miercuri, 23 iunie 2021

Siderată de prostie

Mă scarpin de zor în cap. Una din două: fie am devenit eu mai pretențioasă, fie procentul de ignoranță începe să crească alarmant. 

1) Într-una din recentele și numeroasele (mai bine-zis prea numeroasele, dacă mă-ntrebați pe mine) ocazii în care ne-am ședințit, s-au petrecut simultan două chestiuni:

  • am fost lăudați pentru performanțele din primele șase luni ale anului, minunat, obiective atinse, suntem pe calea cea bună, tot înainte cu elan, mândri pionieri;
  • ni s-a adus la cunoștință că, din ce s-a constatat, ”nu suntem pe deplin conștienți de rolul nostru în organizație”. La punctul ăsta s-a lăsat o tăcere asurzitoare. Cum adică, facem performanță dar nu suntem conștienți de rolul nostru care face-și-drege? 🙄

2) De vreo două zile a dat în clocot Social Media pe tema proiectului de eliminare a adresei din cărțile românești de identitate. Dincolo de faptul că la momentul actual, măsura asta mi se pare din categoria ”țara arde și baba se piaptănă”, iar o asemenea schimbare implică modificări de ordin administrativ și procedural care nu pot fi realizate peste noapte, din pix, mi se par de-o prostie fascinantă cei care susțin cu multă convingere că ”nicio țară din Europa nu are trecută adresa cetățeanului pe cartea de identitate”.

Și citeam eu cum ”adresa pe cartea de identitate e un instrument de control rămas din perioada comunistă” și cum nu are alt rol decât să știe poliția unde să te găsească și cum ”nicio țară din Europa...”, de nu mai conteneam să mă mir cum s-a răsturnat proverbiala căruță din Caracal. 

Și cum citeam eu așa, mă gândeam la cartea mea germană de identitate, pe care - voilà de vezi - e trecută adresa, doar că pe verso. Când te muți și te înregistrezi la primărie se lipește un abțibild subțire cu noua adresă, se ștampilează și pa-la revedere.

Dar cred că de fapt mi se năzare mie și nu e nicio adresă pe cartea mea de identitate. Doar atotștiutorii de pe Facebook știu ei mai bine că ”nicio țară europeană nu are”. Italia, Franța și Spania au de asemenea adresa trecută pe cartea de identitate, dar aspectul nu prezintă nicio importanță. Pandelicii și Vetuțele de pe Facebook știu mai bine că nu e așa, nu se poate, n-are cum 🙄

Serios, cât de ignorant să fii încât să susții cu maximă siguranță și îngâmfare că știi tu mai bine - când de fapt este evident că n-ai nici cea mai vagă idee despre ce vorbești?

10 comentarii:

Adriana spunea...

In Franta e trecuta adresa, dar nu prea foloseste la mare lucru pentru ca nu e neaparat cea la care locuiesti, poate fi o adresa veche si nu se duce lumea sa-si reînnoiasca cardul doar pentru ca a schimbat adresa. Iar ca justificatif de domiciliu se folosesc alte documente precum facturile. Nu (mai) stiu cum e în România...

Anonim spunea...

Adriana, intr-adevar, in Fr, nu e obligatoriu sa fie adresa actuala pe cardul de identitate. Insa, si aici te contrazic putin, oamenii isi schimba cardul destul de des pt a avea noua adresa. De ex, ca sotul, sotia si copiii sa fie la aceeasi adresa sau profita de mutare sa-si reinoiasca cc cardul (ceea ce altfel nu s-ar face pt ca e prelungit in teorie de 5 ani).

Greta, cind au spus in sedinta ca nu sinteti constienti de rolul vostru in organizatie, era, ma gindesc si eu, in sens bun: ca trebuie sa va impuneti mai mult in fata altor departamente, sa nu va subestimati, sa fiti mindri de voi ca echipa. Ginditi pozitiv :-))
Jual

Adriana spunea...

Jual, juste pour info, noua CNI care va intra în vigoare vara asta nu va mai avea prelungirea de 5 ani, ci doar o validitate de 10 ani. Si va indica si adresa, ca si cea actuala.

Greta spunea...

Nici eu nu mai știu exact cum e în România, dar cred că facturile se trimit la adresa din buletin (pe care trebuie să o dai când închei anumite contracte pentru care te legitimezi - și toate se încheie pe adresa respectivă, chiar dacă tu de facto nu locuiești acolo).
Nu e ok nici așa, dar să schimbi cărțile de identitate fără să umbli întâi la aparatul administrativ nu mi se pare, de asemenea, o soluție...

Greta spunea...

Jual, asta e o perspectivă foarte interesantă (cea referitoare la rolul nostru :D), la care nu ne gândiserăm :))
Deci așa, în Franța se schimbă cardul pentru a actualiza adresa... recunosc că asta mi se pare destul de dificil, în măsura în care unii oameni se mută la fiecare câțiva ani. Aici se pune un abțibild cu noua adresă și gata.

Greta spunea...

Cinstit vorbind, eu nu văd nicio problemă în faptul că se pune adresa pe actul de identitate. Mimozele care leșinau pe Facebook că ”identitatea individului nu este dată de domiciliu” sunt penibile, fiindcă nu despre asta e vorba. E adevărat că sunt țări unde adresa nu e menționată, dar probabil au un aparat administrativ performant și proceduri civile care permit buna funcționare și fără adresa din cartea de identitate. Însă nu cred că România e pregătită pentru așa ceva, deocamdată.

Anonim spunea...

E a treia oara cand incerc sa introduc un comentariu la topicul de mai sus...pur si simplu dispare :-(
Ziceam ca Jual are p perspectiva rezonabila. Nu e suficient sa fiti executanti exemplari, trebuie sa aveti si calitati de lideri. Sa fiti asa, mai "well-rounded". Poate acum pare o utopie, dar peste 4-5 ani nu ar fi rau sa te gandesti la niste cursuri de management. ;-)
Keep going,
Laura

Anonim spunea...

Eh, am si greseli de scriere...scuze...
Laura

Greta spunea...

Of, nu înțeleg deloc ce se întâmplă cu platforma asta, parcă în ultimul timp fac tot mai multe probleme :( Îmi pare rău, Laura și-ți mulțumesc pentru comentariu, timp și răbdare :)
La subiect, nu mă văd deloc, dar deloc, în postura de manager. Adică eu abia dorm noaptea din poziția mea de rotiță în angrenaj, d-apoi să am și răspunderea unei echipe? Cred că n-ar mai rămâne nimic din mine...

Greta spunea...

Nu e nevoie de scuze, pe cuvânt! :) Îți mulțumesc fiindcă-mi ești mereu aproape, Laura.