duminică, 4 noiembrie 2018

Cu un nod în gât, despre ”Festivalul George Enescu” 2019


(Important: în premieră, dreptul de achiziție a abonamentelor se va atribui prin tragere la sorți. Biletele individuale se vor pune în vânzare ca de obicei, începând de pe 6 martie 2019. Detalii, aici).

Programul ediției de anul viitor a Festivalului ”George Enescu” a fost publicat recent pe site și l-am ”scanat” cu spumoasă nerăbdare. Nu pentru că mi-aș fi propus neapărat să ajung la vreun concert, dar e mereu o bucurie pentru mine să văd ce artiști au fost invitați. Mă entuziasmez anticipat, cu gândul la experiența extraordinară de care vor avea parte mii de oameni care vor asculta live unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii, unii dintre cei mai renumiți soliști. 

De data aceasta, însă... a fost altfel. Da, am văzut nume consacrate, care vor dărui momente unice în viața celor care se vor afla în sală: Orchestra Filarmonicii din Berlin (considerată, la ora actuală, a fi cea mai bună din lume), Orchestra Royal Concertgebouw, soprana Diana Damrau, dirijorul Mariss Jansons, pianistele Elisabeth Leonskaja și Yuja Wang, orchestra Maggio Musicale Fiorentino... 


.... cam puține nume mari în constelația globală a muzicii clasice, însă - fie-mi iertată îndrăzneala. Precedentele ediții - dacă le luăm numai pe ultimele două, despre care am scris și eu câteva vorbe la vremea respectivă, aici și aici - au fost incomparabil mai ofertante din acest punct de vedere. Nu știu ce s-a întâmplat acum. Poate buget mai mic, poate unii artiști au refuzat să mai cânte în condițiile absolut jalnice din punct de vedere acustic de la Sala Palatului, poate programele n-au coincis... N-am idee. Și nici nu mai contează. Îmi pare doar rău. 

Dar ceea ce m-a întristat cel mai tare fost o anume absență. Am parcurs programul de mai multe ori, sperând să mă înșel, dar n-a fost cazul. 
N-am regăsit în program Orchestra Filarmonicii Israeliene - o prezență constantă la acest festival.
După ce m-am gândit puțin, am găsit explicația - sezonul actual este ultimul pentru Zubin Mehta ca principal dirijor al acestei orchestre. Anul viitor, când se va împlini exact jumătate de secol de când a început colaborarea sa cu Orchestra Filarmonicii Israeliene, va preda bagheta. Iar succesorul lui probabil că nu e la fel de interesat de Festivalul ”George Enescu”, și-o avea propriul concept, propriile idei etc.
Fapt de înțeles, de altminteri. Însă e păcat.
Mai mult decât atât - nu l-am regăsit nicăieri nici pe Zubin. Și abia asta mi-a pus cu adevărat un nod în gât. Ar fi putut dirija o altă orchestră - ca de exemplu Maggio Musicale Fiorentino, al cărei prim-dirijor a fost până anul trecut (în fond, nici Mariss Jansons nu mai e prim-dirijor al celor de la Royal Concertgebouw și cu toate astea, vine cu ei). 
Dar asta nu se va întâmpla. Pentru prima dată după foarte, foarte mulți ani, Zubin Mehta nu va fi prezent pe scena Festivalului ”George Enescu”. 

În ceea ce mă privește, percep asta într-un mod ceva mai.... aparte. Simt că se încheie o eră. 

Vă doresc să ”prindeți” bilete la măcar unul dintre concertele Filarmonicii Operei din Berlin (pe 31 august și 1 septembrie). Printre altele, vor interpreta Simfonia a IX-a de Beethoven, o lucrare absolut colosală... iar să audiezi așa ceva în spațiu și timp real este realmente copleșitor. Nu veți uita niciodată experiența. Și dacă puteți, mergeți la concertele Orchestrei Royal Concertgebouw (21-22 septembrie), sunt grandioși.

Fir-ar să fie. Nu reușesc deloc să scap de nodul ăla din gât...

Niciun comentariu: