vineri, 1 ianuarie 2021

Prosit 2021! 🐷🍀🍄

La mulți ani și bine v-am găsit în 2021! Vă doresc să fiți sănătoși, să aveți parte de noroc și de vise devenite realitate 🙂

Concertul de Anul Nou de la Viena s-a încheiat de puțin timp și, înainte de a-mi împărtăși impresiile (surprinzător de puternice, aș putea spune), țin să notez că am avut dreptate ieri. Spuneam că la ediția din 2022 dirijorul va fi Franz Welser-Möst sau Daniel Barenboim. Ei bine, Barenboim it is - și personal sunt dezamăgită de alegere, nu mi-a plăcut nici în 2009, nici în 2014. În fine, meh, disecăm la anu'.

Revelionul nostru a fost așa cum ni l-am dorit. Împreună, în sufrageria noastră, cu bucate gustoase și vin spumos moldovenesc ”Feeria” 😀 (foarte bun) . Am privit din balcon artificiile proiectate de persoane particulare (în Germania se pot cumpăra legal doar pe 31 decembrie), care-au fost neașteptat de spectaculoase. Am sporovăit, ne-am preumblat pe toate canalele, iar după un episod din ”Fargo” onorabilul s-a retras la somn și eu am tăifăsuit cu Harry Potter și compania până după 3 dimineața. 


(Perna albastră și pătura fac notă discordantă, dar îmi abandonasem temporar culcușul pentru a mă îmbrăca și piguli corespunzător momentului 🙃). 

Mărturisesc faptul că nu avusesem mari așteptări de la Concertul de Anul Nou; o dată fiindcă Riccardo Muti nu-mi plăcuse prea mult în 2018 (mi se păruse prea scorțos și neimplicat, după cum am și scris atunci), dar mai ales fiindcă urma să fie fără spectatori și din cauza asta, mă gândeam eu, probabil destul de ciudat.

Surpriza a fost a mea, în cel mai bun sens. Da, a fost inedit să vezi sala goală, dar poate și din cauza asta, muzicienii au părut mai emoționați ca oricând. Nu le-a fost ușor, cu siguranță; energia transmisă de public este foarte importantă pentru orice orchestră. Dar au abordat situația cu o delicatețe și o grație care-au transmis un extraordinar sentiment de bine și de căldură sufletească.

Repertoriul, bine ales. Baletul, ca de obicei, superb. Riccardo Muti m-a surprins; a fost mult mai expresiv și mai ludic decât la ediția precedentă, iar discursul său a fost cald, sincer și a transmis multă emoție.

(Apropo de balet, niciodată n-am înțeles cum reușesc să realizeze sincronul. Dansul e filmat cu luni de zile înainte - de obicei, vara - și cu toate astea, mișcările balerinilor se suprapun cu maximă precizie pe muzica transmisă în direct. Nu-mi dau seama cum o fac, dar rezultatul este perfect).

Aplicația prin care s-au transmis aplauzele din întreaga lume și s-au proiectat pe ecran imaginile trimise de spectatori a fost, fără îndoială, hit-ul momentului. Nu m-aș fi așteptat la un efect atât de puternic, dar a fost. Mulți comentau pe Facebook aspectul ”dezolant” al sălii goale, dar mie nu mi s-a părut deloc așa. Ba chiar dimpotrivă. 

Departe de a fi dezolant, Concertul de Anul Nou din 2021 ne-a adus, cu adevărat, pe toți împreună. Nu au mai existat categorii privilegiate sau puternice financiar sau extrem de norocoase, care să fi avut șansa de-a se afla în sală.
Astăzi a existat doar muzica, aducându-ne împreună pe toți cei din peste 90 de țări unde concertul a fost transmis în direct.
Astăzi am fost pentru prima dată cu toții, ACOLO 🙂


Este ceea ce îmi doresc pentru noi toți în anul care tocmai a început. Să fim împreună. Să fim bine. Sper ca 2021 să fie un an bun, vindecător, îngăduitor cu noi și în care să regăsim tot ceea ce am pus ”on hold” în anul pe care l-am lăsat în urmă.


Să ne citim cu bine și povești frumoase 🙂

10 comentarii:

Anonim spunea...

Oricum s-ar desfasura, concertul de la Viena este mereu asteptat si la noi in casa..unul din punctele de reper ale anului nou inceput.
Si milieu-ul de pe masuta ta ma emotioneaza in ambele postari in care ni-l prezinti. Cine a crosetat si-a pus acolo fragmente de ganduri, emotii,sperante, vise. Ce poate personaliza mai bine o piesa de mobilier, sa o faca a ta proprie, daca nu un delicat lucru de mana cu povestea lui de familie? Si eu imi iubesc toate milieu-urile primite, crosetate sau brodate, si le afisez peste tot pe unde pot prin casa. Ele nu pot fi niciodata kitsch. Mi-e drag de ele si la curatenie..le ridic, sterg praful dedesubt, le scutur, le pun la loc cu grija si ma cuprinde visarea...
Sa ai un an bun, Greta!
Irina

Anonim spunea...

Ce emotionant! La multi ani!
de abia asteptam sa iti citesc notitele despre concertul de anul nou. o sa il urmaresc intr-una din zilele urmatoare cand copiii vor fi la scoala.
La noi a fost despre Jazz, i-am dus la un film de desene animate presarat cu muzica faina, tare le-a placut. si e primul an in care puii mei stau sa vada artificiile, si a fost asa dragut toti impreuna (greu a doua zi insa :))
Sa fie un an minunat pt toti!
Cris

Anonim spunea...

La mulți ani buni, Greta! Mie mi-a plăcut foarte mult concertul și ideea de aplauze on-line a fost genială. M-a emoționat maximum. Totodată sper să fie primul și ultimul de acest gen și să revenim încet-încet la săli pline. Noi am savurat concertul cu salată de fructe și cafea, ca întotdeauna. Am pus pepene deoparte în speranța unei întâlniri live. Te îmbrățișez! Petronela

Anonim spunea...

La Multi Ani, Greta, cu multa sanatate si indeplinirea dorintelor! Sa fie 2021 mai bun decit 2020 si sa-ti aduca surprize placute, sa te reintilnesti cu familia si prietenii de departe.
In Fr nu exista traditia concertului de Anul Nou de la Viena, n-am auzit pe nimeni care sa-l urmareasca si de altfel nici nu stiu daca e difuzat pe undeva.

Noi am petrecut Revelionul uitindu-ne la "Mamma mia", am facut o pauza la 12 noaptea sa ne pupam si sa ciocnim cu Apa Chioara (ca prinsi de actiune, era cit pe ce sa ajungem in 2021 fara sa ne dam seama, asa ca nu mai aveam timp de cautat bauturi mai ametitoare) si la 1 jumate am fost in pat.
Jual

Greta spunea...

La mulți ani cu bine, Petronela! :) Te îmbrățișez cu tot dragul. Trăind și nemurind, vorba lui Creangă, i-om ști de știre pepenelui... :D

Greta spunea...

Îți mulțumesc din toată inima pentru ceea ce mi-ai spus, Irina. Mi-a făcut tare bine... :)
Să ai un an bun și generos cu visele tale. La mulți ani, cu sănătate și noroc! :)

Greta spunea...

La mulți ani, draga mea Cris! :) Așa să ne fie tuturor anul, bun și îngăduitor, că tare multă nevoie avem...
Acum că te citesc mă gândesc la faptul că, uite, pe mine Jazz-ul nu m-a prins deloc :) Omului îi place, dar de mine nu s-a lipit.

Greta spunea...

La mulți ani, Jual! :) Îți mulțumesc pentru gândul bun și-ți doresc un 2021 cu sănătate și dorințe împlinite :)
Concertul de Anul Nou se transmite și la voi în direct, pe FR2 :) În Europa cred că e transmis în covârșitoarea majoritate a țărilor.
N-am văzut filmul ”Mamma mia”. Îmi dai idei... că tot avem o perioadă în care consumăm destul de intens filme.

Adriana spunea...

La multi ani Greta! Noi ne-am uitat la Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, o comedie înduiosatoare care ne-a facut sa rîdem si sa plîngem în acelasi timp, si la sezonul 4 din The Crown, pentru placerea de a o revedea pe Olivia Colman si de a o descoperi pe actrita care o joaca pe Lady Di si care ni s-a parut extraordinara.
By the way, fiica mea de 11 ani citeste ultima carte a lui J.K. Rowling, The Ickabog si e entuziasmata! O iau si eu dupa ce o termina.

Greta spunea...

La mulți ani, Adriana! :) Încă nu am început ultimul sezon din The Crown, dar e în plan și mă gândesc la el cu plăcută anticipație. Primele 3 sezoane mi-au plăcut foarte mult. A fost prima dată când o văd pe Olivia Colman jucând și într-adevăr, e fantastică în rol...