolile (se inchid ele singure, dar in cazul asta ordinul nu vine de sus de la onoratul ministru).

Saptamina trecuta a fost de risu'-plinsu'. A iesit primul ministru pe post si a zis, ceea ce toata lumea se astepta, ca va confina 16 departamente, in principal din Ile de France. Surpriza a venit cind a detaliat confinementul: curfew la ora 19 in loc de 18 (ca tre' sa tinem cont de ora de vara, nu?), populatia din 16 departamente poate sa se deplaseze pina la 10 km in jurul domiciliului si ca sa iesi trebuie declaratie pe onoare cu un motiv bifat dintr-o lista de vreo 20. Vorbim de Paris, da? 10 km inseamna ca traversezi in lung si-n lat, magazine non-esentiale inchise (dar librarii, saloane de estetica si coafura deschise! Florariile, mi se pare, inchise!).

Si epilogul de a 2-a zi: declaratia pe propria raspundere a fost considerata atit de complicata incit s-a renuntat la ea. In schimb trebuie sa ai o factura in buzunar ca sa dovedesti ca nu esti mai departe de 10 km de domiciliu sau ca nu ai iesit/intrat intr-o regiune de alta culoare.

Dar faza cea mai geniala a fost cind s-a enervat Macron pe Castex si a reprosat ca a utilizat cuvintul "confinement" cind el a zis sa n-o faca, pt ca oamenii trebuie lasati liberi. Confinare fara inchidere - nou concept macronian! Iar jurnalistii au titrat "Confinementul-al-carui-nume-nu-trebuie-pronuntat" (vezi aluzia!)
Jual

maya spunea...

Si astazi iesi Merkel sa spuna ca este greseala cu joi si ca renunta. Deja asta tinde in tragico amuzant ca sincer nu mai stiu cum sa o iau.
mereu au fost dupa o zi libera cozi imense la magazine nu stiu de ce acum nu s-au gandit la asta..sau poate ei nu urmaresc stirile locale.
Serios ca ma gandesc sa ma duc 2 luni in tara sa lucrez de acolo in home office si sa ma vaccinez.

Greta spunea...

La asta cu "Confinementul-al-carui-nume-nu-trebuie-pronuntat" mai să dau cafea pe tastatură =))))))))) Genial, pur și simplu genial. Când se ridică restricțiile, musai să fie cu Wingardium Leviosa, altfel nu se poate :)))))

Râdem și noi, ce mai putem face... Unele măsuri frizează absurdul. Încaltea asta cu ora de vară și ”confinare fără închidere” o să rămână, cel mai probabil, în folclor.

Ai noștri s-au răzgândit azi, deci joi va fi zi normală de lucru. Mai bine așa, sunt sigură că ar fi fost un caz de ”mai mare beleaua decât ocaua”...

Greta spunea...

Am citit-o și eu pe doamna și sincer, mie mi-a plăcut. Ca politician, mi se pare lăudabil să spui ”am greșit”. Din ce-am înțeles ea nici nu susținuse ideea asta ridicolă, periculoasă și de fapt inutilă; dar premierii land-urilor ținuseră morțiș.
Eu încă mai sper că vor redresa barca și vor lua niște măsuri serioase și coerente. Inclusiv în ceea ce privește vaccinarea (eu mă încadrez în grupa a treia, care aici în Land nu a început încă).