joi, 28 februarie 2013

Sens sau contrasens?


Să presupunem că vă aflați la volan și circulați regulamentar: viteza în limita legală, centura de siguranță pusă, reguli respectate șamd. O patrulă de poliție vă face semn să trageți pe dreapta. "Bună ziua, control de rutină. Permisul de conducere și talonul mașinii, vă rog". Opțional, vi se cere să le arătați triunghiul reflectorizant și trusa de prim-ajutor (poate și vesta reflectorizantă în țările unde e obligatorie, în Germania nu e). 
Totul durează cel mult trei minute, inclusiv glumele referitoare la vremea capricioasă. Politicoși, vă mulțumesc pentru cooperare, urându-vă o zi bună.

Întrebarea este: cum vi se pare o asemenea ipostază? Cum v-ați simți, dacă v-ați regăsi în situația asta? V-ar fi totuna? Ați fi mulțumiți că poliția își face datoria? Sau v-ați înfuria că vai, cum își permit să vă controleze, ăsta e stat polițienesc, nu au dreptul să se lege de voi dacă nu au motiv să vă suspecteze de quelque chose, ce abuz, ce intimidare?

Vă întreb pentru că eu, regăsindu-mă în categoria a doua (n-am nicio problemă să-mi fie verificate actele, ba chiar mă bucur că poliția își face treaba și se străduiește să prevină incidentele), nu-i înțeleg sub nicio formă pe cei care consideră că le sunt încălcate drepturile și că oamenii cărora li se pare normal sunt, de fapt, niște oi blege, victime ale fostului regim comunist și alte bazaconii asemănătoare. Personal, o asemenea atitudine de "vai, ne persecută " mi se pare culmea ridicolului. Nu e deloc obligatoriu să te suspecteze de ceva ca să te oprească, de-aia se și numește control de rutină, for Pete's sake.

Dacă are vreo importanță, menționez că în Germania ești obligat să te supui acestui tip de control - dar și dacă n-ar fi așa, tot nu m-aș stresa. Eu mă simt foarte bine când, plecând dimineața la ora 5 din casă, văd mașini de poliție mișunând pe stradă. Îmi dă un sentiment de siguranță. A, că poate ei au decis că vor să știe ce-i cu mine la volan sâmbătă dimineața la ora 5? Așa, și? Să mă simt abuzată că au vrut să-mi vadă actele și să sondeze dacă am consumat sau nu alcool? 

Spre marea mea mirare, numărul celor care sunt de părere că e un abuz este foarte mare. Ar fi interesant de știut ce înțeleg ei prin abuz, de fapt (pentru mine, în situația descrisă, un abuz ar fi să-mi percheziționeze mașina, de exemplu). Și atât de vehemenți sunt, încât ajung la concluzia că una dintre părți este pe contrasens, asta că tot vorbim de trafic.  Mă întreb însă , care dintre ele...  eu și cei care gândesc ca mine, sau ceilalți?

3 comentarii:

thea spunea...

N-am nici o problema cu asta; de curand chiar am fost oprita, control de rutina pentru consumul de alcool; ok, am oprit, ei au fost politicosi, eu am fost politicoasa, ei s-au scuzat ca ma retin de la treburile mele zilnice, am suflat in fiola - in aparatu'ala adica :) - si am plecat. Nu m-am simtit deloc ofensata. Si eu am mai auzit pareri contra, nu chiar multe, dar am auzit :).

Unknown spunea...

Eu nu posed permis de conducere, deci nu pot vorbi din perspectiva unui conducător auto. Dar şi dacă aş fi şoferiţă, tot nu aş considera controlul lor un abuz. Ei îşi fac datoria şi atât.
Bănuiesc că majoritatea celor care consideră un abuz controlul de rutină al poliţiei rutiere sunt cei care şi încalcă regulile de circulaţie. Altfel, dacă nu ai nimic de ascuns, sau nu te simţi vinovat de ceva, nu văd de ce ai fi ofensat.

Greta spunea...

@Thea, eu încă n-am ajuns să suflu:)) M-au întrebat ce am băut, la care eu: "cafea" :D Li s-o fi părut suficient.
Nu înțeleg, sincer, de ce se simte lumea vexată din cauza asta. E pentru siguranța noastră, a tuturor.

@Ale, nu m-am gândit din perspectiva asta, dar cred că ai dreptate! Numai cei care nu țin cont de reguli ar putea fi atât de deranjați de tipul ăsta de controale.