duminică, 17 noiembrie 2024

”Sherlock Holmes” (BBC) - o bijuterie și o revelație

Așa cum anticipasem duminica trecută, a fost o săptămână grea. Poate chiar mai grea decât îmi închipuisem și inclusiv în privința asta am imaginație bogată (din nefericire). Nu m-am putut aduna pentru a scrie, am încercat de vreo două ori, dar nu se lega nimic și am decis că n-are rost să mă aștern la scris atâta timp cât nu mă simt în stare.
Acestea fiind spuse...

”The name is Sherlock Holmes and the address is 221B Baker Street”.


Exact, Sherlock Holmes - despre el povestim astăzi, mai exact despre miniseria britanică avându-i în rolurile principale pe Benedict Cumberbatch și Martin Freeman.

Dacă ar fi să găsesc un motiv pentru care mi-a trebuit atât de mult timp până să m-apuc de el probabil că răspunsul ar fi ”Elementary”, din care am văzut mai demult cinci sezoane. Pentru mine Sherlock era Johnny Lee Miller, cumva se ”arhetipase” în mintea mea și nu-mi puteam închipui pe altcineva în rolul ăsta. Cât de tare mă înșelam aveam să aflu încă de la primul episod, căruia i-am dat play pe Netflix din curiozitate, fără mari așteptări și pentru că aveam chef de un serial polițist (ca de obicei 😀).

Citisem cu ani în urmă o parte din povestirile lui Arthur Conan Doyle, dar nu-mi aduceam decât vag aminte de ele - și analog ”Elementary”, sunt adaptate într-o versiune modernă, ceea ce a contribuit semnificativ la succesul acestei miniserii. A fost așadar foarte interesant de urmărit din punct de vedere al acțiunii, dar dincolo de asta îmi lipsesc cuvintele pentru a descrie cât de fascinant mi s-a părut, încă din primele secvențe, Benedict Cumberbatch. (Îmi cer scuze, dar permiteți-mi să 🙂🤩🙂🤩🙂🤩🙂🤩🙂🤩🙂🤩🙂🤩. Mulțumesc, acum putem continua).

Dinamica dintre el, Martin Freeman în rolul lui Watson (pe care-l știam din primul sezon ”Fargo” și mi s-a reconfirmat că e un actor excelent) și Mark Gatiss (Mycroft Holmes) reprezintă un spectacol în sine. Am revăzut de zeci de ori anumite secvențe și de fiecare dată am râs la fel de tare. Sunt expresivi, convingători, intenționat histrionici când trebuie, naturali în oricare alt moment.

Relația dintre ei evoluează oarecum surprinzător (și diferit față de scrierile lui Conan Doyle). Sherlock are un umor tăios și sclipitor, este cinic, nu de puține ori îngâmfat, sardonic, necruțător chiar și față de cei despre care știe că sunt vulnerabili (Molly e un exemplu distinct, fiind îndrăgostită de el fără speranță). Dar spre deosebire de carte, Sherlock din serial dă dovadă de foarte multă considerație și respect față de Watson, pune preț pe opiniile lui și în timp ajunge să-l considere un membru al familiei; de asemenea, are momente în care își arată latura vulnerabilă, ceea ce-l umanizează și te determină să-l îndrăgești. În același timp, spre deosebire de scrieri, Sherlock-ul lui Cumberbatch este considerabil mai puțin manierat și mai refractar față de tot ceea ce presupune integrarea socială.
Încercând să descriu impresia mea despre Benedict Cumberbatch, aș spune că este un actor fabulos, complex, versatil, cu o dicție impecabilă, o voce adâncă și cu unele dintre cele mai expresive priviri pe care mi le-aș putea imagina. Este o bucurie să știu că mai sunt o mulțime de filme cu el pe care nu le-am văzut încă și mai am multe, multe de aflat. În anul 2013 a fost clasat pe locul cinci în topul „Cei mai fascinanți oameni din Marea Britanie” al revistei Tatler, situându-se mai sus decât ducesa de Cambridge (actuala prințesă de Wales) și imediat sub defuncta regină Elisabeta a II-a.

E greu de scris despre un serial din care nu vrei să dai spoilere; chiar dacă nu e tocmai recent, eu sunt un exemplu că e perfect posibil să nu-l fi văzut până acum și n-aș vrea să ruinez plăcerea nimănui. Pot spune că în multe privințe este surprinzător. Puțini oameni sunt ceea ce par a fi. De multe ori, ceea ce vedem că se întâmplă e doar ceea ce suntem lăsați să ni se pară că vedem.
Chiar dacă sunt numai 13 episoade, fiecare dintre ele are o oră și jumătate, fiind așadar ca un film în sine și toate se încheie cu un ”clenci”. Acțiunea este intensă și pe alocuri te ține cu adevărat cu sufletul la gură (cel mai elocvent exemplu care-mi vine în minte este Eurus; dacă nu cunoașteți personajul, vă promit c-o să faceți ochii cât cepele aflând cine e și cu ce se îndeletnicește).

Personajele secundare mi s-au părut foarte bine conturate și au adus multă culoare.

Greg Lestrade e un tip inteligent și pragmatic. A realizat demult că Sherlock are niște calități ieșite din comun și, fără false orgolii, apelează la el când are un caz căruia nu-i poate da de cap.
Sunt fan absolut al lui Mrs. Hudson. Cine-ar fi bănuit că soțul ei fusese șeful unui cartel de droguri? Dacă o subestimezi, afli cât de curând ce mare greșeală ai făcut, iar când se rățoiește la Sherlock este absolut savuroasă: ”I'm your landlady, not your housekeeper.” 😀 Hotărât lucru, am nevoie de o Mrs. Hudson în viața mea. Mi-o și imaginez bătăioasă, cu vreun ciomag în mână, stropșindu-se la clientul meu Dear: “My husband used to run a cartel. If you send to Greta one more message asking her yet another stupid question, I swear to God I will smack that head of yours!” 🤣🤣🤣
De Molly Hooper mi-a părut rău. Îndrăgostită fără speranță de Sherlock, îi aruncă uneori niște priviri de-ar topi toată pătura de gheață din Antarctica. Împotriva oricărei rațiuni sperasem la un final cu happy end pentru ei doi, dar știu că n-ar fi fost posibil. Sherlock nu poate avea o iubită, nu e croit pentru o relație amoroasă (cu Irene Adler fusese mai degrabă o ciocnire a spiritelor).
Mycroft Holmes e un tip în esență cinic, dar sub aparența de dur ține foarte mult la fratele lui și nu ezită să-și folosească influența pentru a-l salva dintr-o situație critică, ba chiar își riscă propria viață atunci când se ajunge într-un moment crucial.
Interacțiunea dintre el și Sherlock reprezintă un garant al bunei dispoziții.


Cinci aspecte inedite ale serialului
🔴 Amanda Abbington, care o interpretează pe Mary Watson, a fost  partenera lui Martin Freeman în viața reală timp de 16 ani, iar părinții lui Sherlock și Mycroft sunt adevărații părinți ai lui Benedict Cumberbatch. Foarte convingători în rol cu toții, de altminteri. Chicotesc de fiecare dată când revăd scena în care doamna Holmes își admonestează băieții pe care i-a surprins fumând 🤭.
🔴 Mark Gatiss a făcut mult mai mult decât să joace rolul lui Mycroft; este coproducător și co-scenarist al serialului. Intensitatea acțiunii și dramatismul i se datorează în bună măsură, el fiind de părere că versiunile precedente ale lui Sherlock Holmes fuseseră prea lente.
🔴 A fost intenția producătorilor de-a coopta în distribuție actori mai puțin cunoscuți. Benedict Cumberbatch era cunoscut în principal ca actor de teatru, iar Martin Freeman era prea puțin cunoscut la momentul respectiv, având în general apariții scurte și un rol în serialul ”The Office”. Proiectul ”Sherlock Holmes” a fost cel care i-a pus pe amândoi pe hartă absolut meritat, impunându-i atât ca actori de dramă, cât și de comedie. De altminteri Cumberbatch a fost din start unica opțiune a producătorilor pentru rolul principal, după ce-l văzuseră în filmul ”Atonement”. Și-au impus punctul de vedere, chiar dacă BBC a protestat inițial că nu e suficient de sexy (oh, please 🙄).
🔴 După ce a fost distribuit în rol, Benedict Cumberbatch a citit absolut toate povestirile și romanele scrise de Arthur Conan Doyle, ca parte din pregătirea lui pentru a interpreta unul dintre cele mai cunoscute personaje din literatura polițistă a tuturor timpurilor. Experiența lui ca actor de teatru l-a ajutat nu doar să construiască foarte credibil latura mizantropă a lui Holmes, dar să o și facă în mod amuzant de cele mai multe ori.
🔴 Rolul lui James Moriarty (Nemesis-ul lui Sherlock) i-a adus lui Andrew Scott premiul BAFTA, însă opinia publică și criticii au avut păreri împărțite referitor la performanța lui. Unele recenzii au fost atât de dure, încât Scott a fost devastat și l-a sunat pe Mark Gatiss (Mycroft) pentru a-și cere scuze.

Nu pot încheia fără să vă las câteva fraze monumentale și spumoase ale lui Sherlock - greu de tot m-am hotărât...

😃 ”Anderson, don't talk out loud. You lower the IQ of the whole street”.
😃 ”Good evening, Mycroft. Try not to start a war before I get home, you know what it does for the traffic”.
😃 ”Dear God, what's it like in your funny little brains? It must be so boring!”
😃 ”Watson. Come at once if convenient. If inconvenient, come all the same”.
😃 ”Because you're an idiot. No, no, no, don't be like that. Practically everyone is”.
😃 ”
I'm not a psychopath, Anderson. I'm a high functioning sociopath. Do your research”.
😃 Watson, deschizând frigiderul: ”There's a severed head in the fridge”. Holmes: ”Just tea for me, thanks”.

În încheierea acestui articol, mai am doar două lucruri de zis: 1) dacă n-ați văzut serialul până acum, vă asigur că este un adevărat regal și 2) abia aștept să citesc biografia lui Benedict Cumberbatch pe care, desigur, am dat buzna să o comand imediat ce-am aflat că există 😀.


4 comentarii:

SAM spunea...

Mie mi-a placut Mary Watson, uite ca n-am stiut ca a fost in realitate partenera lui Martin Freeman.
O portareasa mi-ar trebui si mie, sa faca ordine printre pacienti.
Pe Baker street am stat in 2017 sau 18, nu mai tin minte exact, aveam un congres la hotelul Hilton si-am stat vis-a-vis, la un hotel cu o baie asa de mica ca la chiuveta trebuia sa stau cu usa deschisa. Pe Cumberbatch (sau alt actor care l-a intruchipat pe Sherlock) nu l-am vazut 😁

Mada spunea...

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ m-ai surprins cu niște detalii pe care nu le știam. Ah și Martin Freeman nu a fost în The hobbit? Sau a fost după Sherlock?

Greta spunea...

SAM, ahh, cât de frumos! ❤️ E unul dintre visele mele să ajung la Londra. Și când se va întâmpla asta, sper să ajung și pe Baker street 🥰

Greta spunea...

Mada ❤️ da, Martin Freeman a jucat în The Hobbit, însă Sherlock începuse în 2010, iar The Hobbit a fost în 2012 🙂