joi, 14 ianuarie 2021

”Lupt pentru dreptul meu de-a îmbolnăvi cât mai mulți oameni”

Nu-mi propun să scriu mult, că n-am nervii necesari. Doar să consemnez, în speranța că se va dovedi ulterior că m-am înșelat. Dar judecând după ce văd și aud în jur, cred că șansele sunt minime.

Titlul reprezintă un rezumat al miilor de reacții pe care le văd în Social Media de câteva săptămâni încoace. Foarte, foarte mulți oameni nu vor să se vaccineze, deși Europa dă semne că aproape a căzut în genunchi în fața pandemiei. Marea Britanie, Franța, Germania sunt într-o situație tot mai dramatică, se pare că din pricina apariției unei noi tulpini, mult mai contagioase, a virusului. De exemplu, crematoriile din landul Saxonia sunt practic blocate. Efectiv nu mai fac față numărului de corpuri care trebuie incinerate și nu mai au loc unde să depoziteze sicriele în așteptarea procesului de incinerare; unii montaseră un fel de containere cu instalații de răcire în curtea crematoriilor, pentru ca astfel să mai obțină spațiu).

E cumplit ceea ce spun? Este o realitate prin care trec mii, zeci de mii de familii. Oare cei care de săptămâni de zile răcnesc ”eu nu mă vaccinez” s-or gândi cum ar fi dacă s-ar ajunge la o asemenea rată de infectare în România? Vor stive de cadavre sau ce mama dracului vor? 

(Nici nemții nu sunt mai breji la faza asta, apropo. Pe o pagină de informare despre vaccinuri erau sute de comentarii cu ”eu nu sunt cobai”, de-mi venea să-mi dau pumni în cap și mai multe nu). 

Ieri, altă știre făcea buzz în Social Media. Un medic de familie a anunțat că nu va mai accepta pe lista sa pacienți care, deși nu au contraindicații în acest sens, refuză să se vaccineze. Simplu, concret, omul și-a făcut cunoscută decizia și cu asta, basta.
Văleu, nici nu vă puteți imagina ce-a ieșit. Bucăți mi ți-l făcură, și mai multe nu. Că e obligat să trateze pe toată lumea, că n-are dreptul să forțeze oamenii să se vaccineze, că vaccinul nu e testat suficient (vechea placă, da), că jurământul lui Hippocrate, că nu e etic, că DREPTURI...

M-am abținut cu greu să le spun să-și bage drepturile alea-n fund, cum aș fi avut chef să fac. În schimb, am întrebat: cine le dă dreptul ălora care refuză să se vaccineze să-i infecteze pe alți pacienți din sala de așteptare (care eventual au probleme de imunitate sau contraindicație de vaccinare) și, foarte probabil, chiar pe medic?
Ăăăgrmpggdhdshsff, stai că nu e chiar așa. Nu? Dar cum e? De ce mama dracului voi aveți dreptul de-a infecta în jur? Drepturile celor cu imunitate compromisă unde sunt? Drepturile copiilor (care nu au indicație de vaccinare) unde sunt? Drepturile celor care vor să-și reia o viață normală (ceea ce va fi posibil abia după dispariția pandemiei, fapt care depinde în mod direct de numărul celor imunizați) unde sunt? Drepturile celor care vor să-și poată relua munca unde sunt?

For the record, eu sunt de părere că doctorul ăla a procedat foarte corect. Avem un virus extrem, dar extrem de contagios, cu evoluție imprevizibilă și fără tratament. Singura cale de-a opri pandemia este vaccinul. Refuzi, deși starea sănătății nu ar fi un impediment? Du-te în pădure și tratează-te cu decoct de ciuperci, dar în sala de așteptare a unui cabinet medical nu ai ce căuta. Și oricum nu rămâne nimeni netratat, la câți doctori au declarat că nu se vaccinează (!!!).

Și dacă tot suntem la ”for the record”, iată opinia mea despre vaccin, pe care mi-o asum literă cu literă: 

- Da, mă voi vaccina de îndată ce voi avea posibilitatea (la ritmul actual, mi-ar veni rândul prin septembrie...);
- Da, sunt de părere că absolut toată lumea care nu are contraindicații ar trebui să se vaccineze;
- Vaccinul probabil nu va fi putea fi obligatoriu, în principal tot din cauza unora ca ăia de mai sus, care vor să aibă numai DREPTURI; dar eu cred că, dacă ai refuzat vaccinarea și dă virusache peste tine, ar trebui să îți plătești singur absolut toate cheltuielile care decurg din asta (concediu medical, spitalizare etc). Nici angajatorul tău, nici statul nu ar trebui să plătească; ci tu, cel care ai decis că ai DREPTUL de-a refuza unica opțiune medicală recunoscută până acum de a stopa împrăștierea virusului.

În încheiere:
“Studiile preliminare din Israel arată că prima doză a vaccinului Pfizer împotriva COVID a redus infectările cu 50% după 14 zile.”

Acestea fiind zise, îmi cer scuze pentru un text care e neobișnuit de vehement față de cum scriu eu de obicei; dar după ce-am citit știrea despre crematorii și-n condițiile în care în Germania numărul de morți e în fiecare zi unul cu patru cifre, mi-am pierdut orice fărâmă de răbdare.

6 comentarii:

Raluca spunea...

Eu în perioada asta de pandemie am fost mai speriată de valul de prostie, decât de virus. De virus vom scăpa noi la un moment dat, de prostie în veci!

Greta spunea...

Exact așa, Raluca. Și dacă uneori e inofensivă, de data asta prostia costă vieți omenești :(

Anonim spunea...

100% de acord cu tine, Greta! M-as vaccina imediat daca s-ar putea, cred ca am mai scris asta pe aici :-) Se pare ca mai am de asteptat. Ma visez la un aperitivo, in fata unui peisaj italian superb...
Forza Greta!
Laura

maya spunea...

Sper ca totusi se vor misca mai repede ca se laudau ca in aprilie se incepe etapa 3 cu toti.
Nu stiu cum este la voi dar in bayern suntem mai cu mot cu mult mai multe restrictii pe care le respecta o mana de fraieri. serios as vrea sa mareasca amenzile si pentru cei care refuza vaccinul sa se faca cum spui tu.
Din pacate suntem in lockdown de 3 luni si nu se vede o ameliorare desi acum ar fi trebuit sa avem vaccin. care cred ca ai citit si tu ca au luat cate putin pentru ca vor sa il produca aici. Acum sa fim pozitivi si sa gandim ca este ca sa fie siguri de el dar din pacate este vorba de bani.
Deja simt ca imi iese fum pe urechi cand aud ca cipuri, ca vai netestat..fiecare idiotenie de asta e explicata pe net pe site uri competente nu pe grupuri de fb dar prostimea ce sa caute.
Clar ca prostia e mare si din pacate aici depindem de prostime

Greta spunea...

Culmea, Laura, și eu tot la Italia visez. Napoli, Amalfi, Positano, ehei...
Vine ea și vremea aia! Trebuie să ne menținem încrederea...
Te îmbrățișez :)

Greta spunea...

Nu citisem minunea cu producția locală... :( Asta e chiar nasol, o să ne vină rândul la Paștele Cailor. Mai ales că Pfizer a anunțat întârzieri de livrare, fiindcă tocmai s-au apucat să-și îmbunătățească liniile de producție...
Aici se vorbește de înăsprirea condițiilor și o auzisem pe Merkel spunând că nu exclude ca situația asta să dureze până spre Paști.
Nu știu, momentan am așa o senzație ca și cum nu s-ar mai termina niciodată.