joi, 20 septembrie 2012

Goana dupa blugii ocrotiti de lege


Azi dupa-amiaza am purces si eu ca femeia in expeditie, intr-un demers care-ar fi trebuit sa fie de foarte scurta durata si lipsit de peripetii.
Obiectivul? Unul cat se poate de banal, socoteam eu: imi trebuia o pereche de blugi. Simple as that. Nu voiam nimic iesit din comun - niste blugi clasici, intr-o nuanta de albastru inchis, fara briz-brizuri, fara sclipiciuri, doar cu un nasture si-un fermoar. 

Well, ca sa gasesc sus-numitul accesoriu am avut nevoie de aproape doua ore, patru magazine si circa 30 de perechi de blugi probate. 
Ajunsesem sa cred ca am o conformatie cu desavarsire unica in intreaga lume, ipoteza exclusa insa de faptul ca mi-am gasit mereu blugi pe gustul si masura mea. Greu de crezut ca-n ultimele luni m-am schimbat radical din punctul asta de vedere. Ceea ce s-a schimbat sunt tendintele, care sarmanele nu pot fi acuzate de nimic: foarte probabil, n-au facut decat sa se conformeze cerintelor pietei. 

In primul rand, predomina blugii tip creion. Poate unora le stau bine, insa mie nu mi se potrivesc absolut deloc si prin urmare, i-am evitat intotdeauna. I-as fi evitat si astazi, daca n-ar fi fost peste tot, in toate culorile imaginabile, cu sau fara sclipici, prespalati sau nu. 
(Am probat niste blugi de felul asta si-am crezut ca nu-i mai scot de pe mine decat cu levierul).

Materialele erau, in general, de calitate slaba. Prea subtiri, prea grosolane, prea stretch, prea banale. Croiala nu era nici ea la inaltime, iar aceeasi marime, de la aceeasi firma, ma facea sa arat fie ca un tub de pasta de dinti stors de la jumatate, fie ca intr-o cuva din material de jeans. Cei care stateau bine sus (de la talie la coapse) aratau oribil jos, ca un fel de evazati in mizerie.
Am observat (dar nu am probat) foarte multi blugi in culori turbate. De fapt, exprimarea mea e incorecta: nu se poate spune "blugi de culoarea cutare", in conditiile in care cuvantul vine de la "blue jeans", deci aprioric ei sunt albastri. Cu toate acestea insa, am vazut foarte multi in culori explozive, sau unii chiar stil zebra multicolora (ca daca era o zebra normala, in alb-negru, mergea; dar zebra tarcata in vreo zece culori distincte, vorba lui Toma, n-a vazut nici dracu'.)

Obosisem de probat perechi care pe umeras aratau foarte bine si care, odata imbracate, se transformau intr-o carpa aruncata pe gard (eu fiind gardul). Pana la urma, am dat peste niste blugi ok. Nu extraordinari, dar clasici, material bun si - fapt important - stau frumos pe mine, de sus pana jos. Am ajuns la concluzia ca acestia fac parte dintr-o specie pe cale de disparitie, prin urmare ar trebui depozitati intr-un sediu cu titlu de rezervatie :))

Iar acum vine compensatia morala suprema: nu doar ca am biruit si, dupa tot acest periplu, mi-am gasit blugi, dar sunt marimea 36! :D

Ma rog, te pomenesti ca n-oi mai sti eu ce sa caut (dar pana si s.Oliver, care-a avut intotdeauna blugi pe placul meu, m-a dezamagit azi). Daca mi-ati putea recomanda niste marci care produc si blugi normali (clasici) si de buna calitate, v-as fi etern recunoscatoare.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Amin, Greta, am fix aceeasi problema. Ai scapat usor cu doua ore si patru magazine, mie-mi ia de obicei cateva zile cand purced de-acasa cu asemenea initiative, asta daca am noroc. Parca a murit mama blugilor clasici. Ma termina astia conici, pe care, vorba ta, nu-i scoti decat cu levierul, si in culori care fac clovnii sa para sobri. Geezas.
Totusi, prin marea asta de "no bloody way!" am gasit niste blugi omenesti, la NewYorker: clasici, uniform negri, cu o talie normala si nu terminata subit sub ovare. Mi-am luat doua perechi, ca mi-au placut prea mult.
Rox

Acrobata spunea...

Eu merg pe mina Levi's-ilor de ani de zile. Pe linga toate modelele vazduhiste si-au pastrat si linia clasica. Citeodata mai gasesti ceva si la Esprit. In afara de boyfriend, extra slim leg, mai scapa si cite o pereche clasica, drepti sau bootcut. Esprit comand numai online, e mai simplu si fara prea mare pierdere de timp, ok, la retur faci un drum la posta, iar Levis merg la outlet si-mi iau citeva perechi sa ma tina un an, doi :))
Apropo, cred ca locuiesti prin apropiere de Metzingen, probabil stii, outlet city, fooarte cunoscut in Germania. Stiu ac au Levis si Esprit, dar il recomand doar din auzite, n-am ajuns niciodata acolo. Cred ca preturile sint mai cuminti putin ca in magazine.
Weekend reusit!

Greta spunea...

@Rox, citindu-te am realizat ca am ocolit ieri, fara sa am idee de ce, magazinul NewYorker (why, oh why? M-as fi scutit, probabil, de zeci de minute de cautari). Saru'mana pentru pont, s-a notat si se va tine cont!

@Christa, Metzingen e la 5 ore cu trenul de mine... :( Dar hm, cine stie cum ma nimeresc prin imprejurimi ;)) Altfel, da! Levis-ii sunt the best, doar ca ieri n-am vazut pe nicaieri, nu stiu de ce. Imi plac, sunt o combinatie ideala intre calitate-pret si intr-adevar nu m-au dezamagit niciodata.

Cei pe care i-am luat pana la urma sunt no name, Adagio le zice (nu stiu de ce tot imi vine sa zic "Arpagic" instead :))) ) Sa vedem cat ma tin, dar e clar: la cautarile viitoare investighez dupa Levis si nu mai ocolesc NewYorker!

thea spunea...

Problema asta e si a mea: cautarea unei perechi de blugi pe placul meu se poate transforma intr-o actiune cu bataie lunga; tocmai d-aia, daca mi se intampla sa gasesc blugi care-mi plac - si ei ca atare si cum imi vin - mi-i cumpar chiar daca la momentul respectiv nu am nevoie de ei :). Esprit, Vero Moda, Tom Taylor, Levi's - astea-s preferintele mele.

Greta spunea...

@Thea, da, asta mi-am propus si eu - daca vad intamplator blugi potriviti, ii cumpar, chit ca nu-mi trebuie musai in clipa aia. Si in masura in care-o sa fiu in fonduri, chiar 2 perechi.
Multumesc pentru recomandarile de marci, de la Esprit si Tom Taylor chiar mai am niste haine care-mi plac foarte mult. Prin urmare, pot spera ca si blugii de la ei imi vor fi pe plac.

Acrobata spunea...

Intr-adevar, foarte aproape de tine Metzingen :))