sâmbătă, 17 decembrie 2022

Documentarul ”Harry & Meghan” - operațiunea ”burn all bridges”

Așteptasem documentarul fostelor altețe cu o curiozitate vecină cu masochismul. Ce-or mai avea de zis, mă gândeam, care sunt noile dezvăluiri terifiante și nemaiauzite, pe care le vor face pe parcursul a 6 episoade a câte o oră fiecare și pentru care Netflix le-a achitat, din ce se spune, o sumă cu 9 cifre?

Fapt ușor de anticipat, documentarul nu a adus aproape nimic nou, pentru că nu mai avea ce. Practic, au reluat povestea spusă în interviul acordat lui Oprah Winfrey cu aproape doi ani în urmă, doar că mult mai nuanțat și mult mai lacrimogen. Esmeralda și Jose Armando și-ar roade unghiile de ciudă, vă spun.

În rezumat:

- Am revăzut țarcul cu găini, un argument solid în sprijinul faptului că oprimatul cuplu s-a reîntors la viața simplă. În vila de 14 milioane de dolari din Montecito, dar să nu ne împiedicăm de amănunte 🙄.

- Pe întreg parcursul documentarului, Meghan îl numește pe Harry ”H” și de câteva ori ”Haz”. Inclusiv mama ei, care apare de mai multe ori, se referă la el doar ca ”H”. Niciodată n-au pronunțat ”Harry”, niciuna dintre ele. Poate s-a urmărit a se induce ideea de apropiere și intimitate, dar mie mi-a sugerat altceva, și nu de bine.

- Primele trei episoade sunt destul de plictisitoare. Își relatează amănunțit povestea de dragoste, ea fâlfâie din gene, el o privește cu ochi de vițel. Se difuzează multe imagini cu Diana, inclusiv fragmente din controversatul interviu acordat de ea la BBC în 1995, interviu care a pecetluit sfârșitul mariajului și i-a compromis iremediabil relația cu familia regală; din ce-am citit, Harry a încălcat prin asta o promisiune pe care el și William și-o făcuseră unul altuia, aceea de-a nu mai readuce niciodată în prim-plan acel interviu, considerat și de ei a fi fost o greșeală. Dar ce mai contează o măciucă la un car de oale sparte?

- Povestind (din nou) cum a fost ea luată prin surprindere aflând că va trebui să se încline în fața Reginei atunci când o va întâlni, Meghan a simulat o reverență care a fost unanim considerată o maimuțăreală penibilă și un semn de crasă lipsă de respect la adresa Reginei. Până și Harry s-a uitat într-o parte în momentul respectiv, vizibil jenat. ”Este batjocoritor”, a spus un expert în etichetă și problematica regală, citat într-un articol. ”Nimeni nu îi face o reverență așa Reginei și nimeni nu ar fi sfătuit-o să o facă așa”.

- Tot documentarul a fost, de fapt, despre ea. EA a suferit, EA a a avut depresie, EA a fost urmărită, EA a fost redusă la tăcere, EA a fost, citez precis ”nu aruncată la lupi, ci dată hrană lupilor” (Esmeralda a chemat-o pe Isaura, amândouă își rup cămașa de pe ele și jelesc despletite), EA plânge, EA, EA, EA. Te și-ntrebai ce-o fi căutând Harry acolo, era evident că totul este numai și numai despre Meghan. 

- Faptul că i-a spus maică-sii că vrea să se sinucidă mi se pare o porcărie cumplită, dacă e adevărată (adică dacă într-adevăr i-a spus asta). Cum să-i faci propriei mame așa ceva, cum să-i pui asemenea povară pe umeri? Cât de egoistă poți să fii? Eu sper totuși că asta e o minciună, altfel Meghan e un monstru de egocentrism, pur și simplu. Desigur, a povestit din nou că nimeni nu a vrut s-o asculte când s-a dus să ceară ajutor că e depresivă. Între timp știm însă ceva mai multe. Ea s-a dus la departamentul de HR de la Buckingham, însă aceștia nu erau responsabili pentru membrii familiei, ci doar pentru angajații de la palat, deci normal că n-au putut s-o ajute. Sigur că asta nu ne spune, nu i-ar sluji imaginii de victimă.

- Acuzația la adresa familiei regale, care-ar fi început să le pună bețe în roate după ce s-au întors din primul turneu oficial ca soț și soție și erau chipurile invidioși pe succesul lor, este foarte clară și fără echivoc. ”Totul a fost minunat până când ne-am întors din turneul în Australia și Noua Zeelandă”, zise Harry, făcând imediat după aceea paralela cu Diana, care s-a confruntat cu gelozia lui Charles pe succesul ei încă de la primele turnee împreună. ”Everything changed after that first tour”, oftă el și soața bătu din gene aprobator. Cum spuneam, mesajul este limpede, iar acuzația - clară.

- Fără să am veleități de psiholog părerea mea este că Harry trăiește cu impresia că, ocrotind-o pe Meghan, o ocrotește de fapt pe mama lui și încearcă astfel să repare răul produs în urmă cu 25 de ani. Omului i-ar trebui psihoterapie. Lui, mai degrabă decât nevestei, care nu pare să sufere decât de lipsă acută de atenție.

- S-a dovedit deja că unele imagini cu paparazzi sunt preluate; astfel, una dintre ele (de natură să redea imensaaaaaaa 🙄 presiune la care a fost supusă biata Meghan) e de fapt de la premiera londoneză a ultimului film ”Harry Potter”.

Așa stând lucrurile, nu poți să nu te-ntrebi câte minciuni mai sunt în documentarul lor, mai greu detectabile decât asta cu poza.

-Spre sfârșitul documentarului îl acuză amândoi pe William de una dintre scurgerile din presa de scandal. Adică ei spun că biroul lui ar fi de vină, dar substratul este limpede. ”I will not say anything, he is your brother… but it’s so obvious”, zise Meghan ofuscată. Cumva cred că asta este una dintre părțile pe care, după încheierea filmărilor, au încercat să le scoată din film, dar solicitarea le-a fost refuzată. Și mai cred că a spune așa ceva a fost o nesăbuință pentru care vor plăti cu vârf și îndesat la momentul potrivit.

- Și-n final, una mai trivială: probabil că mapamondul putea trăi în continuare mulțumesc-bine fără să-i fi văzut marginile chiloților lui Harry 🙈.

Concluzionând - și apropo de titlu - părerea mea este că prin documentarul ăsta s-au ars și podurile care mai supraviețuiseră celor aproape 3 ani de scandal. Nu mai văd să fie cale de-ntoarcere pentru cei doi frați. Și la cum se prezintă situația, probabil nici n-ar fi de dorit.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Și nici nu a putut se se îmbrace în culori, săraca! Tu îți dai seama ce stres?!
Petronela

Greta spunea...

Hait, uitasem de stresanta și traumatizanta (🙄) chestiune a vestimentației. Așa ceva, domnule... îți imaginezi prin ce-a putut să treacă, sărmana ducesă... 🙄

sparkle spunea...

Hmm...sunt multe inadvertente în acest articol, dar fiecare e liber sa scrie/creadă ceea ce vrea. Spun inadvertente caci am lucrat 'in instituție' câțiva ani, cunosc prea bine câte și mai câte se pun sub preș și se 'coafeaza' sa arate bine, f departe de adevar, și ce pot spune e ca good on them for having the courage to do what they did!

Anonim spunea...

In general nu-mi plac documentarele Netflix. Am vazut "FIFA Undercover" si nu-mi place formatul "zeama lunga" - putine fapte dar se tot repeta ca sa fie cit mai multe episoade. Asa ca asta cu Meghan si Harry nu l-as viziona decit daca ma platesc pentru asta. Dar mi-a placut cum l-ai descris.
Jual

Greta spunea...

”Zeamă lungă” e foarte bine zis și se potrivește inclusiv acestui documentar. M-a cam plictisit în repetate rânduri, dar am ținut să-l urmăresc până la capăt, ca să pot boscorodi în deplină cunoștință de cauză 😀.

Greta spunea...

La ce inadvertențe te referi? Nu am făcut decât să povestesc ce au ales ei să arate în documentar și să comentez pe marginea a ceea ce au spus ei înșiși, cu gura lor.
Cât despre ”having the courage to do what they did”, ce pot spune. E foarte ușor să have the courage să-ți declini toate responsabilitățile, dar să continui - după 3 ani - să storci bani, deloc puțini, de pe urma titlurilor la care ai ales să renunți. Și să-ți târăști familia în noroi, știind că vei fi plătit pentru asta.