joi, 22 decembrie 2022

Ce-mi amintesc din decembrie 1989

Zilele acestea se scrie mult despre evenimentele din decembrie 1989, se rememorează teribilele momente de atunci și se evocă perioada comunismului, cu toate plăgile și rănile ei niciodată pe deplin vindecate. Realizez, o dată în plus, cât de norocoasă am fost. Nu pot spune că am resimțit lipsuri; aveam 9 ani la Revoluție, așa că nu apucasem să conștientizez cât de grea era viața și cât de apăsătoare erau restricțiile și austeritatea. Mi se părea normal să stau 2 ore la coadă la pâine, sau să alerg în casă zbierând pe scări de răsuna blocul ”au băgat ouăăăăăă la alimentaraaaa!”, că trecuse un vecin în fugă și dăduse de veste. Nu știam viața altfel, așa că nu m-a afectat.

Îmi aduc aminte însă de un alt vecin, care a murit la coadă la găini vii. I s-a făcut rău de la înghesuială, a căzut și lumea efectiv l-a călcat în picioare. A făcut infarct, iar la înmormântare i se vedeau pe față urmele de la tălpile pantofilor, ale celor care trecuseră peste el. Oamenii înnebuniseră, efectiv, de foame și nu mai țineau cont de nimic.
Și-mi mai aduc aminte de iarna din '85 (parcă), extrem de geroasă, când ai mei m-au ”mutat” la bunici, să dorm acolo, fiindcă ei aveau sobă cu lemne. Nu era căldură, nu erau gaze, se lua curentul seara și uneori revenea abia dimineața, deci radiatorul ieșea din discuție... și le era teamă că mor înghețată. Nici asta nu pot spune că m-a afectat în vreun fel, îmi vedeam părinții peste zi, mi-au spus adevărul - e prea frig la noi acasă, o să dormi aici până când se mai încălzește afară - și am înțeles. No big drama.

Sigur că-mi amintesc și de lecțiile făcute la lampa cu gaz care fumega de mă usturau ochii de fiecare dată, și de manifestațiile la care eram obligați să participăm și din care mă alegeam mai mereu cu insolații. Dar ca și în celelalte cazuri, nu cunoșteam viața altfel. Pentru adulți, care știau cum fusese ”înainte”, a fost cu adevărat o tragedie.

Abia când a emigrat mătușa mea în Statele Unite în '87, urmându-și soțul, pe unchiul meu, care fugise din țară în '80 (e o poveste lungă și fascinantă și nici în ziua de azi nu știu exact cum a reușit să obțină pașaport pentru ea și vară-mea, pentru că de plecat, ele au plecat legal; ceva cu “reîntregirea familiei”, parcă…) - abia atunci, ziceam, când a început să ne trimită pachete am început să-mi dau seama că se poate și altfel, că există și alt fel de a trăi. Că există bunătăți și dulciuri nemaivăzute, haine frumoase, de bună calitate și viu colorate și jucării care erau visul oricărui copil. Am fost primul copil din școală care-a avut blugi ”prespălați” și cu buzunare cu scai, cred că toate colegele m-ar fi tras în țeapă dacă ar fi putut 😂.

Așa stând lucrurile, pot spune că m-am bucurat când am aflat, exact acum 33 de ani, că ”a fugit Ceaușescu”, deși nu realizam cu adevărat ce înseamnă asta. Dar cred că înțelesesem că traiul nostru de până atunci nu fusese prea bun, și de-acum urma să fie, așa mă gândeam. Tata era la București (se dusese să ducă brazi unor rude). Emoționată și agitată, mama a vorbit cu o verișoară: hai să mergem în centru, se adună tot orașul! Și ne-am dus.
Riscant, nebunește de riscant, am spune azi. Dar atunci nu se știa că la București și Timișoara se trăgea și erau deja multe victime. Am plecat așadar în oraș, țin minte cât de fericită era toată lumea, cum se îmbrățișau oamenii pe străzi fără să se cunoască... ajunseserăm în centru, când două zvonuri au electrocutat mulțimea: ”vin teroriștii să tragă în noi” și ”apa e otrăvită”.
Ne-am împrăștiat repede, fiecare fiind înnebunit să ajungă acasă și să-și prevină familia să nu bea apă. Eu cu mama am luat-o pe străduțe lăturalnice, evitând arterele principale și am ajuns cu bine la bunici. În drum ne-am oprit pe la alimentară și am luat câteva borcane de compot, în ideea de-a avea ce să bem mai târziu. Evident că era doar o soluție de moment, dar ce să faci mai mult? Apă de cumpărat nu se găsea...
La Piatra Neamț nu s-a tras; nu știu al cui merit a fost, sau doar dacă au avut pietrenii un car de noroc, dar nu a fost nimic (și nici apa nu era otrăvită).
A doua zi am mers la alimentara să mai luăm diverse pentru Crăciun. Pentru prima dată s-a vândut ”la liber”, fără cartelă, iar vânzătoarea a scos la vânzare tot ce avea în magazie (și nu avusese voie să expună în galantare până atunci). M-am dus în spatele magazinului să văd și m-am întors cam derutată: ”mama”, zic, ”am văzut multe lăzi cu ceva, nu știu ce e, arată ca un salam legat cu sfoară”. Nu știam ce e mușchiul țigănesc, nu văzusem niciodată. Câțiva oameni de la rând s-au pus pe plâns, impresionați. Mie tot nu mi se părea o mare problemă; dacă nu-i cunoșteam gustul, nici nu-i simțisem lipsa.

Cât despre tata, și-n privința asta am fost norocoși că nu i s-a întâmplat nimic. Pentru că el era în București, cum spuneam; auzind ce se întâmplă și fiind prins de valul de emoție, s-a dus imediat la Comitetul Central. Era acolo când a decolat elicopterul și oamenii au forțat intrarea în CC. S-a dus cu mulțimea, în ideea ”ce poate să se întâmple, dacă tot sunt aici hai să văd și eu cum e”. A intrat și a fost impresionat de luxul din interior, dar văzând niște scări înalte, s-a cam speriat. Cu atât mai mult cu cât pe ceilalți îi luase valul și începuseră să distrugă ce se putea distruge în jur. ”Cum ar fi să apară acuma unii de sus și să-nceapă să tragă în toate părțile”, și-a zis și la gândul ăsta s-a ”prelins” pe lângă pereți, spre ieșire. Ca și noi s-a dus la neamuri pe străduțe dosnice, evitând bulevardele, de unde se auzeau focuri de armă. A venit acasă pe 24 și ne-a povestit; cumva însă, cred că nici el nu și-a dat seama atunci cât fusese de norocos.

Aceasta a fost experiența mea din neuitatul decembrie 1989; una, spre norocul nostru, banală. În încheiere, aș vrea să spun că nu-i înțeleg pe oamenii care spun că ”aia nu a fost revoluție”. Ba a fost. Pentru cei 1.000 de oameni morți, a fost. Au murit crezând în ea. Eu simt că datorez fiecăruia dintre ei faptul că am crescut liberă, citind cărțile pe care mi le doream, ascultând muzica pe care voiam s-o ascult, învățând engleza și nu rusa, mai târziu călătorind în străinătate, putând să spun orice și oricând, fără teama că se duce careva să pârască și mă trezesc luată pe sus. Poate s-ar fi întâmplat asta oricum, și fără sacrificiul lor; asta nu avem de unde să știm. Ce știm este că oamenii au murit pentru ca noi, cei rămași, să fim liberi. Și suntem. Și chiar dacă viața nu e musai mai ușoară, din alte considerente, este cu siguranță mai bine de trăit acum decât atunci.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Eu aveam aproape 17 ani si locuiam in Bucuresti. Deci imi aduc aminte foarte bine de epoca "de trista amintire" si de Revolutie. Acum citiva ani, tot rasfoind netul, am dat de o poza unde, cu infinitissima uimire, am recunoscut-o, printre alti participanti, pe maica-mea. Era in fata la CC si-mi ziceam ca si eu ar fi trebuit sa fiu in poza, fusesem impreuna dupa-amiaza. Vorbind cu maica-mea (i-am trimis poza printata prin posta ca sa-mi confirme daca e ea!) am aflat ca fusese acolo si dimineata, asistase in direct la fuga Odiosului si fotografia era facuta atunci. Inseamna ca a fost in piata in acelasi timp cu tatal tau!!!
Cum pe atunci nu erau mobile, de-abia dupa ce am ajuns seara acasa am descoperit ca si taica-meu facuse un tur pe acolo fara sa ne intilnim.
Am inceput sa scriu in jurnal pe la ora 21 si m-am oprit 36 ore mai tirziu. Recitind recent cele scrise n-am putut sa nu ma ingrozesc de felul in care zeci de oameni au fost trimisi la moarte. Urlau aia in studioul televiziunii: "Radioul e atacat, sa iasa oamenii sa-l apere!". "Populatia e chemata sa apere televiziunea!", "Iesiti, fratilor, in strada!". Cu mintea adulta de acuma, dupa 30 de ani in care am invatat ca manipularea exista, imi dau seama cit de stupida era situatia: cum sa aperi o institutie cu miinile goale?!! Aia, oricare-ar fi fost teroristii, aveau arme. Populatia ce avea, manusi?!! Ce sens avea sa te duci acolo, in ce fel ar fi oprit macelul? Si toti amaritii aia de soldati de la Otopeni morti pentru nimic, pentru ca au primit ordin sa apere Bucurestiul iar la TV strigau "O coloana de teroristi se indreapta catre Bucuresti".
In fine, daca vrei, poate scrii intr-o zi despre cum a fugit unchiul tau in Occident.
Ceea ce m-a apasat mai mult in comunism a fost lipsa cartilor bune, a programelor TV si imposibilitatea de a calatori. Cu citeva luni inainte de Revolutie scriam in jurnal ca ce-mi doresc mai mult este sa vad Parisul. Ma citez "Nu vreau masina, nu vreau sa ma marit, sper doar ca la 18 ani sa pot merge la Paris". Eh, am ajuns acolo la 20 ani.
Jual

Greta spunea...

Ce mică era și atunci lumea, Jual... :) Da, deci părinții noștri au fost în același loc, în același moment de care foarte mulți români își vor aminti pentru totdeauna.
Găsesc a fi un lucru foarte bun că ți-ai păstrat jurnalul din adolescență. Cu mintea de acum, mi-ar plăcea să le mai am și eu pe ale mele (au fost zeci de caiete). În cele mai multe dintre ele era strînsă atâta amărăciune, încât le-am aruncat la un moment dat. Nu mai voiam să fiu tentată să recitesc. Acum îmi pare rău; asta era viața mea atunci, așa a fost să fie și amintirile scrise ar fi meritat păstrate, chiar și încuiate undeva unde să nu mă tenteze să le revăd prea des.
Cât despre unchiul meu, nu știu nici acum foarte multe; n-a prea vorbit despre asta și știm doar în mare cum s-a întâmplat. Era muzician pe-atunci, membru al Filarmonicii din Iași și în felul ăsta mai putea ieși din țară, în turnee. A văzut cum e viața în alte țări și pe de parte tot adunând frustrări... într-o zi s-a hotărât. După un turneu la München, nu s-a mai întors. Pur și simplu n-a mai apărut la autocar în ziua plecării. A stat vreo 6 luni într-un lagăr, așteptând să vadă în ce țară poate primi azil politic; el ar fi preferat să rămână în Germania, dar nu a fost posibil, nicio țară europeană nu era dispusă în perioada aceea să ofere posibilitatea asta și viața în lagăr era foarte grea, deci când s-a ivit ocazia, a ales din ce-a avut la dispoziție (Australia, Canada sau America); Australia i s-a părut totuși mult prea departe, Canada nu l-a atras pentru că nu știa franceză, deci America a fost.
Mătușa mea știuse, desigur, de planurile lui. A fost hărțuită ani în șir de Securitate să recunoască faptul că fusese la curent, dar s-a ținut tare. Șapte ani mai târziu a reușit să plece cu verișoara mea la Los Angeles, unde le aștepta el.
N-a fost deloc ușor să se adapteze la celălalt capăt al lumii, dar au făcut-o toți trei.
Cred că pentru adolescenți a fost de asemenea cruntă perioada comunismului. Exact cum spui: nu călătorii, nu cărți bune, la TV nimic... dar nu v-au putut împiedica să visați, așa cum ai visat tu :) Și visul a deveni realitate :)

Anonim spunea...

Interesanta povestea unchiului tau! Imi inchipui cit de dura a fost viata dupa fuga lui pentru sotie si fiica. Si poate chiar pt parintii tai, ca erau rude apropiate. Imi zic ca stia Ceausescu ce stia cind nu ne lasa sa iesim din tara, majoritatea celor care au vazut cum era de cealalta parte a "cortinei de fier" nu s-au mai intors.
Jual

Greta spunea...

Ai mei nu au avut probleme, dar pentru ele într-adevăr nu a fost ușor - fiindcă refuzase să divorțeze, cum îi ceruseră, mătușa mea a fost concediată (era profesoară și având soțul fugit, era considerată ”element dăunător”, în niciun caz potrivit să educe tinerii... 🙄). Practic, în următorii 7 ani s-au întreținut în mare măsură din meditațiile pe care ea le dădea. Și ele încă au fost un caz fericit, pentru că el a ajuns cu bine în Statele Unite și s-au reunit, ani mai târziu. Dar câte nenorociri nu s-au întâmplat numai pentru că oamenii și-au dorit doar să fie liberi...

Anonim spunea...

Aveam 25 ani la revoluție eram in Buc și am trait toate evenimentele de atunci pe viu. Am participat la toate manifestațiile la Piata Universității pina in vara 1990. Am prins minerii in Buc - intii la gara de nord, o conduceam pe mama care urma sa își viziteze sora geamănă rămasă pe vremea lui C in G. Am fost îngrozite de situație. Mai tirziu și mai mult cind s-a umplut tot centrul de minieri, oameni sălbatici înrâuri și asmuțiți împotriva propriului popor. A fost momentul in care prima oară in viața am decis sa plecam din țara. Și așa am făcut. O luna mai tirziu plecam eu după mama, fostul soț după mine, tata și fratele meu. Mama primise acceptare ca Aussiedler. Am plecat cu tot sufletul și puterea fiind convinsă ca de fapt nu se va schimba nimic. Sau nu așa cum așteptăm și credeam noi atunci. O aventura pe care nu o regret, dar o schimbare radicala in viața. Mulțumesc Greta și Jual pentru aceste amintiri. Va doresc sănătate și succes in continuare Livia din Stuttgart

Greta spunea...

Cât de dificil trebuie să fi fost să-ți trăiești tinerețea în anii cei mai sălbatici ai comunismului.... Îți mulțumesc pentru că mi-ai împărtășit acest fragment din trecutul tău, Livia, și de asemenea îți mulțumesc pentru că-mi ești aproape :) La mulți ani, să ai un an bun, cu sănătate și noroc în toate :)