miercuri, 9 iunie 2021

M-am dus în oraș ca să am de unde veni

Zilele trecute am purces în târg. Mi-era dor de centru, de căscat gura prin magazine, de puiul jalfrezi de la indian, de forfotă și de energia marelui oraș. Am plecat pusă pe fapte mari (”stai cât vrei”, zisese dumnealui) și m-am întors după nici 3 ore - din care o oră o petrecusem pe drum, cu un foarte pronunțat sentiment de ”vreauacasălamine”.

Unde mai pui că mă simțeam și obosită ca o gloabă. Era destul de multă lume și nu mă mai simt deloc în largul meu în aglomerație, cu toate că oamenii purtau măștile corect. De intrat în magazine se putea intra, dar, pe lângă faptul că absolut peste tot erau cozi descurajante, erai obligat să te înregistrezi pe o aplicație numită ”luca” și să-ți dai datele de contact pentru a se face anchete epidemiologice în-caz-că. Și mi-am dat seama că nu am niciun chef să stau vreo 15-20 de minute la rând, pentru ca apoi să pătrund într-un spațiu unde oricum se frăsunesc mai mulți oameni decât ar fi în mod obișnuit (se știe, totul devine mai atractiv când e restricționat).
Nemaivorbind de faptul că n-am niciun chef de pierdut vremea prin centre de testare, dacă s-o nimeri să mă intersectez cu cineva infectat și, prin aplicația aia, m-ar identifica și m-ar hărțui să mă testez.
Decât frecuș de-ăsta și timp pierdut, mai bine comand pe Amazon ce aveam de gând să caut în magazine și pace bună.

Mi se făcuse poftă de înghețată. Am trecut pe lângă două gelaterii pe care le știam de anul trecut și care acum nu mai există. În vitrina dezolant de goală era doar un bilet prin care se anunța că sunt închise până pe 10 ianuarie 2021. Edificator, aș zice.

Am găsit până la urmă înghețată, însă cumva n-a mai avut același gust (deși era de ciocolată albă). N-am regăsit nimic din ceea ce venisem să caut, nimic din exuberanța și culoarea metropolei. Oamenii sunt încordați, își potrivesc măștile cu un gest tot mai reflex și merg repede, mai repede față de cum îmi aminteam că era ”înainte”. Tot mai puțină răbdarea, tot mai mare graba de-a rezolva ce au de rezolvat în oraș și de a ajunge la destinație.

Sentimentul meu e că, și când va fi trecut pandemia, nimic nu va mai fi la fel.

12 comentarii:

vio spunea...

La noi e o fuleală extraordinară la terase, adică nu vreau să zic că nu se mai respectă regulile, da lumea e foarte dorită de stat jos la cafea etc. în buricul tîrgului, din ce am observat eu.
Mi-a trebuit și mie o vizită la h&m, fără să completez nimic, da am ieșit destul de împușcată, că era cam aglomerat și marfa nu m-a atras prea tare.
La centrul de testare central în general e coadă, da modestă. Am reperat marți un alt centru :), la periferie, miercuri încă unul gol pușcă în buricul tîrgului. Gratuite, desigur.
Și sigur sigur se mai deschide unul în parc, că avem turneu de tenis cu 600 spectatori/ zi în 10 zile. Simona Halep gen. ;)
O să-i țin pumnii cu drag de la calculator.
Altfel, m-am înregistrat pentru vaccinare săpt trecută și stai tu liniștită, te căutăm noi cînd avem cu ce vă injecta, pe tine și restu de aprox 500.000 din Hessen din grupele prioritare. Olé!
Bag seama că eram vag nevorbită.:)

Mada spunea...

Cum te simți după prima doza de vaccin? Mie mi-a dat un mic avânt, parca am mai multă încredere când intru in spații aglomerate. In același timp, evit sa ma văd cu mai mulți colegi in același timp, sau sa ma revăd cu prieteni. Poate e anxietate, nu covid, dar e prea devreme sa îmi dau seama ce și cum 😁

Anonim spunea...

Nu's ce sa zic, parca aici e altfel, am impresia ca am revenit la normal. La normalul din iunie 2020 - n-am vazut cozi la usa magazinelor, oamenii poarta masca din ce in ce mai mult sub nas, din ce vad la TV terasele sint pline, lumea se pregateste de vacanta. Om vedea la toamna. Inca n-am priceput cum se face ca, in conditiile astea, scad cazurile in Fr.
Jual

Adriana spunea...

In Budapesta e o mare veselie, nu mai sînt masti în exterior iar distantarea se respecta cu greu. Sotul a fost deunazi la o întîlnire cu un oficial maghiar, care a vrut sa dea mîna cu el; sotul a refuzat politicos, spunînd ca are doar prima doza; persoana a izbucnit în rîs, spunînd ca ea nici macar nu s-a vaccinat! (aici aproape toata populatia e vaccinata, ca a fost Sinofarm si Sputnyk la greu).

Greta spunea...

Eu nu pricep de ce s-au organizat așa de prost, cu atât de puține doze. Nu știau, măcar cu aproximație, câți sunt în fiecare grupă? Din partea nemților te-ai aștepta la mai mult...
Chiar și așa, e bine că totuși vaccinarea progresează... aproape jumătate din populație e vaccinată cu cel puțin o doză și vreo 23% complet. Ajunge curând și la voi, nu poate să mai dureze mult.

Greta spunea...

Fizic, mă simt ca și cum n-ar fi fost :))) Iar emoțional... încă nu-mi vine să mă aventurez. Poate-o să fiu mai curajoasă după al doilea, dar acum cred că mi-e prea teamă să nu cumva să contractez parascovenia până la rapel :))

Greta spunea...

Și eu cred asta - că adevăratul test al rezultatelor vaccinării va fi abia la toamnă, la revenirea sezonului rece. Abia atunci vom ști cum stăm, de fapt.

Greta spunea...

Aici nu sunt cunoscute deloc vaccinurile astea, cum a reacționat lumea la ele? Pe worldometers văd că Ungaria stă foarte bine în perioada asta :)

Adriana spunea...

Au reactionat ca la orice vaccin, iar de Sinofarm se spune ca nu protejeaza mai deloc. Orban a profitat ca sa critice din nou Europa, platind de aproape 4 ori mai mult Sinofarmul decît Pfizer...Mai amuzant va fi cînd pentru a calatori în Europa cei vaccinati cu vaccin neautorizat vor trebui sa faca teste. Iar un test aici e în jur de 60 euro.
S-a vaccinat foarte mult si deschiderea restaurantelor, muzeelor si bailor a depins de numarul de vaccinati. O alta problema e ca au emis un card de imunitate la care doar cetatenii maghiari au deocamdata acces, spre disperarea strainilor stabiliti de ani buni aici. Si în bai, muzee si restaurante se poate intra doar cu acest card.

Anonim spunea...

https://www.mopo.de/hamburg/das-warten-hat-ein-ende-neue-burger-kette-zieht-es-nach-hamburg/

nu stiu daca ai vazut deja... :)

Greta spunea...

Wow, nu știam! :) :) :) Mulțumesc, asta chiar e o veste foarte bună!

Greta spunea...

Bună afacere... să plătești cvadruplu și să nu obții mai deloc protecție. Îmi pare rău pentru situația asta :( Ce-o fi fost în capul lui Orban?