miercuri, 5 iulie 2023

Prin hățișurile comunicării internaționale

Clienții noștri sunt uneori simpatici, asta când nu ne aduc în starea de-a le dori să le sucim gâtul și să le facem freza cu grenada. Ceea ce se întâmplă foarte des. În apărarea lor, mai au și momente de normalitate, cu atât mai apreciate cu cât sunt mai rare chiar și decât clipele de luciditate ale clientului meu preferat, Pandelică. Dar nu despre el voiam să vă povestesc azi.

🤠 Într-o zi am avut o îndelungată conversație cu un alt client al meu - elvețian, genul ăla care se așterne la discuții inclusiv pentru câțiva euro când discutăm despre refacturări. Nu reușeam să ne punem de acord pe niște chestii, eu ziceam că e laie, el că-i bălaie cu picățele, ”Herr Cutare, paragraful X din contract zice că aia”, ”Da, Frau N., dar nu menționează și că ailaltă”, ia-o așa, cârmește-o pe dincolo, stai c-o fi, nu sta c-o păți, ne-am tot despletit minute-n șir.

La un moment dat, omul oftează din rărunchi.
- Frau N... îmi amintiți de nevastă-mea.
- Adică am întotdeauna dreptate? (😁)
(Pauză șocată).
- Nuuu, adicăăă... Eu nu spun că nu aveți dreptate, dar ...

Ocazie cu care mi-am însușit o nouă expresie în germană: ”nicht Unrecht geben”. Tradus mot-à-mot, înseamnă ”a nu da nedreptate”. Să mai spună careva că germana nu e o limbă expresivă și plină de diplomație 🤓.

Povestindu-i ulterior șefei mele, a mustăcit. ”Adică în general te place, dar are și momente când îi vine să te-arunce pe geam”. Reciproca valabilă, ce pot să zic 😀.

🥸 Un coleg e în concediu și eu îi fac backup pentru câțiva dintre clienți. Unul dintre aceștia e un ceh care vorbește prost germana și deloc engleza. Omul se străduiește și Deepl e prietenul lui cel mai bun, dar comunicarea cu el este un demers îndeobște aventuros.

Zilele trecute îmi scrie supărat despre un atelier care trebuie să producă o piesă, necesară pentru reparația unui vagon și indisponibilă ca atare pe piață. Atelierul ne fusese recomandat chiar de el, le-am trimis desenul după care trebuia să execute piesa, numai că n-au respectat niște parametri și-a ieșit o struțocămilă cu picioare de hipopotam, care în niciun caz nu poate fi folosită. Timp pierdut, bani, nervi.

- Frau N., răbufni omul pe mail, așa și așa... Îmi pare rău, atelierul ăsta e impotent!

Am fost cât pe ce să împroșc bunătate de cafea pe tastatură 😂😂😂. Le-am povestit și celorlalți și mai că nu s-au împrăștiat pe jos, povestea a intrat deja în folclor.

Păi ori comunicăm internațional, ori ce facem aicea 🙄.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Ah, priceless, ce prezenta de spirit din partea ta, sa-i spui elvetianului ca nevestele au intotdeauna dreptate!!! Asta imi aminteste de un panou care indica toaletele intr-o pizzerie din Paris: "Men to the left, because women are always right".

Jual

Mada spunea...

Ador poveștile tale de la birou! Sper ca si in general e mai bine?

Mada spunea...

Greta, m-am imblogăzit. Atât 😂

Greta spunea...

@Jual, expresia aia este fabuloasă și reflectă o realitate probată în repetate rânduri cu fapte! :)))))

@Mada, uneori mai bine, alteori dimpotrivă. Pe lângă terapie, am început între timp și alte lucruri - meditație, sport la sală - și sper ca toate astea să ducă undeva. Undeva unde să-mi fie mai bine, la modul general. Deocamdată încă am momente când ”flirtez” serios cu atacul de panică, deci mai e mult până departe...

Să fie într-un ceas bun blogăzeala, și mult spor! :) Voi fi un cititor fidel și activ <3 Bună alegerea cu WordPress, apropo. Din păcate, Blogger are de multă vreme un bug care face imposibilă editarea listei de bloguri preferate - că am vrut să schimb diverse pe acolo și descoperind că schimbările nu se salvează, am cercetat pe Google și am găsit că și alții au problema asta... Deci nu o să pot adăuga blogul tău pe listă, grrrr. Însă e la Bookmarks deja :)

Mada spunea...

Ah, sportul face mereu bine! Ma bucur ca ai găsit niște portițe de scăpare / de evacuare a stresului și a anxietății. Sper sa meargă din ce in ce mai bine ❤️

Și mulțumesc pentru încurajări! Nici eu nu mai știu cum sa adaug un widget de blogroll, deci ne descurcam, ne găsim noi :)

Săptămâna ușoară sa ai!