marți, 26 ianuarie 2021

O nouă problemă a românilor din Germania

Vă spun, chestiunea e deosebit de serioasă, gravă și acută, prezintă umflături și echimoze. Soarele se uită mirat, Pământul aproape că se oprește-n loc, Luna oftează preocupată. 

Despre ce e vorba, poate vă-ntrebați. După cum probabil ați aflat deja, unele landuri din Germania au introdus obligativitatea măștilor FFP2 în magazine și mijloacele de transport în comun (în Bavaria era instituită regula asta de câteva săptămâni deja, într-o formă chiar și mai severă), iar cu începere de ieri măsura a intrat în vigoare și-n alte landuri.
Măștile astea nu sunt chiar ieftine și citisem razant despre un proiect de-a se dona câte 6 bucăți pensionarilor și oamenilor cu salarii mici; dar nu despre asta voiam să vă zic, mai precis nu asta e problema unor verzi descendenți de-ai lu' Burebista pe care i-am citit pe un grup... 

Problema lor o reprezintă masca FFP2 în sine. De unde până nu demult răcneau că masca, de oricare-ar fi fost ea, este ”un abuz” (deși se putea purta orice tip de mască) și din ”botniță” n-o mai scoteau, acum și-au schimbat narativul. 

 
-  ”Dar cum, dar vai, nu ne mai dau voie cu măscuțe colorate și vesele, de-acum trebuie să le purtăm numai pe cele albe!”
(da, ”măscuțe”. Acum nu mai sunt ”botnițe”, ca să vezi. Chestia asta îmi amintește de celebrul banc cu Ițic, rabinul și neamurile lui Ițic).

- ”Nu le mai ajunge că ne-au închis și ne-au îngrădit libertatea, acuma vor să ne uniformizeze, să arătăm toți la fel. Tiranieeeeee, ne distrug, ne anihilează, ne anulează personalitatea!”
(să vă repereze onoarea. Și clondirul de mastică 🙄).

- ”Nici măcar atâta bucurie nu vor să ne mai lase, să purtăm măscuțe amuzante, cu mesaje sau asortate la vestimentație!”
(păi îmbracă-te în alb, să vezi ce asortat ești. De altfel albul e non-culoare, deci se asortează la orice. Știai asta? Nu știai, că tu nu citești decât virusologie, biologie, politici sanitare, sociologie și, desigur, conspirațiile lu' Bilgheiț. Ca să nu mai spun că ”măscuțele vesele”, din material textil, nu aveau vreo funcție specială de filtrare. Măștile nu se poartă ca să fii cool, ci ca măsură de protecție. Bag seama că asta-i o noutate pentru mulți).

- ”Cum adică FFP2 sunt mai bune că până acum și celelalte au fost ok, dar staaaai așa, că de fapt FFP2 sunt mai scumpe, aici e șpilul, vor să ne jupoaie, parandărăt, interese!”
(de parcă pe celelalte le-ai purtat fără scandal).

- ”Să mi se arate unde scrie în lege că e obligatorie masca asta! Nu mă interesează că e ordin de la autorități, eu să văd articolul de lege! Dictatură medicală, huo!”
(fii atent aicea, mărește pupila: când o să-ți vină amenda pentru nerespectarea restricției, nu-i va păsa nimănui că nu te interesează pe tine, tanti Frusinica din Berlin).

- ”Suntem îngenuncheați!”
(foarte bine, așa să stați până poimarți. Da' vedeți că îngenuncheatul nu vă scutește de-a purta masca asta 😀).

- Perla din final aparține unui domn care a scris, înfierbântat nevoie mare: ”Să vă ia ăla cu coarne, să vă ducă și să nu vă mai aducă niciodată, animalelor!”
Acuma, nu știu unde se presupune că ar trebui să ne ducă antemenționatul cu coarne, da' am bănuiala că și acolo se poartă mască 😀

6 comentarii:

Anonim spunea...

Daca au ajuns sa alinte "mascutele" o sa faca si vaccin cu siguranta. Dar tot asa, cu galagie mare. :-)))))
Big hug,
Laura

vio spunea...

pe la spate, pe la spate, așa zice o zicală (păi nu?!) din străbuni. oho.
tanti Frusinica din Berlin mi-a amintit peste ce am dat vineri cred pe fb, din păcate nu am salvat pagina și am petrecut oareșce minute (a se citi ore) pe acolo, nu am idee exact de unde am cules perla, din care șterg numele și las numai dialogul următor:
-si cum ii explicati coanei Fanica ce e inscolita de facebook si youtube ???
-Ea ca ea , dar ce facem cu ceilalti ?
**
conul și coana Fanica, am zis.
Greta, tu ții cu lupul sau cum!? :))

maya spunea...

In Bayern se dau mastile astea gratis la pensionari si categorii defavorizate de la inceputul anului. parca 2 pe luna.
Aici a fost isterie in prima saptamana. Nu mai gaseai niciunde masca. Pana la urma vad ca preturile s-au normalizat oarecum.
Inainte de a fi obligatorii erau cam 2 euro bucata acum au ajuns de la 7 8 la inceput la 3 euro bucata.
Mie doar imi pare ca masura asta trebuia luata macar la inceputul lockdownului.

Greta spunea...

Tot ce se poate. Mai ales dacă apare vreo alternativă la vaccin, care să le displacă încă și mai mult :))
Big hug back!

Greta spunea...

Eu țin cu tanti Frusinica, rezon! :))))) Dar conul și coana Fanica de asemenea prezintă potențial :D

Greta spunea...

Și mie mi se pare că s-a implementat târziu măsura asta. Nu știu ce să spun, nu mi se pare că au avut o strategie coerentă... deși de timp n-au dus lipsă.
Om vedea ce-o mai fi, dar personal mă simt tot mai descurajată. Ai grijă de tine, Maya!