Un an care va sta pentru totdeauna sub semnul pandemiei de Covid nu se putea încheia altfel decât cu un tărăboi extins pe tema vaccinului. Așa de puternic ne-a unit vaccinul ăsta în cuget și-n simțiri, n-ai văzut dom'le așa ceva. Zeci de mii de oameni au devenit biologi peste noapte (cu diplome de la universitățile gugăl, feisbuc, invariabil certificate de ”mi-a spus mie un medic și-l cred pe el”, frază obligatoriu rostită pe un ton confidențial, chestii complexe și top secrete care nu-s pentru toți râtanii).
Alte zeci de mii au studiat cu atenție crima organizată (v-ați prins, ăștia-s cei cu ”mafia BigPharma”, ”interese mari la mijloc”, ”complot mondial” și altele asemănătoare).
Mai nou, încep să apară cei care ”știu ei” oameni care-au făcut vaccinul și au reacții adverse cum altfel decât dintre cele mai grave, despre care însă - quel surpriz - nu se vorbește. Enter ăia care-au studiat crima organizată și clopoțeii clinca-clinca.
Rezumând, acestea sunt cele mai vehiculate argumente împotriva vaccinului Covid-19:
1) ”Nu este ok să ne oblige să luăm ceva ce nu ne este necesar. Dacă ai imunitate bună, nu-ți trebuie vaccinul”.
Băi nene. Băi. Nene. Deci pe principiul ăsta, practic nu ne trebuie niciun vaccin. Ce BCG, ce mofturi. Cu imunitatea spre victorie. Dar, de dragul discuției, cum naiba afli cât de ”bună” e imunitatea? Te expui la virus ca să vezi dacă te îmbolnăvești sau nu? Și cum rămâne cu asimptomaticii care pot plimba virusul de colo-colo fără să știe că-l au? Știi tu precis, Pandelică de la Văscăuți, că nu vei lua virusul fiindcă ai imunitate de Chuck Norris?
Foarte multe semne de întrebare în paragraful de mai sus, observ. Deh, așa e când n-ai certitudini și nu le știi pe toate ca antemenționatul Pandelică. Da' chiar așa, de ce oare Moderna și Pfizer nu s-or fi gândit să-i ceară părerea lui Pandelică? Iaca, degeaba au atâția experți. Pandelică dislikes this.
2) ”Dacă era produs de Institutul Cantacuzino îl făceam, dar așa nu. Că nu e de-al nostru, de-aicea din țară”.
Lăsând la o parte că un anti-vaxxer rămâne anti-vaxxer indiferent unde ar fi produs vaccinul, realitatea este că Institutul Cantacuzino efectiv nu dispune de resursele necesare pentru a produce un vaccin de natură să stopeze o molimă planetară. Nici umane, nici logistice, nici financiare. Pentru acest vaccin s-au investit resurse imense (cercetare, fonduri, personal) și institutele care l-au produs lucrează de luni întregi 24 de ore pe zi (în 3 schimburi. Este evident de câți oameni dispun, da?). Au la dispoziție centre de studiu, linii avansate de producție și numeroși experți biologi. Or, Institutul Cantacuzino nu are toate acestea, iar naționalismul forțat nu va duce nicăieri. În orice caz, nu atunci când Cercetarea rămâne mereu Cenușăreasa când vine vorba de alocat fonduri de la buget (0,12% în 2020, mai exact).
”Comunitatea științifică lucrează sub ordinele conducătorilor din spatele cortinei”, grăiește un prea-inteligent. Cred că vrea și el niște clopoței de-ăia 🙄
3) ”L-au scos prea repede, nu e testat suficient”.
Pentru cine are curiozitatea să citească (și informații există din belșug, numai interes și bunăvoință să fie), tehnologia ARN-ului mesager folosită pentru acest vaccin este disponibilă din anul 2005. De 15 ani, așadar. Astfel a fost posibil să-l obțină în mai puțin de un an. Profesoara Katalin Kariko (unul dintre cei doi cercetători care au descoperit această tehnologie) a explicat pe larg. Răspunsul e la un click distanță, vorba aia. Iar pentru cei care se dau cu fundu' de pământ c-au citit ei că un vaccin are nevoie de 20 de ani de teste (sunt ăia școliți pe gugăl, evident), răspunsul este: în cazul unei pandemii, nu ai două decenii la dispoziție pentru teste. Nu ai nici măcar a zecea parte din intervalul ăsta. Atât de simplu e. Cine nu pricepe, să-și dea în judecată strămoșii.
În final, vă las cu niște delicatese. De obicei blurez numele, dar de data asta nu mai văd niciun motiv. Autorii susțin că sunt ”asumați”, au postat public, deci public îi las și eu.
Categoria ”Numairespiraț”
Categoria ”Clopoțeiibâzbâzîncap”
Ca fapt divers, există un roman de John Saul (”Roiul”) unde personajele înghit un cuib de albine (nu întrebați 🙄) și apoi nu mai suportă electricitatea, le e rău, aud bâzâituri și alte chestii. N-am prea înțeles de ce n-a recunoscut-o câinele, aicea a divagat de la intriga romanului 🤔
Apropo, mă mir că n-a conspectat nimeni ”Inferno” de Dan Brown. Dacă l-ați citit, știți de ce spun asta. Dacă nu, vi-l recomand. E un roman bun, cu intrigă bine susținută și, începând din acest an, dureros de familiară.
Categoria ”Numaimâncațcozonac”
Desigur, nu se putea să lipsească mimozele mai catolice decât Papa. ”Vaaai, dar asta e bullying, de ce râdeți de oamenii ignoranți”. Pepușe mimoză, uite care e treaba: din punctul meu de vedere n-au decât să fie cât de ignoranți vor, dar în liniște. Între pereții casei lor, eventual alături de câinele care nu-i mai recunoaște. Oamenii ăștia au cunoștințe, prieteni care-i iau în serios. Cu cât se vor vaccina mai puțini, cu atât mai greu vom scăpa de pandemia care-a îngenuncheat întreaga lume. Poate cugeți la asta. Da, mimozo, cu tine vorbesc. Și nu mai sta lângă lampă, de câte ori vrei să-ți spun? Dacă te bâzâie prin telepatie?
Ferească Zamolxis.
EDIT: se pare că postarea despre bâzâieli ar proveni dintr-un trolling inițiat de cineva cu prea mult timp liber. Problema este că multă lume a crezut și a preluat-o ca atare. Mi se pare un gest absolut iresponsabil să inventezi așa ceva, în condițiile în care atât de mulți români cred pe nemestecate orice tâmpenie.