sâmbătă, 12 noiembrie 2022

Sezonul 5 din ”The Crown”. Ce așteptări. Ce dezamăgire...

După cum poate vă amintiți, așa de entuziasmată am fost de primele patru sezoane ale serialului ”The Crown”, încât am numărat practic lunile așteptând să apară sezonul 5. Îmi părea rău că nu va mai juca draga mea Olivia Colman, dar având în vedere experiența sezoanelor anterioare fusesem atât de sigură că mă va ”da pe spate”...
Și m-a dat. Atât de tare m-a dezamăgit. 


Nici nu știu de unde să încep, la drept vorbind. Totul a fost dezamăgitor în sezonul acesta. Dar absolut totul.

Distribuția a fost un eșec monumental

- Imelda Staunton nu a reușit să iasă din rolul profesoarei Umbridge, pe care mulți o știm din ”Harry Potter”. În niciun moment nu am regăsit măreția și distincția Reginei și de câte ori se enervează Elizabeth, tot pe Umbridge o auzi: îi ”scapă” vocea exact la fel și are aceeași expresie a ochilor ca Umbridge când se certa cu McGonagall. Mi s-a părut că-n anumite momente o punea pe defuncta Regină în posturi chiar ridicole și niciodată nu a redat devotamentul acesteia față de națiune și Coroană. Te-ai fi așteptat ca o actriță atât de aclamată să intre mult mai bine în pielea și temperamentul personajului interpretat, mai ales că vorbim de un rol iconic.

În opinia mea, i-a lipsit profunzimea celorlalte două actrițe. Singurul moment intens a fost scurtul monolog din episodul 8, când află de la Diana despre controversatul interviu de la BBC. Un singur moment într-un sezon mi se pare cam subțire. Prin comparație, Olivia Colman ”umplea ecranul” printr-o simplă privire...

- Contrastul dintre Charles și Diana nu răzbate deloc pe ecran, poate de unde Dominic West a creat un Charles mult mai omenos decât (se spune că ar fi fost) originalul. Drept urmare, în loc să o compătimești pe Diana, ca spectator ajunge să te calce rapid pe nervi. Hotărât lucru, West nu s-a potrivit în rolul ăsta.

- Că veni vorba: rolul Dianei mi s-a părut cel mai reușit, deși Elizabeth Debicki a fost pe alocuri mult prea teatrală, aproape histrionică. Dar în comparație cu toți ceilalți a intrat realist în rol, deși impresia mea a fost că scenariștii s-au străduit să tragă spuza pe turta lui Charles.

- Mi-a plăcut și Jonny Lee Miller (pe care-l știam din ”Elementary”) în rolul lui John Major, dar peruca aia a fost cumva caraghioasă, nu-l prindea deloc.

 
- Referitor la ceilalți, unul mai dezastru ca altul. Philip e un moșneag ticăit, nițel defazat și tipicar, n-a transmis nimic din spiritul adevăratului Duce de Edinburgh. Și Jonathan Pryce pare mult mai în vârstă decât era Philip în acea perioadă. Margaret e absolut lipsită de strălucire și nu i s-a scris nici măcar o singură replică memorabilă, Anne a devenit o gospodinuță, Andrew și Edward sunt practic inexistenți, iar Regina-Mamă e o bunicuță oarecum sclerozată (spre deosebire de adevărata Elizabeth, care a fost o personalitate puternică până în ultima clipă a vieții ei).

Dinamica dintre personaje strălucește prin absență

- Departe de-a fi o echipă, Regina și Philip sunt tot sezonul într-un conflict mai mult sau mai puțin mocnit. El îi reproșează sacrificiile făcute pentru a se însura cu ea și ea îi bagă sub nas infidelitățile. Nu mai regăsești nimic din căldura, chimia, sprijinul reciproc și complicitatea lor din sezoanele anterioare, scenele comune sunt foarte puține, practic ni se arată un cuplu în care ambii parteneri sunt sătui unul de celălalt până peste cap.

- Nu s-a regăsit nicăieri relația atât de cunoscut-strânsă între Diana și băieții ei (William chiar pare stingher și foarte stânjenit de posturile în care-l pune maică-sa, nici vorbă de fiul ocrotitor care i-a spus ”când voi ajunge rege, îți voi da înapoi titlul de Alteță Regală”), iar Mohamed Al Fayed apare ciudat de mult - chestie care m-a mirat, adică nu înțeleg de ce i s-a alocat un spațiu atât de generos.

- Faptul că Regina are un rol mai degrabă secundar - practic, e la capitolul ”și alții”, având mult mai puțin screen time decât în sezoanele precedente - poate fi, de asemenea, considerat un eșec. Nu cred că asta s-a urmărit.

Acuratețea faptelor lasă de dorit

- Unul dintre atributele serialului fusese valoarea de documentar a acestuia. Așa stând lucrurile, faptul că faimosul discurs ”Annus Horribilis” nu a fost reprodus corect (expresia fiind atribuită de Regină anului 1992, când mariajele celor 3 copii ai săi căsătoriți în acel moment au eșuat și partea nordică a reședinței Windsor a ars într-un incendiu care nu a putut fi controlat timp de 15 ore) mi se pare o gafă incredibilă.

- Scenariștii n-au izbutit în niciun moment să redea, prin scriitură, covârșitorul impact negativ pe care l-a avut eșecul mariajului dintre Charles și Diana asupra imaginii monarhiei. Or, tocmai despre asta se presupunea că va fi acest sezon.

Last, but not least: savurosul umor britanic, care-a făcut deliciul sezoanelor precedente, a lipsit aproape cu desăvârșire.

În concluzie, epic fail. Ar fi trebuit păstrați actorii din sezoanele 3-4 și ”îmbătrâniți” cu ajutorul machiajului. Va apărea și sezonul 6 (care va fi și ultimul) și-o să-l urmăresc, dar nu mai am niciun motiv să-l aștept cu nerăbdare.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Am așteptat cu nerăbdare apariția acestui sezon și am așteptat la fel de mult comentariul tău. Pot vorbi “Per du”? Am văzut primul episod și am sărit fi curiozitate de la un episod la altul văzând frinturi din fiecare episod. Nu am părerea formată, dar am simțit același lucru, ca noii actori nu sunt potriviți - Diana e ok. Mi-au plăcut actorii din primele sezoane și îmbătrîniti s-ar fi potrivit de minune. Ma voi uita cu mare interes in continuare, deși dezamăgirea e mare. Mulțumesc pentru acest articol. Livia din Stuttgart

Greta spunea...

Livia, sigur că ”per du”, cu tot dragul! :) Și da, ai zis bine - actorii nu sunt potriviți, nu pentru rolurile astea. Sunt convinsă că toți sunt actori buni (adică Imelda Staunton sigur este, pentru că am mai văzut-o jucând - nu doar în ”Harry Potter”, ci și în ”Downton Abbey”), dar nu în aceste roluri.

Anonim spunea...

Fix așa. Parcă am scris eu textul ăsta. :) Și Harry săracul care nu a apărut mai deloc. Mă gândesc cât de tare se oftică Meghan. Wink-wink. :))
Petronela

Greta spunea...

Da, și eu m-am gândit la Harry :))) Și din ce-am înțeles, nici în ultimul sezon nu va apărea prea mult - pe când actorii care-i vor interpreta pe Kate și William au fost deja aleși. Wink-wink indeed :))))