sâmbătă, 3 aprilie 2021

Salată de weekend (44)

Afară-i frig, noi suntem tot într-un fel de lockdown (în afară de supermarket și farmacie nu mai poți să te duci la niciun magazin fără programare prealabilă), așa că mănânc ciocolată și vă invit la salată. Rima e întâmplătoare, în grădină am o floare.

(Și nu, nu e niciun paradox aici. Sau ce, nu știați că de fapt ciocolata e de fapt o salată? 🙃 Serios, e de notorietate chestia asta, dar dacă voi nu ați știut, puteți să-mi mulțumiți acuma 😛).

1) Faptul că-n România s-a decis închiderea magazinelor de la ora 18 în zonele cu incidență crescută este, în opinia mea, stupid. Nu bulucind oamenii ai să scazi incidența. Măsura asta a fost implementată încă din ianuarie în Franța și, după cum se vede, n-a avut prea mare succes. Dimpotrivă, programul ar fi trebuit prelungit, prin reorganizarea schimburilor, eventual mai făcându-se angajări (la ce secetă e în România după un an de pandemie, nu cred că nu s-ar găsi candidați).

2) Altă chestie stupidă e să impui purtarea măștii în aer liber pretutindeni, inclusiv în zonele neaglomerate. N-are niciun sens și nu face decât să strice, prin excesul de zel. Cu cât sunt restricțiile mai dure, cu atât lumea va încerca mai dihai să le fenteze. E la mintea cocoșului (iote, l-am adus să confirme 🐓 și-a zis că da).

3) Protestele din România sunt în mare parte organizate și întreținute de niște nemernici. Da, am văzut numeroase postări lacrimogene despre oamenii care mor de foame și am toată înțelegerea și părerea de rău pentru aceștia. Dar să apari cu asemenea pancarte nu spune despre tine nimic altceva decât că ești o lepră. Nici mai mult, nici mai puțin. 

4) Că mi-am adus aminte, apropo de sinistra imagine de mai sus. A-nceput să mi se facă ușor greață auzind (sau citind, mai degrabă) românii izmenindu-se și isterizându-se că vaaaai mie, nemții sunt vinovați de Holocaust și aoleo, ce-au făcuuuuut.
Așa este. Sunt vinovați până la cer și înapoi. Până la cerul care se înnegrise de fumul ieșit pe coșurile crematoriilor. Sunt vinovați și istoria, pe bună dreptate, nu-i va ierta niciodată.
Dar. Ca român, tu cutezi să deschizi gura pe subiectul masacrelor și-a crimelor împotriva umanității? Așa memorie scurtă s-avem, oare? Experimentul Pitești (unic în lume), pogromul de la Iași, închisorile de la Aiud și Râmnicu Sărat, lagărele de la Periprava și Sighetul Marmației, Canalul Dunăre-Marea Neagră... sună cunoscut, ceva din toate astea?
Au fost torturați și omorâți în bătaie zeci, sute de mii de oameni, cum de nu le e rușine românilor să-și dea ochii peste cap, oripilați de ce-au făcut nemții? ”Aaaa, dar Holocaustul a avut mult mai multe victime”. Sigur, nu neagă nimeni asta, însă având în vedere mizerabilul nostru trecut de criminali, nu ar trebui să avem curaj să deschidem gura pe subiect. Decât, eventual, pentru a ne cere iertare.

5) Ca să îndulcesc un pic salata asta, care-a ieșit amară azi: 


Săptămâna trecută, dumnealui a susținut un concert de pian (în direct de la noi de-acasă și transmis prin Zoom) care-a inclus piese de Bach, Beethoven, Chopin și Debussy și pe care l-am ascultat din sufragerie, pe calculator, asemeni tuturor celor din auditoriu. Imaginea e un screen shot făcut de mine.
Aceasta este una dintre fațetele fericirii mele 🙂

6) Am găsit leuștean aici (premieră absolută) și înfăptuitu-s-a ciorbă cu dânsul. Și cum e-n ghiveci, mai am și-acum. Îl cresc și periodic îl adulmec. Dacă aș găsi și usturoi verde, aș fi pe deplin satisfăcută.

Vă doresc un ce-a_mai_rămas_din_weekend_plăcut și să nu faceți nimic din ce n-aș face și eu.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Ieri au fost aici cam toate magazinele deschise. Puteai intra fara termin. Posibil sa fii scazut incidenta aici dar de cand la 3 zile este altfel nu mai urmaresc. Plus ca nu doresc sa bantui noptile pe strazi sau sa ma intalnesc cu cineva.
Leustean imi iau de acasa si il congelez. Am gasit insa de curand uscat dar inca nu l-am folosit ca si cu borsul este greu pe aici.
Ps. Nu stiu ce schimba blogspot dar altfel nu pot posta.
Semnat maya

Anonim spunea...

Felicitari pentru concert! Multe realizari frumoase in continuare!
Laura

Greta spunea...

Aici e cu Termin cam peste tot, inclusiv la magazine gen Fielmann și Karstadt. Până la urmă nu e rău nici așa, decât să aștepți în fața magazinului.
Nici eu nu mai urmăresc incidența, nu mai am nervi să știu ce și cum. Mă uit doar la știri, ca să aflu ce s-a mai schimbat la nivel local, dacă s-au introdus noi reguli, dar atât. Aștept să vină rândul grupei mele de vaccinare...
Te îmbrățișez, Maya, să fii bine. (Știu că blogspot are uneori probleme, îmi pare rău că nu le pot remedia...).

Greta spunea...

Mulțumim din suflet, Laura :) >:D<