duminică, 27 februarie 2022

Îmi place tot mai mult de noul cancelar

Pe lângă faptul că și-a dat acordul pentru excluderea Rusiei din SWIFT și trimiterea de armament în Ucraina (două decizii absolut normale, care se impuneau de la sine), cancelarul Olaf Scholz și-a făcut cunoscute următoarele intenții:

- construirea a două noi terminale pentru gaz natural lichefiat, la Brunsbüttel şi Wilhelmshaven (nordul Germaniei). Asta ar trebui să rezolve, practic, problema dependenței de gazul rusesc. Și cred că este esențial ca partenerii din NATO să vadă poziția Germaniei, care nu va reintra în sfera de influență rusească după încheierea conflictului;

- modernizarea armatei - care, truth be told, cam fusese lăsată la coadă în ceea ce privește fondurile alocate. Scholz a anunțat că în primă fază se vor investi, suplimentar, 100 de miliarde de euro (până acum bugetul anual fusese de 50 de miliarde). Apoi, anual, se vor aloca 2% din PIB pentru Apărare. 

Sigur că va fi un drum greu, mai ales în ce privește primul obiectiv. Greu și costisitor. Dar este un demers esențial pe termen lung și nicio schimbare de paradigmă nu e ușoară.

În altă ordine de idei, nu știu dacă voi putea dormi la noapte. Am senzația că următoarele ore sunt decisive. Dacă va rezista Kiev până la sosirea ajutoarelor din Vest, șansele unui deznodământ pozitiv vor crește.

Îmi împreunez mâinile într-o rugăciune. Nădăjduiesc din tot sufletul ca la răsăritul soarelui Kiev să fie în picioare, iar președintele Zelensky în viață. Slava Ukraini!
🇺🇦

Gânduri la grămadă: amărăciuni, admirație, temeri...

Aveam în plan un alt articol pentru astăzi, dar a scrie despre orice altceva decât raportându-mă la ceea ce se întâmplă în Ucraina mi se pare absolut nepotrivit.

Războiul acesta a intrat în toate casele. Ne culcăm cu gândul la el și de cum ne trezim, dăm buzna pe telefoane să aflăm ce s-a întâmplat în cursul nopții. Mai rezistă Kiev? Mai trăiește președintele Zelensky? Abia după ce aflăm că răspunsul e ”DA” la ambele întrebări, putem răsufla ușurați și începe ziua propriu-zis. 

Mobilizarea întregii lumi este copleșitoare. Dacă n-ar fi un descreierat obsedat de presupusa-i măreție, un robot programat să ucidă și lipsit de cel mai mărunt sentiment omenesc, Putin și-ar fi zburat demult creierii. Cred că așa ar face oricine văzând că omenirea întreagă îi este potrivnică. Dacă până și Australia trimite echipament militar în Ucraina? Neletal, dar orișicât - reprezintă un statement puternic.

În România, societatea civilă este mai mult decât impresionantă. Oamenii fac ceea ce politicienii au refuzat să facă - declarând în primă fază, cu o nesimțire care te lasă pur și simplu mut, că ”nu facem invitații ca refugiații să vină în România”. Din fericire, populația a dovedit mai multă minte și incomparabil mai mult suflet decât bravii conducători. Nu că ar fi pentru prima dată. Și asta mă aduce la subiectul care m-a amărât și revoltat de vreo două zile - atitudinea românilor, păreriști de Internet, referitoare la Germania și in extenso, la poporul german. 

Exceptând Rusia, nu cred că a fost o altă țară mai înjurată zilele astea. Uitat e subiectul pandemiei, s-a așternut praful de două degete peste el. Din virusologi, românii au devenit peste noapte experți în politici economice și balistică. Au făcut un curs rapid pe Google, ca de obicei și le grăiesc adânc. Și cum tot urăsc ei Germania în general, ilogic și-n mai toate privințele (chestiune despre care am mai scris și n-o reiau acum), le-a picat mănușă ezitarea acesteia de-a accepta excluderea Rusiei din SWIFT.

Că mulți s-au revoltat din cauza asta, pot spune că înțeleg. Excluderea din SWIFT a fost prezentată de mass media drept arma supremă, bau-baul care l-ar determina pe Putin să cedeze și să comande retragerea trupelor. Fapt care nu-i exclus să se întâmple (sper), inclusiv ca urmare a presiunii oligarhilor ruși ce se văd în imposibilitatea de a-și accesa imensele averi. Nu reprezintă, din păcate, și o garanție că așa se vor petrece lucrurile. Dar orice măsură care strânge Rusia în chingi reprezintă un plus.

Să ne-nțelegem. Nici eu nu sunt entuziasmată de faptul că nemții nu s-au preocupat să-și asigure surse alternative de gaz. Dacă nu începând din 2006, când Putin a început să se cocoșească și să pună presiune pe Europa, măcar în al 12-lea ceas s-o fi făcut, adică după anexarea Crimeei din 2014. Este o chestiune elementară că nu se țin toate ouăle în același coș, cu atât mai mult cu cât coșul e controlat de un tip megaloman și în mod evident instabil psihic. Cum bine scrie cineva pe Facebook, ”interdependența economică generează leverage strategic”.

Dar. Ajungându-se în situația actuală, trebuie jucate cât mai bine cărțile pe care le ai la dispoziție. Olaf Scholz a devenit cancelar după alegerile de anul trecut din septembrie, practic el s-a trezit cu un cartof fierbinte în mână, pe care trebuie să fie foarte atent cum îl ține. Mentalitatea din categoria ”i-haaaa, la luptă, oștenii mei!” e cool numai în filmele lui Sergiu Nicolaescu. În realitate, când sunt atât de multe în joc, o decizie presupune analiză a posibilelor implicații ulterioare, pentru poporul de care ești direct responsabil.
(Bine, presupune analiză pentru factorii decidenți, nu pentru românii ultraspecializați în politici economice. Ei știau de la bun început ce trebuie făcut, dom'le - și mai ales, când).

Mărturisesc, și pe mine mă iritase inițial ezitarea asta, dar apoi am citit și am înțeles mai bine. Eu de exemplu, până acum două zile habar n-avusesem ce e SWIFT. Mă enervasem în principal fiindcă, la rându-mi, fusesem influențată de articolele care prezentau excluderea Rusiei drept o metodă infailibilă de-a pune capăt conflictului. Nu este însă așa, oricât de mult ne-am dori să fie.

Dincolo de toate acestea însă, ceea ce cu adevărat m-a ... n-am cuvânt exact să descriu ce-am simțit; să spunem că m-a șocat este impropriu, dar fie: ceea ce m-a șocat a fost valul de ură la adresa întregului popor german. Crezusem că m-am obișnuit, dar nu. Din păcate și aici - ca pretutindeni - populația e privită prin prisma conducătorilor ei. Ce-am citit în ultimele zile, m-am îngrozit. De la înjurături la adresa nemților ca popor, până la urări de ”să vină războiul peste ei”. Și când te revolți citind asemenea sălbăticie, ți se spune, pe un ton condescendent, să ”n-o iei personal”.
Serios? Dar cum altfel decât personal pot lua o chestie gen ”sper să vină războiul la voi acasă”?
Eu, cetățean german, ajut cum pot, trimițând bani. E tot ce pot face, de aici. Așadar nu înțeleg înjurăturile și urările de război, fiindcă într-o asemenea eventualitate cumplită, nu Olaf Scholz ar avea cel mai mult de suferit. Ci oamenii simpli, ca mine.

Mă rog, știu că asta e parte tot din ura irațională a românilor față de Germania, numai că de data asta mi se pare că s-a ajuns mult prea departe. Pentru ce să pui semnul egal între populație și politicieni? Iată, cum spuneam mai sus - în România, politicienii au zis inițial că ”nu facem invitații pentru refugiați”, cu un cinism de care nici măcar pe ei nu i-aș fi crezut în stare. Societatea civilă i-a ignorat și s-a mobilizat fabulos, cu alimente, spații de cazare (inclusiv în propriile locuințe), produse neperisabile, hrană pentru animalele de companie etc. Ei, cum ar fi să înjuri românii și să le dorești toate relele din cauza a ceea ce-au zis niște politicieni? Cam nedrept, nu?

(Da, sigur că știu despre cele 5.000 de căști, unul dintre motivele de înjurătură, de altfel. Dar știați că, până azi-dimineață, tot ce trimisese România ca sprijin Ucrainei în lupta cu dezaxatul erau doze de dezinfectant și medicamente?).

Acum 4 zile, Germania a sistat autorizarea Nord Stream 2, ieri și-a dat acordul pentru excluderea Rusiei din SWIFT, și, într-o decizie istorică de politică militară, furnizează armament Ucrainei. Având în vedere toate astea, poate că românii or lua o pauză din înjurat poporul neamț, care - d'ohhhh - nu are nicio putere de decizie în aceste privințe. Știu însă că sunt prea optimistă. În treacăt fie zis, România a făcut cunoscut că trimite arme abia după ce Germania a anunțat că face asta... dar desigur, acesta este un detaliu irelevant. Important e să înjurăm nemții, nu ne mai deranjați cu informații care ne-ar putea opri din acest demers.

Nu pot încheia fără să menționez imensul meu respect pentru poporul ucrainean și pentru președintele Zelensky. Curajul acestor oameni este extraordinar, personal mă simt mică și umilă în comparație cu ei. Nimeni nu s-a așteptat la asemenea eroism - și-n primul rând, dementul rus a fost luat prin surprindere.


În timp ce scriam acest articol-la-metru, s-a anunțat că ”Putin își pune în alertă forțele nucleare”. Nu știu ce înseamnă, sau ce implică asta în mod exact. Sper să nici nu aflăm. Și mai sper că, deși el este turbat văzând că nimic din ce-a plănuit nu-i iese și poate chiar ar fi în stare să apese pe acel buton, cei din jurul lui, oligarhii, nu sunt. Și vor acționa.

Dumnezeu să ne ajute pe toți.

Edit: la Berlin a avut loc astăzi cel mai mare
protest împotriva invaziei militare ruse în Ucraina, dintre toate cele organizate din momentul primului atac. Peste 100.000 de oameni au fost pe străzi, în semn de solidaritate cu Ucraina. Mulțimea de protestatari de pe străzile Berlinului a purtat pancarte pe care scria „Opriți războiul”, „Ultimul război al lui Putin” și „Suntem alături de Ucraina”, alături de steaguri ucraineene și ale Uniunii Europene.


Asta așa, la categoria ”și altele”.

marți, 22 februarie 2022

(Nici) pe 22.02.2022 nu gătesc

Frățiuer, dacă n-a dat în clocot FeBe-ul azi, apăi nici c-a mai. Toată lumea cu palindromu-n sus, palindromu-n jos și trebuie luat în serios și tatata și tututu. Numai de la asta nu se mai luase lumea la harță, de ziceai că unii n-au fumat toată viața lor decât palindromuri cu Napoleon de mână. Mă rog, nu c-ar fi fost obligatoriu să fi auzit de celebrul palindrom, aparținând mai sus-menționatului: ”Able Was I Ere I Saw Elba”. Însă era nostim să-i vezi pe unii sforăind cu superioritate că nu se fac, dom'le, glume cu palindromul (da' de ce nu, mă rog? Asta nu s-a elucidat).

Personal, n-am vrut totuși să las să treacă ziua asta fără să consemnez ceva aici (fiindcă următorul palindrom sigur nu-l apuc - e pe 29.02.2092, cică). Așa că m-am gândit să vă spun că ai mei colegi au ajuns azi la concluzia că ”Greta nu ne-a gătit niciodată ceva românesc”. Am depășit cu vitejie momentul și le-am sugerat că, de vreme ce provin din țara lui Dracula, aș putea să le fierb niște sânge 🙄. 

Norocul meu că mă iubesc oamenii. Iată, am dovada scrisă (e o parte din ceea ce s-a înfăptuit în timp ce eram în evaluare săptămâna trecută. Celălalt monitor și biroul le păstrez pentru postarea separată. Sunt mai interesante, asta pot să zic de pe-acum. În mod special biroul 😀).


Serios acuma. Oamenii țin la mine, după cum se pare. Cu ce-au greșit să le gătesc?

(Ca fapt divers. Inginerul meu preferat a fost acum câteva luni în România, cu treburi.  Când a revenit, m-a căpiat cu ciorba de fasole-n pâine, că el nu credea că există ceva așa de bun pe lume. ”Gretchen, știi să faci?”. Pentru numele lui Belzebut 🤨).

duminică, 20 februarie 2022

Salată de weekend (48)

Nici salata de azi nu are ingrediente prea multe, dar eu zic să fiți bucuroși că nu e cu insecte 😒 (a se vedea mai jos la ce mă refer).

1) Cu negrăit interes aflat-am că-n Uniunea Europeană s-a legalizat consumul de greiere de casă. Știați chestia asta? Foarte rău dacă nu știați. Probabil nu știați nici că lăcusta călătoare și viermele de făină sunt legalizate mai demult, nu-i așa? Nț, nț. Nu se poate pune bază pe voi.

2) Aici a fost din nou furtună începând de joi și până ieri, de data asta una și mai isterică decât Nadia de-acum câteva săptămâni. Cucoana asta, pe nume Ylenia, a făcut ca toate visele, rafalele de vânt ajungând până la 150 km/h. Pagube materiale mult mai mari decât ailaltă, o sumedenie de trenuri și avioane anulate ca măsură de precauție și, din păcate, cel puțin trei victime. 


Asta a izbutit la noi. După cum se poate vedea, mândrețea de brad din spatele blocului a fost smuls din rădăcini. În comparație cu alte pagube și nenorociri este o nimica toată și cu toate astea, mă enervează. Bravo, cucoană Ylenio. De cap să-ți fie.

3) Joi am avut evaluarea anuală, care a decurs neașteptat de bine. Încă nu deschid șampania (chiar avem una, primită cadou), pentru că aștept să văd dacă se concretizează niște anume chestii. Sper să iasă așa cum îmi doresc.

4) Cât timp am fost în evaluare (într-un birou separat, cu șefa), colegii mei au dat dovadă de o neasemuită hărnicie. Asta cere o postare separată, care va urma zilele astea. 
 
5) Ieri s-au împlinit 9 ani de la una dintre cele mai frumoase seri din viața mea. Dacă aș avea posibilitatea de a retrăi anumite momente din viață, acesta ar fi cu siguranță în top 3 🙂.
 
6) Contemplu perspectiva de a-mi face un cadou când primesc bonusul anual, în ideea că what the heck, merit. Am muncit anul trecut de mi-au sărit capacele. Mai rămâne acum să depășesc momentul ”da' ce-mi trebuie...”. 

7) Cică până-n 20 martie se elimină complet restricțiile. Nu știu cum să iau chestia asta. Adică la drept vorbind, eu mari restricții oricum nu aveam - la mall, la restaurant și-n oraș mă duc de câte ori vreau, nu e ca și cum resimt efectele vreunei interdicții. Cât despre mască... sincer vă spun, nu-s sigură că-s pregătită să renunț la ea în metrou și magazine. Mai vedem pân-atunci.

luni, 14 februarie 2022

De prin România: un omagiu, o amendă abuzivă și găina care nu-i găină

Am fost foarte furioasă și abia așteptasem să vin să rant-uiesc pe blog, da-ntre timp mi-am dat seama că nu mi-aș dori să-mi risipesc energia așa.

Schematic, iată rezumatul concediului petrecut în România:

- În avion, masca s-a purtat de către foarte puțini. Se repeta periodic solicitarea ca toți pasagerii să poarte masca în afara momentelor când mănâncă sau beau, dar cei mai mulți au ignorat asta, iar personalul de bord nu le-a spus nimic.

- La Otopeni nu ne-a întrebat nimeni de formularul PLF pe care, după cum ne informaserăm, era obligatoriu să-l completăm pe o platformă și să-l avem la noi. Rezultatul a fost că jupânul a primit amendă (trimisă la socrii mei, indicați ca persoane de contact pe formular). 3.000 de lei. Din ce-am citit pe Internet, sunt sute de mii de români în aceeași situație. Distracția este că amenda trebuie contestată în instanță, altfel se pare că nu poți scăpa de ea. Românie, plai de dor...!
Habar n-am cum o să rezolvăm asta. Teoretic, lucrurile cică stau așa: ”La verificarea cărții de identitate/pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. Acesta nu trebuie tipărit.”
Practic însă, după cum tocmai vă spuneam...


- La Piatra Neamț am făcut tot ce era de făcut și sper că mama știe, de acolo de unde e, că n-am precupețit niciun efort pentru a îndeplini toate datinile și obiceiurile. Sâmbătă (când a avut loc parastasul) n-am putut să-i spun ce aveam de spus, pentru că eram mai mulți; însă am revenit luni. I-am vorbit și am ascultat împreună, ca de fiecare dată când ajung la cimitir, cântecul ei preferat: ”Stay Another Day”, al celor de la East17 🙂. Lumânarea aprinsă de sâmbătă încă mai ardea...
”Aș fi făcut atât de multe pentru tine”, i-am zis. ”Dar n-am putut face decât lucrarea la mormânt și parastasul”.
Gândul ăsta mă termină, ori de câte ori îmi dă târcoale.
Mă încearcă sentimente amestecate. Mi se pare că a plecat demult, dar în același timp am senzația că mai ieri am primit acel telefon, în urma căruia mi-am luat bilet spre țară și m-am dus la magazin să-mi cumpăr câteva bluze negre.

- Faptul că am plătit preotul și dascălul fără chitanță m-a enervat. Nu de bani în sine mi-era, evident; ci de principiu... ”Așa se face!” mi-au zis neamurile, mirate că nu pricep atâta lucru. Păi de priceput pricep eu, nu-i vorbă... faptul că nu mi se pare deloc în ordine e cu totul altceva.

- Am petrecut timp cu cei dragi, am terminat două romane de Stephen King (”Orașul Bântuit” și ”Străinul”) și l-am început pe cel de-al treilea: ”Lucruri Prețioase”. Voi povesti despre fiecare, fiindcă merită - cel mai probabil, într-o postare comună. 

- Vă mai aduceți aminte de găina Șoșoacă? După cum s-a dovedit în săptămânile următoare e de fapt un el, nu o ea 😀 - drept pentru care i-am schimbat numele și acum se intitulează Silvestru 🙈. Le zice cucurigește cu aplomb Silvestru și pare destul de blând; se ținea după noi prin curte. Iată-l, în toată splendoarea-i silvestriană.


În schimb curcanii, care astă-vară erau mititei și făceau un delicat ”bi-bi-bi”, sunt ditamai păsăroii și-am înțeles că se și încaieră, dacă nu se nimerește careva în preajmă să-i despartă.

Revenind pe baricade, am găsit 425 de E-mail-uri. Am procesat azi 137. Încă 288 to go. Și multiple meeting-uri. Și evaluare anuală pe vine. Și. Și. Și.

Eu cred că vreau înapoi în concediu. 🙄

marți, 1 februarie 2022

Enigme birocratice

Mâine zbor spre România, de unde mă-ntorc pe 13, sper din tot sufletul că fără carcalac.

În altă ordine de idei, încerc să înțeleg de ce pe formularul pe care trebuie să-l completez înainte de zborul spre România mi se cere să menționez și ora decolării, în condițiile în care oricum trebuia să introduc numărul zborului. Decolează mai multe zboruri cu același număr sau care-i chestia, că nu mă prind 🙄 (glumesque, silvuple).

Mă rog. Am completat, că altfel nu puteam salva formularul, dar tot nelămurită mă găsesc.

Nădăjduiesc să ne citim sănătoși în aproximativ două săptămâni, cu puțin noroc poate și cu niște povești de prin patrie. Voi să aveți grijă și să vă găsesc bine, da?

PS: în weekend a fost o furtună foarte-foarte apropiată de uragan. Vântul a bătut cu 100km/h, nu pot să vă descriu cum se auzea. Din păcate au și murit câteva persoane...
Uraganul cică se numește Nadia. Încă n-am reușit să percutez de ce toate urgiile astea naturale au nume feminine. Dacă apare vreun uragan Greta, atunci să te ții tărăboi. 😒