Pentru început am vizitat un mic muzeu din incinta cramei, în care am aflat câte ceva despre istoria vinului de Porto. Lucruri foarte interesante, cunoștințele noastre de până atunci limitându-se la faptul că era un vin foarte îndrăgit de către mușchetarii lui Dumas.
Valea Douro este cunoscută de sute de ani pentru podgoriile sale și vinurile produse aici, iar undeva la jumătatea secolului al XIX-lea producătorii au descoperit întâmplător că adăugând brandy în vin obțin o băutură mai aromată și mai licoroasă, foarte pe placul clienților britanici. Există 48 de soiuri de struguri din care se obține vinul de Porto, cele mai apreciate fiind Tinta rariz, Tinta francisca, Touriga nacional şi Touriga francesca.
Desigur, acestea sunt soiurile principale, pe care le-am putut și vedea expuse în mostre precum cele din imaginea de mai sus. Realitatea este că există mai multe sub-categorii, în funcție de vechime:
Pentru vizita în muzeu ne fuseseră alocate 15 minute și la încheierea acestui interval am fost preluați de o doamnă ghid relativ plictisită, a cărei lavalieră părea să fi cunoscut vremuri mai bune și care ne-a făcut un tur al cramei vorbindu-ne pe un ton monoton și egal, de-ai fi zis că recită ”Odă în metru antic” 🙄.
Iar aspectele organizatorice lamentabile nu s-au încheiat aici.
- Stați așa, arătați-mi biletul! Oh... nu puteți consuma acest vin, vă rog să nu beți! Arătați și dumneavoastră biletul... oh, nici dumneavoastră nu aveți voie, nu beți și așteptați instrucțiuni!
Ne uitam unii la alții, cu desăvârșire căpiați. Doamna ghid, cu o energie nebănuită, a zbierat hotărâtă:
- Are cineva bilete Premium?
S-a dovedit că doar vreo opt-nouă dintre noi aveau, iar aceștia au primit permisiunea de-a rămâne la masă, cu cele 3 pahare de vin de persoană.
- Ce facem? a întrebat (în engleză) o altă angajată, tinerică și mult mai amabilă decât doamna ghid.
- Păi cum ce facem? Numai ei (arătând spre cei opt-nouă) au Premium, ceilalți nu au dreptul la asta (chiar așa a zis, ”have no right to”). Strânge paharele!
Și-a dat ea însăși exemplu, începând să ne ia paharele din față.
Vă spun, ne-am simțit ca ultimii oameni. Ne uitam cu toții zăpăciți, am schimbat impresii cu ceilalți din grup, efectiv nu știuserăm că există și bilete Premium. Nu ne spusese nimeni de ele, nici la intrare nu ni se menționase că un upgrade ar fi fost posibil. Dar ne invitaseră să ne așezăm, nu ne-am dus noi la mese din proprie inițiativă, ele fuseseră cele care ne îndrumaseră. Acum dacă se produsese încurcătura, ar fi putut s-o lase așa. Nu sărăcea crama dintr-atât.
Am primit apoi câte două pahare de vin fiecare (alb și Tawny), noi fiind categoria inferioară cum s-ar spune, spre deosebire de cei cu bilete Premium.
Și tot de la magazin am luat și niște ciocolată de profil, ca să zic așa:
Aceasta a fost experiența noastră la o cramă portugheză. Cred că ar fi mult loc de îmbunătățiri, începând cu aspectul comunicațional. Noroc de vin că era gustos...
Încheind acest articol, vă invit să toastăm împreună un pahar de vin (Tawny pentru mine - mi-a plăcut în mod deosebit la degustare), pentru că astăzi este ziua țării mele adoptive și inclusiv Google ne celebrează:
Cheers și Alles Gute! 🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷
5 comentarii:
Hmm, ce scârbiciune de muiere... înțeleg cumva asta cu plictisul, dar frate, sa fii atât de lipsit de diplomație sau bun simt, mi se pare de tot porcul.
Mno, mai important e paharul băut în doi în cameră, dă-o in fras pe tuta aia. Unii nu se vor îndepărta niciodată prea mult de nivelul de om al peșterilor, fie ele și crame..
@Ioana, da, chiar a fost foarte cozy paharul ăla băut după ce-ți tragi sufletul la capătul unei zile de plimbare pe coline, drăgălașele de ele :))))
Am luat și acasă vin de Porto, dar cumva nu mai are același farmec, cu toate că e la fel de bun.
Avem si noi unul acasa, fix la fel, aceeasi marca. Cred ca e cadou de la soacra-mea, cind a fost la Porto, cu sora ei si cumnatul. Nu stiam ca exista si Porto rozé, am gustat, mai bine zis baut, doar cel rosu si alb.
Jual
Multumesc de informatii, mergem acus la Porto si probabil vom alege alta crama. In Italia am vizitat din Bologna regiunea Emilia si turul includea o ferma unde faceau parmezan, alta cu otet balsamic si bijuteria de pe coroana un muzeu foarte interesant cu vin si colectia patronului de tot felul de unelte din domeniu, de la strans via pana la desfacere. Desi eram singura, ghida a fost deosebit de draguta si era toata mandra ca aveau masina originala de formula unu a lui Jaques Villeneuve. Daca ajungeti prin zona merita Giacobazzi Vini.
@Jual, este foarte bun. Răcit bine, merge perfect cu deserturi, brânzeturi, fructe sau pește :)
@SAM, într-adevăr, mai bine alegeți altă cramă. În cazul nostru, Cálem era inclusă în pachetul turistic de două zile pe care îl cumpăraserăm. Ulterior, am citit despre cramele Ferreira, Porto Cruz sau Graham, despre care cei care le-au vizitat spun că oferă experiențe mult mai bune.
Mulțumesc pentru recomandarea din Bologna! :) Este o zonă a Italiei unde nu am ajuns încă, dar sper că o vom face în viitorul apropiat. Iubesc Italia la fel de mult ca și Grecia, este o țară absolut spectaculoasă din toate punctele de vedere.
Trimiteți un comentariu